Vélemény

A brazilok menjenek szépen haza!

  • Maruzsa István

Túl vagyunk a nyolcaddöntők felén, és vegyes a kép. Lehet örülni a görögök kiesésének, sopánkodni, hogy Costa Rica mit keres a nyolc között, utálni a hollandokat, amiért az utolsó percekben fordítottak, de a legvisszataszítóbbak szerintem a brazilok voltak.

Mindenféle gyűlölködő felhang nélkül mondhatom, hogy örülök a görögök kiesésének, vagy legalábbis megérdemeltnek tartom. A kék-fehérek alig bírtak begyötörni egy nyamvadt gólt az emberhátrányban lévő Costa Ricának, a csatáraik lábait palántázásra jobban lehetne használni, mint focira, így pedig semmi keresnivalójuk nincs a negyeddöntőben.

A brazilok ezzel a játékkal nyugodtan kieshetnének

Persze azt is tudjuk, hogy a közép-amerikaiak sem tartoznak valójában a világ legjobb nyolc csapata közé. De valahogy mégiscsak jobban hangzik, hogy ők Uruguayt, Olaszországot és Angliát előzték meg a csoportkörben, majd eggyel kevesebben küzdve kiharcolták a továbbjutást. Persze lehet, hogy csak azért nem ők szenvedik el minden idők legnagyobb negyeddöntős vereségét a hollandok ellen, mert a svédek 1938-ban 8-0-ra verték Kubát...

De legalább lesz miért fricskáznunk majd az Oranjét is. Mert ugye szép, hogy a spanyolokat kiütötték, de Mexikót csak mázlival - meg esetleg a bíró segítségével - verték, Costa Rica ellen meg talán még a magyar válogatott is továbbjutna. Legalábbis egyszer a mi mostani garnitúránk java legyőzött már - tizenegyesekkel - egy olyan csapatot, amiben a La Sele mostani keretének néhány tagja is ott volt. Avagy volt egyszer egy U20-as vb...

Azonban bárhogy is pfujolunk a fenti csapatok sikere miatt vagy örülünk némelyikük kiesésének, a legnagyobb füttykoncertet a brazil válogatott érdemli. A világbajnokság előtt azt gondoltam, a szurkolói nyomással nem képesek majd megbirkózni Neymarék, mostanra azonban kiderült, hogy nem tudnak focizni. Illetve Neymar épp tud, de a többiek...

Néhány brazil futballszerető már a torna előtt elhatárolódott saját csapatától a neten, és igazat kell adnom nekik. Összesen öt klasszis látok ebben a csapatban: a már említett Neymar mellett Julio Césart, David Luizt, Thiago Silvát és Luiz Gustavót. A baj, hogy közülük négyen a védekezéshez értenek, a brazil válogatott pedig így csak egy csaló. Egy futballt elcsaló csapat.

Elöl ugyanolyan falábúak szaladgálnak náluk, mint a görögöknél, nem tudják megtartani, járatni a labdát, alig tudnak kivitelezni egy normális cselt, és amikor - szögletből - megszerzik a vezetést Chile ellen, behátrálnak. Majd később többször is, amikor már nem vezetnek. Egyszerűen azért, mert képtelenek többre. Vidalék sem voltak sokkal jobbak azon a szombati találkozón, de nem rajtuk múlott, hogy egy gyötrelmes meccsel kezdődtek a nyolcaddöntők. Az is inkább Fortunán, hogy a brazilok végül továbbjutottak.

Tartok tőle, hogy hiába kerülnek szembe az eddigi legjobbak közé tartozó Kolumbiával, pénteken sem lesz igazságos a futball, és valami őrült mázlival - esetleg némi hátszéllel - még tovább birkózzák magukat. Pedig igazán hazamehetnének. Mármint a luxusvilláikba, ahol mondjuk egy játékkonzolon megnyerhetnék a vébét. Biztos vagyok benne, hogy a számítógépes verzióik jobban fociznak, mint ők maguk.

vb-2014