Magyar foci

Itthon is bevezetik a gólvonal-technológiát

  • MTI

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége keddi ülésén többek között engedélyezte a Ferencváros új stadionjában a gólvonal-technológia alkalmazását, illetve 129 millió forintra emelte a Magyar Kupa összdíjazását.

A szövetség honlapja szerint a testület tagjai hozzájárultak ahhoz, hogy a világbajnokságon alkalmazott rendszert használják a Groupama Arénában, amelyben - Magyarországon elsőként - a legmodernebb technika segíti majd a játékvezetőket annak megítélésében, hogy a labda áthaladt-e a gólvonalon.

Az elnökség a következő szezonra a bajnokság pénzelosztási rendszerén is módosított, a Magyar Kupa díjazását pedig emelte. Ez utóbbi sorozatban az aranyérmes 30 millió forintot kap majd a kieséses rendszerben gyűjtött díjazása mellé.

Az NB I-ben a normatív és az eredményességi díjazás mellett továbbra is kiemelt és megemelt súllyal dotálja majd a szövetség azokat a klubokat, melyek MLSZ-nevelésű futballistákat foglalkoztatnak. Újdonság azonban, hogy nem csupán a fiatal játékosok, hanem valamennyi hazai labdarúgó foglalkoztatását támogatja a rendszer, ugyanakkor a 23 év alatti labdarúgók esetén másfélszeres, a 21 évnél fiatalabbak szerepeltetése pedig kétszeres szorzóval számít a pénzelosztásnál.

Az utánpótlásképzés reformjának folytatása érdekében a program előrehaladásának ellenőrzésére Kovács Ferenc sportigazgató kapott felhatalmazást, munkáját az általa vezetett utánpótlás tanácsadó testület segíti (a testület tagjai Dárdai Pál, Garami József, Herczeg András és Tamási Zsolt), mely folyamatosan felügyeli és ellenőrzi a reform megvalósulását, és szükség esetén kezdeményezi az elnökség döntését.

"A reform három pillére a régiós felelősségű utánpótlás központok szakmai irányítása, a korosztályos válogatottak versenyeztetése, valamint a labdarúgó egészségügyi központ kialakítása, amely Telkiben kerül felállításra, és amely a korosztályos válogatottak teljesítmény növelésének támogatása mellett a regionális UP központ egészségügyi kritérium rendszerét is kidolgozza, illetve ellenőrzi" - áll az MLSZ honlapján.

Az operatív végrehajtás tekintetében az egyes pillérek esetében a regionális utánpótlás központok szakmai irányításáért Szalai László, az Edzőképző központ igazgatója a felelős. A korosztályos válogatottak mellett dolgozó szövetségi edzők munkájának összehangolásáért Róth Antal vezetőedző, a labdarúgás egészségügyi központ kialakításáért pedig dr. Varga Péter Pál, az Orvosi Bizottság elnöke a felelős. A három részterület vezetőjének feladata, hogy a belga („Double-Pass”) audit folyamattal együttműködésben kialakítsák azokat az egységes elméleti és gyakorlati irányelveket, szakmai útmutatásokat, amelyek alapján a regionális utánpótlás központokban és a korosztályos válogatottak felkészülésében egységes utánpótlás-képzés valósulhat meg.

Feladatuk továbbá a minőségellenőrzési rendszer kidolgozása, amely mellett értékelhető és ellenőrizhető az utánpótlás központok szakmai tevékenysége, fejlődése, amely alapját képezi majd az utánpótlás finanszírozásnak.