Vélemény

Portugália menjen haza, Ronaldo kínjára a kiesés a gyógyír

  • Szabó Tamás

Nem nagy kockázat kijelenteni, a brazíliai labdarúgó-világbajnokságra nem Cristiano Ronaldo és a portugál válogatott miatt fogunk emlékezni.

Cristiano Ronaldo nem alkotott maradandót Brazíliában - fotó: AFP

Még nem késő beszállni a hatharom.com nagyszabású ingyenes tippjátékába, ahol 750 ezer forint összértékű nyeremény kerül szétosztásra! Minimum 20 meccsre kell tippelned ahhoz, hogy esélyed legyen a nyereményekre, vagyis még mindig érdemes elkezdeni játszani! A részletekért kattints a vb-tippjáték leírására!

Pedig úgy tűnt, Cristiano Ronaldo tényleg rendben van. Öt perc telt el az amerikaiak elleni mérkőzésből, amikor a portugálok klasszisa olyan cselsorozatot vágott ki a bal oldalon, hogy hárman négy felé szaladtak tőle. Abban a pillanatban úgy festett, Portugália imái meghallgatásra találtak, Ronaldo térde meggyógyult, mert ilyen trükköket csak príma lábakkal lehet abszolválni. A korai villanást azonban elszürkülés követte, Cristiano Ronaldo legközelebb a 93. percben tette hasznossá magát, amikor jobbról kifogástalan beadást küldött Silvestre Varelához, aki fejes góljával további négy napra életet lehelt Portugáliába. Többet aligha, hiszen gyűszűnyi érv sem szól a továbbjutása mellett: a Ghána elleni utolsó meccsen nem elég a győzelem, gólparádét kell tartani, eközben pedig bőszen imádkozni, hogy a németek ne ajánljanak barátságos döntetlent az amerikaiaknak. Túl sok. Ja, és a siker zálogáról, Cristiano Ronaldóról kiderült, aligha képes olyan teljesítményre, mint a svédek elleni pótselejtezőn, ahol egyedül intézte a brazíliai repülőjegyeket.

vb-2014

Ronaldo az amerikaiak ellen óvatos volt, annyit mutatott, amennyit a sérült térde megengedett. A meccset megelőző napokban hiába hirdették a portugálok, hogy 100%-os állapotban van, a gesztusai gyorsan leleplezték. Tíz perc után számára is nyilvánvalóvá vált, ez nem fog menni, és csüggedtnek, fásultnak tűnt. Amikor Nani góljával Portugália megszerezte a vezetést, csak Cristiano Ronaldo nem ment oda gratulálni a Manchester United játékosához. Ebben persze személyes ellentét is lehet, nem feltétlen a sérülés az oka, mindenesetre Ronaldo kihagyta a közös bulit, még egy barackot sem nyomott a gólszerző fejére. Később teljesen elhagyta a bal oldalt, először André Almeida, majd Miguel Veloso próbálta meg bejátszani a területet, és ezzel csak az amerikaiak komfortérzetét javították. Reménytelennek tűntek. Ronaldo bárhol tűnt fel, egyszer sem volt képes olyan robbanásszerű ritmusváltásokra, amelyekkel évek óta operál. Nem próbált meg egy az egyben a védője mögé kerülni, sérülése miatt inkább tovább passzolta a labdákat. A második félidőben egyszer került helyzetbe, jobbról, 13 méterről tüzelhetett, de úgy eltörte a labdát, hogy szégyenében majdnem cserét kért. Ráadásul társaitól sem kapott segítséget, Nani, Eder és Hélder Postiga csapnivalóan játszottak, kreativitás és az ötlet híján sorra megbuktak rajtuk a portugál akciók.

És miközben teltek a percek kiderült: Cristiano Ronaldo nélkül Portugália egy átlagos erejű válogatott, amelynek nincs helye a legjobb 16 között. Amikor Varela a 93. percben egyenlített, Ronaldo a kezdéshez kocogott, néhány perc további ráadást reklamált a játékvezetőnél, majd mivel ez elmaradt, a lefújás után sarkon fordult, és azonnal az öltözőbe sietett. Nem maradt kinn mezt cserélni, kezet fogni, és integetni, nem adta az arcát a szokásos protokollhoz. Nem mosolygott, nem ünnepelte meg, hogy Portugália életben maradt. Ezzel a húzásával aligha növelte rajongói táborát, cserébe viszont újabb lehetőséget adott a kritikákra.

Nem lepne meg, ha csütörtökön nem látnánk őt a ghánaiak elleni kezdőcsapatban. Még egyszer nem sikerül megetetni a világgal, hogy 100%-os állapotban van, sérülten pedig láttuk mennyire képes. Ilyen állapotban kevés pluszt adhat Portugáliának, amely eddig sem okozott semmi olyat, amit ne tudnánk hiányolni a világbajnokság további szakaszában. Mindenki jobban jár, ha csütörtökön hazamennek.

[1444423] 2014-06-26 18:00:00 Portugália - Ghánax;