Taktikai Zóna

A döntő három kulcsa

  • Szabó András

Bár esélyesebbnek tűnnek a németek a Maracanában rendezendő vb-döntő előtt, azért az argentinok sem adják fel. Három pontban össze is szedtük, min dőlhet el a riói találkozó.

Messi

Természetesen a meccsen a legfontosabb döntése Joachim Löwnek lesz. A németek kapitánya csaknem biztos, hogy nem változtat az eddig beváló stratégán (labdatartás, magasra feltolt védősor, intenzív letámadás), s mivel erősebbnek tűnnek, ezért Sabella csapata is inkább a saját tizenhatosa előtti területet fogja megszállni, és legjobb játékosának kontráira épít majd.

Pont emiatt azonban hihetetlen fontos lesz, hogy a németek 4-3-3-jában ki szerepel majd a szűrő helyén. Tulajdonképpen két választása van Löwnek: vagy Schweinsteigert szerepelteti itt (ekkor jobban tartják meg majd a labdát, de sebezhetőbbek lesznek védekezésben), vagy Lahmot (a csapatkapitány mozgékonysága hasznos lehet Messivel szemben, de ekkor meg nem lesz olyan fluid a támadásépítésük).

Messi ráadásul szeret középről kimozogni a jobbszél felé, eredeti helyére, ahol a Jürgenek leggyengébb láncszeme, Höwedes tartózkodik. Sabella akár direktben is megtámadhatja a Schalkében középhátvédet játszó, a külső posztot nem annyira érző bekket, ha Lavezzit teszi ki a jobb partvonal felé.

Lahm

Persze ez utóbbi esetben kockáztat az argentinok kapitánya, mert di María sérülése miatt csak a PSG játékosa az, aki a szélen nemcsak támadni, de védekezni is tud/akar. Ha pedig Lahm jobbhátvédben kezd, akkor meg ő kaphat szabad teret, és roboghat előre. A Bayern játékosának felszabadulása pedig nem csak azt jelenti, hogy nem 40 méterről ad be, hanem húszról, hanem azt is, hogy Müller még beljebb húzódhat, és Klose mellől még veszélyesebb lehet a kapura, mint jobbösszekötőből.

Mint ahogy már említettem, Sabella legegyszerűbben Lavezzivel semlegesítheti Lahmot; a Nápolyból Párizsba vándorló szélső úgyis az a futóbolond fajta, akiben van annyi kötelességtudat, hogy ne csak előre, de a saját kapuja felé is ugyanazzal a sebességgel sprinteljen. Egy másik jó megoldás lehet viszont Enzo Pérez, a Benfica középpályása, aki bár a klubcsapatában szűrőt játszik, de di María sérülése óta egész jól megoldotta a Real Madrid cselgépének a pozícióját is.

vb-2014

A német letámadás

Persze nem csak egy-egy játékossal kell foglalkozni a meccsen, hanem a két csapattal is. Mikor máskor, ha nem ebben a döntőben, amikor a '86-os vb óta nem volt ennyire ,,egy világklasszis egy csapat ellen" típusú döntő?!

Márpedig most ez a helyzet; az argentinok minden egyes találkozón Messitől várták a csodát, aki - a hollandok elleni altatótól eltekintve - hozta is, amit elvártak tőle, és főleg ellentámadásoknál begyújtotta a rakétákat. A németek pedig annak köszönhetően, hogy az egész keret tele van világklasszisokkal, tulajdonképpen minden meccset másnak köszönhetően nyertek meg.

A hat meccsükben azonban van mégis egy közös vonás: a letámadás. A dél-afrikai vb kontracsapata az elmúlt négy évben teljesen irányt változtatott, és a mély védekezésből kontrázós alapjátékról teljesen átálltak arra, amivel az elődöntőben a spanyolok megverték őket. Ennek még a labdatartáshoz képest is a legfontosabb jellemzője az intenzív letámadás, az, hogy sose hagyják élni az ellenfelet; a brazilokat ki is ütötte ez az elődöntőben, és már a középpályán több labdát adtak el, mint az adidas a Brazucából.

Ezért lehet fontos, hogy mennyire tudja megzavarni Khedira és Kroos az argentinokat; ha megint olyan prímán védekeznek, mint a brazilok ellen, akkor nemcsak a támadásban lesz könnyebb dolguk, de Mascheranóék Messinek is nehezebben fogják tudni eljuttatni a labdát. Ha azonban nehezebben követik le az albiceleste fedezeteit, akkor a szűrőjük is kínlódhat egy jót Messivel.

[1444469] 2014-07-13 21:00:00 Németország - Argentínax;