Brit Nagydíj

Hamilton győzött, de két ősellenség csinálta a show-t Silverstone-ban

Lewis Hamilton nyerte hazai közönség előtt a Forma-1-es Brit Nagydíjat. A Mercedes pilótája mögött Valtteri Bottas végzett a második, Daniel Ricciardo a harmadik helyen. A vb-éllovas Nico Rosberg kiesett. A futamot egy óráig szüneteltették Kimi Räikkönen rajt utáni balesete miatt, Sebastian Vettel és Fernando Alonso óriási csatát vívott az ötödik helyért.

Nagy balesettel indult a silverstone-i futam: az 5-ös kanyar után Kimi Räikkönen kicsúszott, megdobta a fű, becsapódott a korlátba, visszapörgött a pályára és ütközött Felipe Massa Williamsszével. Először a biztonsági autót küldték volna be a versenyfelügyelők, de pár másodperccel később piros zászlót lengettek, félbeszakították a futamot a 2. körben. A korlát megsérült Räikkönen baleseténél, helyre kellett hozni, hogy kibírjon egy esetleges későbbi balesetet. A pilóták ismét felsorakoztak a rajtrácson. Az első kanyarban Pérez és Vergne összekoccantak, visszaestek a mezőny végére, Max Chilton a boxutcában parkolt le, ezért áthajtásos büntetést kapott. Alonso keményről közepesen kemény, Vettel, Ricciardo, Vergne, Pérez és Grosjean közepesen keményről kemény abroncsokra váltott.

Räikkönen összetörte a Ferrarit - Fotó: AFP

A finn pilóta egyébként nem volt jó bőrben, bal lábát húzta, miután kiszállt a Ferraiból. Massa és Kobajasi gyorsan és jól reagáltak a balesetnél, a brazil összeütközött a finnel, de előtte fékezett és így elkerülte, hogy oldalról telibekapja a Ferrarit, Kobajasi reflexe szintén remek volt, a japán folytatni tudta a versenyt, ám a pályafutása 200. nagydíján induló Massa futama véget ért. Később kiderült, hogy a Jégember bokasérülést szenvedett. Az első rajtnak Sebastian Vettel lett a vesztese, Button, Magnussen majd Hamilton is elment mellette. Rosberg, Button, Magnussen, Hamilton, Vettel, Hülkenberg, Ricciardo, Kvjat, Bottas, Bianchi, Sutil, Gutiérrez, Alonso, Maldonado, Ericsson, Grosjean, Vergne, Pérez, Chilton sorrendben indult újra a futam repülőrajttal a safety car mögött, bő egy órával a baleset után, magyar idő szerint 15:05 perckor.

Rosberg elhúzott, Bottas megelőzte Kvjatot, Hamilton pedig Magnussent, egy körrel később pedig Buttont, a negyedik körben máris tapadhatott márkatársára. Bottas megelőzte Hülkenberget is, az ötödik körben Rosberg, Hamilton, Button, Magnussen, Vettel, Bottas, Hülkenberg, Ricciardo, Kvjat és Alonso volt az első tíz sorrendje. A spanyol szépen lopakodott előre, a 7. körben nevető harmadikként beférkőzött az egymással csatázó Ricciardo és Hülkenberg közé. Nem sokkal később körbeautózta Hülkenberget is, de időközben vizsgálták a felügyelők, mert az eredeti rajton előrébb állt a rácson. Hülkenberger Ricciardo is maga mögé utasította. A 10. körben 5.7 másodperc volt Rosberg előnye Hamilton előtt, miközben Gutiérrez megröptette Pastor Maldonado Lotusát.

A 11. körben Vettel kereket cserélt, a 10. helyre jött vissza. Alonso öt másodperces büntetést kapott, amit későbbi kerékcseréjénél töltött le. Hamilton közben faragta hátrányát, a 15. körben 3.6 másodperc volt a különbség közte és Rosberg között. Alonso megelőzte Magnussent a 16. körben, aztán Bottas szépen autózta körbe Buttont. A 17. körben Rosberg, Hamilton, Bottas, Button, Alonso, Magnussen, Vettel, Hülkenberg, Sutil, Ricciardo volt a sorrend.

A 19. körben Rosberg kezdte meg az élmezőnyben a boxkiállások sorát, Hamilton még inkább rálépett a gázra az élen, csapattársának problémái voltak a váltójával, de néhány körön belül megoldódni látszott a gond. Hamilton a 25. körben járt a boxban, a bal hátsó kerékkel elidőztek a szerelők, kemény keveréket kapott, Rosberg közepesen futott, más taktikával. Alonso Buttont üldözte kitartóan, Vettel megelőzte Magnussent. A 26. körben Alonso letöltötte büntetését, kereket is cserélt, a 9. helyre jött vissza. A 28. körben Rosberg, Hamilton, Bottas, Button, Vettel, Magnussen, Ricciardo, Hülkenberg, Alonso és Kvjat a sorrend a pontszerző helyeken.

Hamilton 1.9 másodpercre csökkentette hátrányát, közben Rosberg váltója tönkrement, a 29. percben Hamilton az élre áll, a nézők tomboltak, a sors valamit visszaadott a britnek, aki már kétszer esett ki technikai probléma miatt. Alonso megint osont előrébb, a 35. körben megelőzte Vettelt és már az ötödik helyen haladt. Bottas egy kerékcserés taktikával haladt a második helyen, mögötte Ricciardo, Button, Alonso, Vettel, Magnussen, Kvjat, Hülkenberg és Vergne a sorrend a 35. körben.

