VB 2014

Tragédiába torkollt az újabb görög dráma, Costa Rica a legjobb nyolc között

1-1-es döntetlent követően büntetőpárbajban harcolta ki a negyeddöntőbe jutást Costa Rica a labdarúgó-világbajnokság vasárnap éjszakai mérkőzésén Görögországgal szemben. A közép-amerikaiak közel egy órán keresztül emberhátrányban futballoztak.

Két nem várt csapat találkozott a brazíliai viadal nyolcaddöntőjében, Costa Rica és Görögország csoportkörből való továbbjutása is a meglepetés kategóriába tartozott. Ettől függetlenül élvezhető, izgalmas, fordulatokban gazdag csatát hozott kettejük párharca, ahol a kiegyenlített első félidőt követően pörögtek fel igazán az események. Az 52. percben Bryan Ruíz okos gurításával szereztek vezetést a közép-amerikaiak (1-0), ám Óscar Duarte második sárga lapját begyűjtve a 66. minutumban nehéz helyzetbe hozta együttesét. Az utolsó szűk félórában az addig meglehetősen óvatos hellének ráléptek a gázpedálra és nagy nyomást gyakoroltak ellenfelük létszámhiányos védelmére. Az utolsó pillanatokban - hasonlóan az Elefántcsontpart elleni csoportmérkőzéshez - begyötörték az életben maradást jelentő gólt, Szokratisz Papasztathopulosz egy kapusról kipattanó labdát vágott a hálóba (1-1), így a küzdelem a hosszabbításban folytatódhatott.

Costa Rica története során először jutott a vb legjobb nyolc csapata közé - Fotó: AFP

A kétszer tizenöt perces ráadás során Fernando Santos csapata volt veszélyesebb, előfordult, hogy öt a kettő ellen támadhatta a costa rica-i védelmet, ám Kosztasz Mitrogluék képtelenek voltak begyötörni a továbbjutást érő találatot. A közép-amerikaiaknak alig-alig maradt erejük a kontrákra, hátul viszont óriási szívvel küzdöttek az eredmény megtartásáért. A legutolsó pillanatban Mitroglu lábában maradt a gól, Keylor Navas lábbal mentette a görög támadó lövését.

A büntetőpárbaj negyedik köréig nem hibáztak a felek, akkor viszont Fanisz Gekasz tizenegyesét kiszedte a jobb felső sarokból a Levante kapusa, Michael Umana pedig higgadt marad és továbblőtte hazáját a világbajnokság legjobb nyolc csapata közé.

FIFA világbajnokság, 2014
nyolcaddöntő
INFO Costa Rica-Görögország 1-1 (0-0, 1-1, 1-1) büntetőkkel: 5-3
Recife, Arena Pernambuco, vezeti: Benjamin Williams (ausztrál)
 
Gólszerzők: Ruiz (52.), illetve Papasztathopulosz (90+1.)
Kiállítva: Duarte (66.)
 
Costa Rica: Navas - G. González, Umana, Duarte, Gamboa (Acosta, 77.) - J. Díaz,  Borges – Tejeda (Cubero, 66.), Ruiz, Bolanos (Brenes, 83.) - J. Campbell.
Szövetségi kapitány: Jorge Luis Pinto
 
Görögország: Karnezisz - Toroszidisz, Papasztathopulosz, Manolasz, Holebasz - Karagunisz, Maniatisz (Kacuranisz, 78.), Szamarisz (Mitroglu, 58.) - Szalpingidisz (Gekasz, 69.), Szamarasz, Hrisztodulopulosz
Szövetségi kapitány: Fernando Santos
[1444455] 2014-06-29 22:00:00 Costa Rica - Görögországx;
Percről percre: Costa Rica-Görögország_2014_06_29x