Taktikai Zóna

Három kérdés a Brazília-Chile elé

  • Szabó András

Este a Brazília-Chile találkozóval megkezdődik a vb egyenes kieséses szakasza. A mérkőzés legérdekesebb csatáit három pontban összegeztük.

A fülén táncoltatta eddig a labdát a vb-n Neymar - de hol vannak a társak? / AFP

Hol játszik Neymar?

Nem véletlenül ez az első kérdés, mert ez a legfontosabb. A csoportmeccsek során - bár csont nélkül, csoportelsőként jutott tovább a brazil válogatott - nem játszott igazán meggyőzően a hazai csapat; Ochoa hatalmas bravúrjai is kellettek hozzá, de például a mexikóiak megúszták kapott gól nélkül. Egyetlen spíler játszotta a támadó négyesből a joga bonitót. Neymar hozott mindent, amit vártak tőle, sőt - ki gondolta volna - négy góllal vezeti a góllövőlistát is.

Paradox módon, lehet hogy pont ez a probléma a brazilok támadójátékával. A csoportkörben a Barcelona szélsője nem a bal oldalon, hanem Fred mögött játszott, és pozíciójából fakadóan ő volt a brazil támadások alfája és omegája. Jól passzoló játékos, de mégis, elsőként mindig azt nézi, hogy indulhatna meg az ellenfél kapuja felé, nem azt, hogy indíthatna másokat arra. Emiatt tompult szerintem a selecao támadójátéka a Konföderációs Kupán (és azóta a barátságos meccseken) nyújtott hengerhez képest; nem a tízes passzol mindenkinek, hanem mindenki a tízesnek, és a történelem elég sokszor megmutatta, hogy az egyemberes együttesek ritkán nyernek világbajnokságot.

Nem Nyom volt az egyetlen, akiről lemaradt Daniel Alves a vb-n / AFP

Alves vs Vargas

A brazilok támadójátékával ellentétben a védekezésre egyetlen panasz sem lehet; az Alves-Silva-Luiz-Marcelo kvartettel a mezőny talán legtehetségesebb négyese az övék. A tehetség azonban nem egyenlő a teljesítménnyel: a jobb oldalon, Alves helyén rengetegszer leindították a szambatáncosokat, mert a Barcelona bekkje (akár fejben, akár lábbal, sebességben) már nem ugyanaz a játékos, mint volt két-három évvel ezelőtt, és egyre többször járnak túl az eszén.

Ezt használhatja ki Jorge Sampaoli, a chileiek edzője. A válogatott előtt az Universidad de Chilével egész Dél-Amerikát végigverő tréner bár fanatikus bielsista, így a letámadás híve, ezúttal talán jobban járna, ha engedné a brazilokat támadni. Így feljebb jöhetne Alves, és megnőne mögötte a tér, ahova bepasszolhatnák a labdát megszerző chilei játékosok; Vargas és Alexis Sánchez személyében pedig két gyalogkakukkja is van, akik futóversenyre kényszeríthetik Alvest, és a mögötte söprögető Thiago Silvát.

vb-2014

Vidal vs Fernandinho

Ebben a párharcban lehet, hogy csak reménykedek, mert a világ legjobb all-round középpályása sérült, és sem az ausztrálok, sem a spanyolok elleni meccset nem bírta végig, a hollandok ellen pedig már pihentette is Sampaoli. Fernandinho még ennyi időt sem kapott eddig a vb-n; egyedül a Kamerun elleni második félidőre cserélte be őt Scolari; igaz, vele annyival látványosan jobb teljesítményt nyújtott a selecao, hogy nem lepődnék meg azon, ha a pocsékul játszó Paulinho helyett ő kezdene a nyolcaddöntőben.

Pont emiatt lehet viszont életbevágó fontosságú, hogy melyikük milyen állapotban lép pályára a meccsen? Vidal egészséges, Scolari viszont kitart Paulinhónál? Akkor a chileiek sokkal energikusabbak lesznek a középpályán, és veszélyesek lehetnek a kontráik is a labdaszerzés mellett a büntetőterületre befutásban is világklasszis Vidal vezérletével. Vidal nincs jó állapotban, de Paulinhóval kell megküzdenie? Ebben az esetben egyedül marad Sánchez és Vargas, és annyit kell várniuk a labdával, hogy tudjanak kinek passzolni, mire a brazilok már visszaérnek.

Ha viszont Fernandinho kezd, akkor sokkal dinamikusabban játszhatnak a brazilok, labdaszerzés után sokkal gyorsabban juttatják előre a labdát (figyelembe véve persze Neymar és Oscar kérdését). Így ha mindketten a 100%-ot tudják nyújtani a pályán, akkor megnő az esélye a több gólnak. Pont a rengeteg kérdés miatt viszont várnék a fogadásokkal, mert még a kezdőcsapatok kihirdetése után sem egyértelmű a helyzet.

[1444452] 2014-06-28 18:00:00 Brazília - Chilex;
[1444452] 2014-06-28 18:00:00 Brazília - Chilex