VB 2014

Pirlo, Klose, Gerrard - akik elbúcsúztak a világbajnokságtól

Véget ért labdarúgó-világbajnokság, több világklasszisnak ez volt az utolsó nagy tornája. Nézzük, kik zárták le válogatott karrierjüket Brazíliában!

Klose két fiával és a vb-trófeával - Fotó: AFP

Klose 137 meccsen 71 gólt jegyez a német válogatottban, Európában ennél többet csak Kocsis Sándor (75) és Puskás Ferenc (84) szerzett.

Miroslav Klose méltóképp búcsúzott el a nemzetközi porondtól: két gólt szerzett a tornán, a Ghána elleni csoportmeccsen becserélése után két perccel egyenlített, ezzel beérte a vb-örökranglistán a 15 gólos Ronaldót. A Brazília elleni mészárláson a második gólt szerezte, az volt a 16. világbajnoki találata, immár ő minden idők legeredményesebb vb-góllövője. Joachim Löw a legfontosabb meccseken kezdőként számított rá, a negyeddöntőn, az elődöntőn és a döntőn tagja volt a kezdő tizenegynek. Ráadásul egy ezüst és két bronz után világbajnoki címmel koronázta meg pályafutását minden idők egyik legnagyszerűbb sportembere. Nem tartozik a legpengésebb, legtechnikásabb labdarúgók közé, de mindig elképesztő alázattal, elkötelezettséggel, sportszerűen tette dolgát a pályán. Borítékolható, hogy a német szövetség búcsúmeccsel fog tisztelegni a Nationalelf gólrekordere előtt.

Suárez a harapás előtt még kiejtette az angolokat - Fotó: AFP

Kloséval ellentétben Steven Gerrard keserű szájízzel utazott haza Brazíliából. Az elmúlt közel másfél évtized egyik legjobb középpályását kulcsembernek szánta Roy Hodgson angol szövetségi kapitány, de "StevieG" 34 évesen már nem tudott megfelelni a szerepnek. A Liverpool bajnoki hajrájához hasonlóan a vb-n is tragikus hős lett, Uruguay ellen gólpasszt adott Suáreznek, és nem ez volt az egyetlen hibája. Nem varrom az ő nyakába a háromoroszlánosok blamáját, mégis méltatlan a Liverpool és az angol labdarúgás ikonjához, hogy így zárult le válogatott karrierje.

Pirlo marad, ha szükség lesz rá - Fotó: AFP

A Squadra Azzurra karmestere a vb előtt megerősítette, hogy ez lesz az utolsó nagy tornája a nemzeti csapat tagjaként. Andrea Pirlo az olaszok dicstelen csoportkörös búcsúja után módosította álláspontját, elmondta, hogy ha az új szövetségi kapitány számít rá, akkor továbbra is a nemzeti csapat rendelkezésére áll. Az olasz futballról állít ki bizonyítványt, hogy még mindig a 35 éves Pirlo a válogatott alfája és omegája... Talán a franciaországi Eb-n még ott lehet, de az oroszországi vb idején már 39 esztendős lesz.

Casillas talán javíthat a jövőben - Fotó: AFP

A vb bombameglepetése az volt, hogy a négy évvel ezelőtt győztes és a legutóbbi két Európa-bajnokságon aranyérmes spanyolok már a csoportkörben búcsúztak. A Furia Rojánál őrségváltásra van szükség, a nagy öregek, mint Xavi (34), Xabi Alonso (32), Iker Casillas (33), David Villa (32) helyét elfoglalhatják az örökösök. A kapus ott lehet még a következő Eb-n, de 2018-ban aligha találkozunk vele(velük).

Samuel Eto'o negyedik világbajnokságán 90 percet kapott, a kameruniak első csoportmérkőzése után megsérült. A veterán csatár fogadkozik, 37 évesen is ott lenne Oroszországban. Persze akkor, ha a bónuszt megkapja... A 36 éves, a tornára sérülten érkező Didier Drogbával már csak kiegészítő emberként számolt Sabri Lamouchi, az elefántcsontparti legendának Brazíliában volt a hattyúdala címeres mezben, az elefántok Kamerunhoz hasonlóan a csoportkörben búcsúztak.

Az előző vb legjobb játékosa, Diego Forlán önmaga árnyéka volt csupán, semmit sem tudott hozzátenni Uruguay játékához. A 35 éves csatár Japánban vezet le, a Cerezo Oszakához írt alá. A mexikói Rafael Márquez az első labdarúgó, aki négy egymást követő vb-n csapatkapitányként vezette hazáját, (2002, 2006, 2010, 2014). A 35 éves középpályás 124 alkalommal viselte a mexikói címeres mezt, a nyolcaddöntő jelentette a végállomást az El Tri-nek.

Zlatan Ibrahimovic ki sem jutott a világbajnokságra, Svédország elbukta a Portugália elleni pórselejtezőt. Ibra októberben lesz 33, reálisan a 2016-os kontinenstornán teheti le utoljára a névjegyét.