VB 2014

Ostoba indokkal ússza meg Robben a büntetést

Nem bünteti meg a FIFA Arjen Robbent, a holland válogatott játékosát, aki bevallottan színészkedett a Mexikó elleni mérkőzésen.

Ha már egyszer megúszta, hadd fusson! - Fotó: AFP

Sokan műesésnek titulálták a Hollandia-Mexikó meccs hajrájában történteket, amikor Robben Rafa Márquez mellett a földre került, a játékvezető pedig tizenegyest ítélt. A holland szélső később azt mondta, a hátvéd akkor tényleg belerúgott, de korábban színészkedett a meccsen. Adódik a jogos kérdés: jár-e büntetés utólag, ha már a játékos is bevallotta a szabálytalanságot? A FIFA szerint nem.

"Fenn kell tartanunk a fair play szellemiségét. A szimulálást nem akarunk látni a pályán, de a játékvezetők megkapják a képzést, hogy felismerjék ezeket a helyzeteket, és büntessenek a sárga lappal. A fegyelmi bizottság csak súlyos szabálytalanságokkal foglalkozik. A fair play szelleme vezérel minket, ami a legfontosabb üzenetünk" - közölte Delia Fischer, a FIFA médiarészlegének vezetője.

vb-2014

A lényeget értjük, Robben nem kap büntetést, de a logika azért nehezen áll össze. Először is: fair play szelleme vezérli a szövetséget, amikor nem büntet meg valakit egy bevallott szabálytalanságért? Másodszor: egy esetleg tizenegyest érő műesés, ami eldönthet egy mérkőzést, nem elég súlyos szabálytalanság ahhoz, hogy a fegyelmi bizottság foglalkozzon vele? Harmadszor: a játékvezetőnek büntetnie kellett volna a pályán, de ha már nem tette, nem baj?

Akkor miért kapott Luis Suárez négy hónapos eltiltást? A játékvezetőnek ott is büntetnie kellett volna a pályán, nem is sárga, hanem piros lappal. Ráadásul az a momentum nem befolyásolta közvetlenül a végeredményt. Igaz, Robben műesése sem. Ettől még nem értjük. És főleg azt nem, hogy akkor hogy is akarja a színészkedést kordában tartani a FIFA.