VB 2014

Belgium tartalékosan is csoportelső, Algéria kiejtette az oroszokat

Belgium tartalékosan, egy félidőt emberhátrányban játszva is legyőzte Dél-Koreát, csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe a H-csoportból. Algéria kiharcolta a döntetlent Oroszország ellen, ezzel továbbment a legjobb 16 közé.

Vertonghen sokadjára eltalálta a kaput - Fotó: AFP

A belga Marc Wilmost a biztos továbbjutás tudatában számos kulcsjátékosát pihentette, együttese azonban így is magabiztosan kézben tartotta a mérkőzést. Az első 45 percben egyetlen helyzetet láthatott a közönség, Mertens óriási ziccerben hibázott: a 25. percben Mirallas lövése egy koreai védőről Mertenshez került, a Napoli légiósa hét méterről, üresen a kapu fölé vágta a labdát. A szünet előtti utolsó pillanatokban emberhátránya került a belga csapat: Kim Sin Vuk és Defour egyszerre indult a labdára, a dél-koreai játékos becsúszva elérte, belga riválisa azonban nem állt meg és nyújtott lábbal beleszállt a sípcsontjába, amiért a játékvezető azonnal kiállította.

A fordulást követően a dél-koreaiak megpróbálták kihasználni az emberelőnyt és nagyobb tempóban kezdtek futballozni, de a játékukból hiányzott a kreativitás, illetve Thibaut Courtois állta útját a koreaiaknak. A hajrában is lelkesen küzdöttek az ázsiaiak, de érkezett Vertonghen, aki egy kipattanót értékesítve eldöntötte az összecsapást: a 77. percben Origi lövését a dél-koreai kapus középre ütötte ki, a labdára egyedül az előre húzódó Vertonghen érkezett és öt méterről a kapu jobb oldalába passzolt (1-0).

A belga válogatott százszázalékos teljesítménnyel csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe, ahol kedden az amerikaiakkal találkozik.

A dél-koreaiak búcsúja azt jelenti, hogy nincs már versenyben ázsiai konföderációból érkezett csapat, ráadásul mindegyik, az ausztrál, a japán, a dél-koreai és az iráni válogatott is nyeretlenül zárt.

[1444428] 2014-06-26 22:00:00 Dél-Korea - Belgiumx;
[1444428] 2014-06-26 22:00:00 Dél-Korea - Belgiumx

Algériától kapta az újabb fricskát Európa - Fotó: AFP

Az oroszok rögtön a mérkőzés elején betaláltak egy szép akció végén, ezzel máris továbbjutásra álltak: a 6. percben Kombarov bal oldali beadására kiváló ütemben érkezett Kokorin, aki 10 méterről a jobb felső sarokba fejelte a labdát (0-1). Ezt követően elég küzdelmes meccset láthatott a közönség, amelynek során a kapuk alig forogtak veszélyben. Az európai együttes védelme rendkívül stabil volt, az afrikaiak pedig nem találtak rést rajta.

Hasonlóképpen folytatódott a második játékrész, mígnem Akinfejev hibáját kihasználva Algéria váratlanul egyenlített egy szabadrúgást követően. A 60. percben Brahimi adott középre egy bal oldali szabadrúgásból, Akinfejev alászaladt a labdának, így az ötös vonalán felugró Szlimani simán fejelhetett az üresen maradt kapu bal sarkába (1-1). Ezt követően az oroszok mindent egy lapra feltéve rohamoztak a továbbjutást jelentő győztes gól megszerzéséért, de igazán nagy helyzetük nem volt, és olykor az algériaiak is veszélyes támadásokat vezettek, illetve sokszor önfeláldozóan védekezve megőrizték a számukra kedvező eredményt a lefújásig.

Az algériai csapat története során először szerepelhet az egyenes kieséses szakaszban. A következő vb-nek otthont adó Oroszország a Szovjetunió felbomlása óta így továbbra sem "élte túl" a csoportkört.

[1444429] 2014-06-26 22:00:00 Algéria - Oroszországx;
[1444429] 2014-06-26 22:00:00 Algéria - Oroszországx 
142356 
Percről percre: Dél-Korea-Belgium és Algéria-Oroszország_2014_06_26x
vb-2014