VB 2014

Későn ébredt Kolumbia, védői az elődöntőbe lőtték a brazilokat

2-1-re győzött Kolumbia ellen, így bejutott a labdarúgó-világbajnokság elődöntőjébe a házigazda brazil válogatott.

Óriási lendülettel kezdte a mérkőzést és villámgyorsan vezetést szerzett a brazil csapat. A kolumbiaiak rosszul védekezték le Neymar szögletét, Sánchez lemaradt a hosszú oldalon érkező Thiago Silváról, akinek ujjgyakorlat volt néhány lépésről a hálóba belsőzni. (1-0) A folytatásban voltak periódusok, amikor hol az egyik, hol a másik tizenhatos környékén pattogott a labda, ekkor szétszakadt a mezőny, de összességében Brazília irányította a játékot és dolgozta ki a veszélyesebb helyzeteket. Különösen Hulk volt elemében, aki a bal oldalon rendre zavart okozott az ellenfél védekezésében, Ospina kapus azonban megóvta csapatát attól, hogy már az első félidő végén nagyobb hátrányba kerüljön.

David Luiz hatalmas gólt ragasztott a kolumbiai kapuba, járt érte a puszi - Fotó: AFP

A térfélcserét követően kissé leült a meccs, olykor a csontzene elnyomta a szamba dallamait. A játékrész derekán aztán elérkezett a minden eldöntő pillanat: David Luiz a kolumbiai kaputól majd' harminc méterre végezhetett el szabadrúgást, és jobb belsővel olyan parádésan találta el a labdát, hogy az "zsinóron húzva" vágódott a bal felső sarokba. (2-0) A gól után José Pekerman azonnal változtatott, pályára küldte Baccát, aki röviddel ezután tizenegyest harcolt ki. A támadót buktató Júlio César szabálytalansága után James Rodríguez értékesítette a büntetőt (2-1), Kolumbia azonban későn ébredt, az utolsó tizenöt percben már nem maradt ereje és komoly lehetősége az egyenlítésre.

Brazília a világbajnokság eddigi legjobb produkcióját nyújtva jutott be az elődöntőbe, ahol a franciákat hazaküldő Németországgal találkozik majd. A Luiz Felipe Scolari és a házigazda öröme mégsem lehet felhőtlen: a védelem oszlopa, a csapatkapitány Thiago Silva eltiltás miatt hiányzik majd, a hajrában csúnyán megsérülő, a pályát hordágyon elhagyó Neymarra pedig alighanem orvosi vizsgálatok várnak még az elődöntő előtt.

FIFA világbajnokság
negyeddöntő
INFO Brazília-Kolumbia 2-1 (1-0)
Fortaleza, Estadio Castelao, vezeti: Carlos Velasco Carballo (spanyol)
Gólszerzők: Thiago Silva (7.), David Luiz (69.) illetve James (80. - büntetőből)
 
Brazília: Júlio César - Maicon, T. Silva, D. Luiz, Marcelo - Paulinho (Hernanes, 86.), Fernandinho - Hulk (Ramires, 83.), Oscar, Neymar (Henrique, 88.) - Fred
Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari
 
Kolumbia: Ospina - Zúniga, Zapata, Yepes, Armero - Guarín, C. Sánchez - Cuadrado (J. Quintero, 80.), J. Rodríguez, Ibarbo (A. Ramos, 46.) - T. Gutiérrez (Bacca, 70.)
Szövetségi kapitány: José Pekerman
[1444461] 2014-07-04 22:00:00 Brazília - Kolumbiax;
Percről percre: Brazília-Kolumbia_2014_07_04x