Taktikai Zóna

Nem csak Messin múlik a továbbjutás

  • Szabó András

Bár az utolsó előtti nyolcaddöntőben a világ legjobb játékosa is pályára lép, nem csak Lionel Messit érdemes nézni az Argentína-Svájc találkozón.

Messi mellett Lavezzi is főszerepet játszhat az argentin támadásokban / AFP

Ki kezd Higuaín mellett?

Agüero megsérülése miatt (és ha már itt tartunk, Higuaínon is látszik, hogy nem teljesen egészséges) egy biztos kezdő esett ki az argentínok csatársorából, akit a világon nem sok nemzeti válogatott tud pótolni... még Argentína sem. Tulajdonképpen két választási lehetősége van Alejandro Sabellának, amikor a City támadójának pótlásáról dönt: ha középcsatárt akar, akkor az interes Palaciót teszi be, ha inkább futógépet akar, akkor meg a PSG-s Lavezzit.

A kétszeres világbajnok edzéseiről érkező hírek alapján inkább az utóbbinak van nagyobb esélye; a Nápolyban magát sztárrá kinövő összekötő mozgékonyabb kettejük közül, többet fut a labda nélkül, ezért jobban passzol Messi játékához, kiugratásaihoz. Ráadásul inkább a szélek felé szeret kimozogni, ami visszaszoríthatja az életveszélyes svájci szélső hátvédeket.

Di María

Messi mellett az argentin válogatott legfontosabb emberéről sem szabad megfeledkezni. Ő az, aki Kuyt volt a négy évvel ezelőtti döntős holland válogatottban, amiről azt mondták: ,,hat ember védekezik, három támad, és Kuyt fel-alá rohangál". A Real Madrid BL-győzelmében hatalmas szerepet vállaló pálcikalábú cselgép elképesztően sokat fut, mert nem elég, hogy remekül védekezik középen, de a labda megszerzése után ő a balszélső is.

Pont a rengeteg mozgása miatt okozhat kellemetlen pillanatokat Ottmar Hitzfeldnek, akinek nincs egyértelmű megoldása arra, hogy semlegesítse a a rosarióit. A Honduras elleni mesterhármasa után valószínű, hogy középen tartja Shaqirit, így viszont Xhakára marad a jobb oldal, aki messze nem elég atletikus ahhoz, hogy egy egész meccsen keresztül lekövesse di Maríát. Talán a legjobb kompromisszum az lehet, ha Shaqiri mégis a jobb oldal mellett kezd, és legalább addig lassítja az argentint, amíg Lichtsteiner ki nem tud jönni rá az oldalvonal mellé.

vb-2014

Lichtsteiner & Rodríguez

Úgy hangzik ez, mintha a Starsky & Hutch után a svájciak is rákaptak volna a rendőrpárosos sorozatokra. De ezzel a gondolattal elég nagyot lő mellé az ember: a vb egyik legjobb szélsőhátvéd-párosáról van szó. Lichtsteinert gondolom nem kell annyira bemutatni - elvégre a sorozatban háromszor scudettót nyerő Juventus egyik alapemberéről van szó -, a príma szezont futó Rodríguez pedig egy fokkal talán még jobb, és a vb után alighanem elviszi valamelyik nagycsapat a Wolfsburgtól.

Az ő atletikusságuk, a  felfutásaik életveszélyesek lehetnek - pláne az argentinok ellen, akik 4-3-1-2-es formációban, így szélső nélkül állnak fel. Ez pláne Lichsteinernek lehet előny - a Juve jobbfutója nem annyira technikás, embert ritkán cselez ki, viszont szédületesen gyors, és lendületből bárkit lefut. Ők ketten lehetnek a svájci támadások kulcsai; Inleréknek a győzelemre a legjobb esélye az lehet, ha folyamatosan nekik forgatják ki középről a labdát, hogy kirázzák az alakzatából az ellenfelet.

[1444458] 2014-07-01 18:00:00 Argentína - Svájcx;