Vettel óriási csatát vívott legnagyobb riválisával - az előző években - az ötödik helyért, ráadásul vicces pillanatokat okoztak a versenyzők, egymást mószerolták be a rádión körökön keresztül. A 42. körben Hamilton kiállt másodszor is a boxba, nagyon simán visszajött az élre. A 44. körben Hamilton, Bottas, Ricciardo, Button, Alonso, Vettel, Magnussen, Hülkenberg, Kvjat és Vergne volt a sorrend. A 48. körben csúcsosodott ki a Vettel-Alonso csata, elképesztő pillanatok után a négyszeres világbajnok egy agresszív és remek manőverrel lehagyta a kétszeres világbajnokot.

Hamilton nyert, és csökkent a lemaradása összetettben - Fotó: AFP

Az utolsó körökben Button közeledett Ricciardóhoz, de nem tudta megelőzni az ausztrált. Hamiltont leintették a kockás zászlóval, 29 pontot hátrányát négy egységnyire csökkentette a vb-pontversenyben. Bottas az előző, Osztrák Nagydíjon életében először állt dobogón, akkor a harmadik volt, máris eggyel feljebb lépett. Nico Rosberg 2014-ben először nullázott.

A 29 éves Hamiltonnak ez volt pályafutása 27. futamgyőzelme, az idén ötödször diadalmaskodott, F1-es karrierje során 2008 után másodszor nyert Silverstone-ban. A szezon két hét múlva Hockenheimben, a Német Nagydíjjal folytatódik.

Brit Nagydíj, végeredmény:
  pilóta csapat idő/hátrány rajtrács pont
1. Lewis Hamilton Mercedes 2:26:52.094 6 25
2. Valtteri Bottas Williams-Mercedes +30.135 mp 14 18
3. Daniel Ricciardo Red Bull Racing-Renault +46.495 mp 8 15
4. Jenson Button McLaren-Mercedes +47.390 mp 3 12
5. Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault +53.864 mp 2 10
6. Fernando Alonso Ferrari +59.946 mp 16 8
7. Kevin Magnussen McLaren-Mercedes +1:02.563 p 5 6
8. Nico Hülkenberg Force India-Mercedes +1:28.692 p 4 4
9. Danyiil Kvjat STR-Renault +1:29.340 p 9 2
10. Jean-Eric Vergne STR-Renault +1 kör 10 1
11. Sergio Pérez Force India-Mercedes +1 kör 7  
12. Romain Grosjean Lotus-Renault +1 kör 11  
13. Adrian Sutil Sauber-Ferrari +1 kör 13  
14. Jules Bianchi Marussia-Ferrari +1 kör 12  
15. Kobajasi Kamui Caterham-Renault +2 kör 22  
16. Max Chilton Marussia-Ferrari +2 kör 17  
17. Pastor Maldonado Lotus-Renault +3 kör 20  
kiesett Nico Rosberg Mercedes 28. körben 1  
kiesett Marcus Ericsson Caterham-Renault 11. körben 21  
kiesett Esteban Gutiérrez Sauber-Ferrari 9. körben 19  
kiesett Felipe Massa Williams-Mercedes 1. körben 15  
kiesett Kimi Räikkönen Ferrari 0 18  
A világbajnoki pontverseny állása a pilótáknál 9 futam után (még 10 van hátra):
  pilóta nemzetiség csapat pont
1. Nico Rosberg német Mercedes 165
2. Lewis Hamilton brit Mercedes 161
3. Daniel Ricciardo ausztrál Red Bull Racing-Renault 98
4. Fernando Alonso spanyol Ferrari 87
5. Valtteri Bottas finn Williams-Mercedes 73
6. Sebastian Vettel német Red Bull Racing-Renault 70
7. Nico Hülkenberg német Force India-Mercedes 63
8. Jenson Button brit McLaren-Mercedes 55
9. Kevin Magnussen dán McLaren-Mercedes 35
10. Felipe Massa brazil Williams-Mercedes 30
11. Sergio Pérez mexikói Force India-Mercedes 28
12. Kimi Räikkönen finn Ferrari 19
13. Jean-Eric Vergne francia STR-Renault 9
14. Romain Grosjean francia Lotus-Renault 8
15. Danyiil Kvjat orosz STR-Renault 6
16. Jules Bianchi francia Marussia-Ferrari 2
17. Adrian Sutil német Sauber-Ferrari 0
18. Marcus Ericsson svéd Caterham-Renault 0
19. Pastor Maldonado venezuelai Lotus-Renault 0
20. Esteban Gutiérrez mexikói Sauber-Ferrari 0
21. Max Chilton brit Marussia-Ferrari 0
22. Kobayjsi Kamui japán Caterham-Renault 0
A világbajnoki pontverseny állása - csapatok:
1 Mercedes 326
2 Red Bull Racing-Renault 168
3 Ferrari 106
4 Williams-Mercedes 103
5 Force India-Mercedes 91
6 McLaren-Mercedes 90
7 STR-Renault 15
8 Lotus-Renault 8
9 Marussia-Ferrari 2
10 Sauber-Ferrari 0
11 Caterham-Renault 0