VB 2014

Ők robbantak be az elitbe a csoportkörben

Messi, Neymar vagy Robben mellett új csillagok is letették névjegyüket a világbajnokság csoportkörében. Nézzük, kinek köszönheti Algéria vagy például Costa Rica a továbbjutást!

A régi rend megdőlt a 2014-es világbajnokságon. Kiesett a címvédő - és kétszeres Európa-bajnok - Spanyolország, valamint a szintén tradicionális futballhatalom Anglia, Olaszország és Portugália is elköszönt a csoportkör után. A vébé első felét döntőrészt nyílt, látványos támadófoci jellemezte, a győztesek gyilkos módjára lecsaptak az ellenfelek gyenge pontjaira. A világsztárok közül Xavi, Wayne Rooney, Mario Balotelli vagy épp Cristiano Ronaldo sem produkált maradandót.

Az elit becsületét Lionel Messi és Neymar mentette meg, mindketten győzelemre vezethetik hazájukat, akár az egymás elleni döntőben. Arjen Robben, Robin van Persie és Karim Benzema szintén kulcsfigurája hazájának. A góllövőlistát Messi, Neymar és a négy évvel ezelőtti torna gólkirálya, Thomas Müller vezeti holtversenyben. De új csillagok is feltűntek az égen. Lássuk, kik ők!

Fotó: AFP

Iszlam Szlimani (Algéria)

Algéria negyedszer kvalifikálta magát a világbajnokságra és története során először jutott nyolcaddöntőbe. Pedig nem indult jól a torna az afrikaiaknak, vezettek Belgium ellen, de kikaptak. A folytatásban megtáltosodtak Vahid Halilhodzic fiai, látványos győzelmet arattak Dél-Korea ellen, majd Oroszország ellen kiharcolták a döntetlent és ezzel továbbjutottak a belgák mögött. A Sivatagi rókák legjobbja Szlimani, két gólpasszt és egy asszisztot jegyez eddig. A Sporting légiósa az oroszok ellen továbblőtte Algériát, a koreaiak ellen ő nyitotta a gólesőt. Mindhárom csoportmeccsen ő volt az algériaiak legjobbja a meccs embere szavazáson. Valószínűleg nem ő lesz az aranycipős, de mondjuk Ronaldóval szemben elmondhatja magáról, hogy diadalra vezette hazáját.

[1444457] 2014-06-30 22:00:00 Németország - Algériax;

Fotó: AFP

Memphis Depay (Hollandia)

20 éves, de már két gólja és egy gólpassza van világbajnokságról, mindannyiszor csereként beszállva, ő a tökéletes beugró/megmentő, a folytatásban igazi adu ász lehet Louis van Gaal kezében. Depay a spanyolok ellen padozott, Ausztrália ellen viszont letette névjegyét, immár ő az Oranje történetének legfiatalabb vb-gólszerzője. A transfermarkt.de szerint ötmillió eurót ér, de ennél jóval többet kaszálhat rajta a vébé után a PSV.

[1444454] 2014-06-29 18:00:00 Hollandia - Mexikóx;

Fotó: AFP

José Juan Vázquez (Mexikó)

A középpályás idén januárban debütált címeres mezben, a világbajnokságon már alapembere Miguel Herrera válogatottjának, egyik haszonélvezője a szövetségi kapitány azon döntésének, hogy a Mexikóban futballozó emberekre építi csapatát. Ő diktálta a tempót Kamerun ellen, nagyszerűen passzolt és szerelt Brazília és Horvátország ellen. A 26 éves Vázquez sárga lapjai miatt nem játszhat a nyolcaddöntőben, ami óriási érvágás az "El Tri"-nek. Mexikó sorozatban hatodszor jutott a legjobb 16 közé, az előző öt alkalommal ez egyben a végállomás is volt számára. A Rossz sorozatot Hollandia ellen kellene megtörnie.

[1444454] 2014-06-29 18:00:00 Hollandia - Mexikóx;

Fotó: AFP

Joel Campbell (Costa Rica)

A 22 éves csatár az előző években kölcsönben hányódott, a vébén megmutatta, érdemes a tehetség jelzőre és a bizalomra az Arsenalnál. Campbell játékjoga 2011 óta az Ágyúsoké, de eddig egyetlen percet sem játszott Arsene Wenger csapatában. Campbell eredményes volt Uruguay ellen a nyitókörben és egy gólpasszt is kiosztott. Costa Rica kiejtett két világbajnokot, Angliát és Olaszországot, a válogatott már ezzel és a csoportelsőéggel óriási tettet vitt végbe. Campbell karrierje végre beindulhat, de például Bryan Ruiz pályafutása is új lendületet vehet. Ők ketten vezették a sikerre a Los Ticost, amely elkerülte a nagyokat a nyolcaddöntőben, van sansza Görögország ellen a legjobb 16 között.

[1444455] 2014-06-29 22:00:00 Costa Rica - Görögországx;

Fotó: AFP

Eugenio Mena (Chile)

A 25 esztendős balbekk ismerős terepen játszik, hiszen a Santosban kergeti a labdát - még. Posztján az egyik legjobbnak tartják a vb-mezőnyben, legalább olyan fontos tagja a La Rojának, mint Arturo Vidal vagy Alexis Sánchez. Robbanékony, energikus, bejátssza a balszárnyat, tökéletes alkalmazkodott a Spanyolország és Hollandia ellen alkalmazott 3-5-2-es formációhoz.

Chile a házigazda Brazíliával meccsel a nyolcaddöntőben, Mena Dani Alvessel nézhet farkasszemet, a Barca jobbhátvédje rizikós pontnak tűnik a selecaóban.

[1444452] 2014-06-28 18:00:00 Brazília - Chilex;