Taktikai Zóna

Lahm lehet a németek gyenge pontja?

Bár az első meccsükön a németek egyszerűen laposra verték a portugálokat (4-0), azóta megmutatta a Nationalelf gyenge pontjait is. Ez kapóra jöhet a franciáknak, akik sebességükkel és erejükkel pont rossz ellenfelek a komótosan mozgó Lahméknak.

Lahm - a német csapat gyenge pontja? / AFP

Cabaye & Lahm

A legfontosabb párharc természetesen a középpályán lesz; a meccsek legtöbbje a pálya közepén dől el, és ez a negyeddöntő sem lesz kivétel e szabály alól. A játékintelligencia, a tehetség alapján a németek jobb helyzetben vannak, de a vb eddigi meccsei alapján viszont már a franciák irányába dől a mérleg.

Sérülése miatt Schweinsteiger nem valószínű, hogy végigjátszaná a 90 (120?) percet, pedig ha tudná, akkor ő lenne a legértékesebb az egész pályán. Khedira is hasonló gondokkal küzd, nem véletlen, hogy a biztos pont Kroos mellett ők ketten váltogatták egymást az eddigi négy találkozón.

Még nagyobb probléma viszont a németek szempontjából, hogy Guardiola 4-3-3-jába szenzációsan illeszkedő Lahm Löw hasonló rendszerében egyáltalán nem találja a saját helyét. Védőmunkája nem rossz, de támadásban saját magához képest tragikusan pocsék; a portugálok, a ghánaiak és Algéria is őt támadta le, és kritikus pozíciója miatt ezzel megakasztotta a teljes német támadójátékot.

Ennek örülhet most Didier Deschamps, mert Matuidi és Pogba is szenzációs atléta. Futómennyiségükkel bőven fedezhetik Cabaye-t, aki Velosóhoz, Muntarihoz és Taiderhez hasonlóan megtámadhatja a Nationalelf kapitányát. A PSG játékosa pedig kreatívabb, jobban passzol az összes említett ellenfélnél, akivel eddig találkoztak a németek, így egy esetleges labdaszerzéssel még veszélyesebb kontrákat indíthat, mint akár az algériaiak is.

Griezmann & Mertesacker

Deschamps és Löw egymás ellentétje: az egyikük pragmatikus, nem ragaszkodik annyira az elképzeléseihez, mint inkább arra támaszkodik, amit a gyakorlatban lát. Löw viszont ha elhatároz valamit, akkor láthatja annak három meccsen keresztül is az ellentétjét, a bizonyíték akkor sem fogja eltántorítani tőle.

Löw stratégiája a 2010-es vb óta megváltozott; amikor abban az elődöntőben kikaptak a spanyoloktól, egész filozófiája megváltozott a villámgyors kontrák elsőbbségéről a labdatartásra, annyira, hogy Klose kivételével nem is vitt ki magával centert a tornára.

(Guardiola rendszerének utánzása azonban a klubcsapatok és a válogatott tornák rendszeréből fakadóan nem biztos, hogy szerencsés. Egy 34 meccsen bajnokságban minimális a szerencse szerepe, egy egyenes kieséses tornán viszont pont emiatt talán rugalmasabb kellene lenni.)

A labdatartás azzal jár, hogy az egész csapatnak feljebb kell jönnie, hiszen a hatékony támadás és védekezés alapja a kompaktság. Ezzel viszont Löw a rugalmatlanságát bizonyítja be: ha Mertesacker és Hummels a tizenhatoshoz közel védekezik, akkor világklasszis, mert nem tudja senki sem betenni a labdát mögéjük, és leolvasnak mindent, ami előttük zajlik; Ha viszont 35-40 méterre kell védekezniük, akkor az történik, mint Algéria ellen, amikor minden elérhető labdát mögéjük rugdostak be, és Szlimaniék a sebességi fölényüket kihasználva lefutották őket.

Pont Mertesacker ,,sebessége" miatt kulcskérdés, hogy sikerül Lahmnak feltartania Cabaye-ékat. Ha sikerül addig megakadályozni a kiugratásokat, amíg vissza sikerül tiplizniük a németeknek testületileg, addig nem lesz baj, mert a franciák játéka az üres területek bejátszására alapul; ha viszont sikerült átjátszania a franciáknak a német középpályát, akkor kihasználhatják Griezmann és Benzema mozgékonyságát az Arsenal védőjének lomhasága ellen.

vb-2014

A német támadósor

Persze nem csak Neuer kapuja fog veszélyben forogni. Sőt, az események valószínűbb, hogy inkább a gall kapu előtt fognak forogni, amit a németek szenzációs támadótriójának is köszönhetnek. Götze, Müller és Özil főleg a portugálok ellen volt elemében, de a ghánaiak ellen sem muzsikáltak rosszul. Főleg Müller játszik parádésan: önzetlen játéka abban testesül meg, hogy középről folyamatosan kimozog a szélekre, hogy társai bevihessék a labdát középre, de így is betuszmákolt már négy gólt, és kettőből kettőre áll, ami a vb-gólkirályi címeket illeti.

A németekkel ellentétben a francia védelemnek nem a sebesség a gyengéje, hanem a játékintelligencia és a rutin. Főleg Sakho és Koscielny hajlamos arra, hogy agresszívan megtámadjon bárkit, akit csak maga előtt lát, amit fluid mozgással egyszerűen ki lehet használni. csak Müllernek magára kell vonnia a figyelmét (ez nem lesz nehéz), ki kell mozognia a szélre (amúgy is ezt csinálja), és Özilnek vagy Khedirának be kell törnie az így keletkezett résbe.

Könnyű mondani...

[1444462] 2014-07-04 18:00:00 Franciaország - Németországx;