VB 2014

Ezt nem teszik ki az ablakba a németek, hosszabbításban kínlódták át magukat Algérián

Németország hosszabbítás után 2-1-re legyőzte Algériát a brazíliai labdarúgó-világbajnokság hétfői esti nyolcaddöntőjében.

Özil és Schürrle döntötte el a továbbjutást - Fotó: fifa.com

Az első félidő nagyobb részében az algériaiak futballoztak fölényben, s nemcsak a mezőnyben, hanem támadásban is. Úgy tűnt, sikerült meglepniük a németeket, ugyanis többször eljutottak az ellenfél tizenhatosáig, sőt helyzeteket tudtak kialakítani, egyszer gólt is szereztek, de azt les miatt érvénytelenítette a játékvezető. A 15. percben Feguli becsapta Boatenget, majd jobbról, éles szögből a kapu fölé durrantott, két perc múlva Szlimani vetődve a kapuba fejelt egy bal oldali beadást, de lesről. Nem sokkal később Szudani indításából Gulam az ötös bal sarka elől a hosszú sarok mellé csavart. A 39. percben Mosztefa 16 méteres kísérlete megpattant Boatengen és alig kerülte el a a jobb sarkot.

A németek Schweinsteiger révén a 14. percben veszélyeztettek, a félidő második felében kezdtek magukhoz térni, hol átlövésből, hol végigvezetett akcióból próbáltak előnyhöz jutni, de az algériai kapus állta a sarat, igaz, egyszer Götzét hozta nagy helyzetbe azzal, hogy elé ütötte a Kroos lövését, de a német támadó kísérletét is védeni tudta.

A gól nélküli első játékrész után a második félidőt nagy lendülettel kezdte az európai csapat, egymás után dolgozta ki a veszélyesebbnél veszélyesebb lehetőségeket, de az algériai védelem és a kapus meg tudta akadályozni a gólszerzést. Az 55. percben például Lahm 19 méteres bombájánál M'Bolhi bravúrral védett. Az afrikai együttes tagjai láthatóan fáradni kezdtek a 60. perc tájékán, ezért lassítani és tördelni próbálták a játékot. A támadásokat inkább a németek erőltették, de egy-egy ellentámadásból az algériaiak előtt is adódtak lehetőségek. A 74. percben Feguli jobbról váratlanul tüzelt, a hosszú sarok mellé. A Nationalelf pedig sorra dolgozta ki a helyzeteket, de vagy a védelem tisztázott az utolsó pillanatokban, vagy Mbolhi kapus hárított, a szerencsével hadilábon állt Joachim Löw együttese. Igaz, játékán lendített Schürrle becserélése a szünetben, majd később Khedira beállása.

A rendes játékidő gól nélküli döntetlennel zárult, következett a hosszabbítás, aminek a második percében Schürrle kis szerencsével bevette az algériai kaput: Müller húzott el a bal oldalon, betört a tizenhatoson belülre és középre passzolt, és az érkező Schürrle sarkáról némi szerencsével a hálóba pattant a labda (1-0). A vezetés birtokában a németek nagyobb hangsúlyt fektetettek a védekezésre. Az afrikai együttes becsülettel próbálkozott, de fáradt játékosai már nem tudtak igazi nyomást helyezni az ellenfél védelmére. Az utolsó percekben aztán Özil eldöntötte a mérkőzést és a továbbjutás sorsát: algériai labdavesztés után Özil hozta kihagyhatatlannak tűnő helyzetbe Schürrlét, lövése a gólvonalon álló védőről kipattant, de a labda épp az Arsenal középpályásához került vissza, ő pedig éles szögből a bal felső sarokba bombázott (2-0).

A nagyot küzdő algériaiaknak még maradt idejük a szépítésre: a 121. percben Feguli adott be a jobb oldalról, a túlsó oldalon érkező Dzsabu az ötös sarkáról, bevetődve lőtt a jobb alsó sarokba (2-1). Sőt, ezután Neuernek kellett védenie Bugerra fejesénél.

A németek nagyot szenvedtek, Algéria sokáig partiban volt a végső sikerre is esélyesnek tartott csapattal. A FIFA szavazásán a Sivatagi rókák kapusa, Raisz M’Bolhi lett a meccs legjobbja, teljesen megérdemelten. Németország sorozatban negyedszer jutott be vb-n a legjobb nyolc közé, ez korábban még egyetlen válogatottnak sem sikerült.

A négy évvel ezelőtt bronzérmes Nationalelf a franciákkal találkozik a pénteki negyeddöntőben. Afrikai csapat már nincs versenyben, miután Nigéria és Algéria kiesett.

[1444457] 2014-06-30 22:00:00 Németország - Algériax;
[1444457] 2014-06-30 22:00:00 Németország - Algériax 
Percről percre: Németország-Algéria - ÉLŐ_2014_06_30x