Taktikai Zóna

Három kérdés a Kolumbia-Uruguay elé

  • Szabó András

Nem kevésbé érdekes a Brazília-Chile után a másik dél-amerikai derbi sem. José Pekerman és Óscar Tabárez hatalmas taktikai csatát vívhat, mert a kolumbiaiak elsősorban a széleken, Uruguay pedig középen erős.

Pekerman szélsőduóiban, Tabárez az isteni segítségben hihet / AFP

Gyémánt vs szélsők

A legfontosabb döntés, amit bármelyik szövetségi kapitány meghozhat, Óscar Tabárez kezében van. A kolumbiaiak eddig minden meccsen 4-2-3-1-ben álltak fel, így alighanem ezt a felállást választják majd ezen a találkozón is; Tabárez viszont amióta csak átvette a válogatottat, folyamatosan váltogatja a formációt az ellenféltől függően.

A Costa Rica elleni debütáló meccsükön, a torna meglepetéscsapatával szemben például 4-4-2-vel kezdtek, az angolok ellen viszont már átváltottak gyémántra, az olaszok ellen pedig (tartva Balotelli és Immobile duójától) 3-1-4-2-ben álltak fel.

Kolumbia személyében egy olyan csapattal találkoznak, amelynek talán az egész mezőnyben nincsen párja a szélsőjáték tekintetében; az biztos, hogy az összes versenyben maradó csapathoz képest senki nem támaszkodik jobban a két vonal melletti játékára.

Pont emiatt lehet érdekes, hogy Tabárez kitart-e a középre annyi ember bepakoló formációknál, mint a gyémánt vagy a 3-1-4-2, de mivel alapvetően reagálni szeret, csapatát az ellenfél erősségeihez/gyengéihez igazítani, ezért lehet az is, hogy 4-4-2-re vált.

A lehetséges kezdőcsapatok

Arévalo Ríos vs James Rodríguez

A formációk kérdése nagy hatással lehet a meccs kulcspárharcára is. Ha Tabárez kitart a gyémántnál, akkor James Rodrígueznek még a pályára sincs értelme felmennie; Dél-Amerika legkisebb szűrője, ugyanakkor legjobb emberfogója, Egidio Arévaló Ríos úgy fog csimpaszkodni rá, mint egy kullancs egy fejjel lefelé alvó lajhárba, és Cristián Rodríguez & Álvaro González középre zárásával pedig helye sem lesz, hogy lerázza magáról valahogy a Tigres középpályását.

Ha viszont Tabárez átvált egy másik rendszerre, akkor több esélye lesz Rodrígueznek, hogy hozza a formáját, mivel mondjuk egy 4-4-2-ben Ríos nem figyelhet csak egy emberre, amikor az uruguayi középpálya és védelem közötti területet potenciálisan négyen (Ibarbo, Rodríguez, Cuadrado és Aguilar) is megtámadhatják.

vb-2014

A kolumbiai szélsőhátvédek

Amint már említettem, egyik bennmaradó csapat sem épít annyit a szélen vezetett támadásokra, mint Kolumbia. A kávésok bekkjeit ráadásul pont egy olyan találkozóra szülte édesanyjuk, mint amilyen ez az Uruguay elleni derbi lesz. Bárhogy is sakkozik Tabárez, de szélsője akkor sem lesz, emiatt Armero és Zúniga elképesztő atletikusságát szinte csak a támadásokra fordíthatja.

Főleg Armero az, akinek a sebesség/erő/robbanékonysági mutatója egy NBA-kosarast lealáz, de ha Zúniga teljesen egészséges, akkor ő is hasonló szinten képes fel-alá futni a két alapvonal között.

Tabárez amúgy sem olyan edző, aki szeret támadni - bár a középpályáján egy igazán kreatív játékos hiánya miatt amúgy sem tudna offenzív csapatot összeállítani -; a kolumbiai csapat viszont különösen nagy próba elé vetheti a legutóbbi vb-n és a Copa Américán is a biztonságos védekezésből kontrákkal induló uruguayi válogatottat.

[1444453] 2014-06-28 22:00:00 Kolumbia - Uruguayx;