VB 2014

Klinsmann kifakadt, mindennel a favoritokat segítik

Egy percen múlt, hogy az Egyesült Államok két kör után kvalifikálja magát a legjobb 16 közé a brazíliai labdarúgó-világbajnokságon.

Klinsmann szerint a németek előnyösebb helyzetben vannak - fotó: AFP

Még nem késő beszállni a hatharom.com nagyszabású ingyenes tippjátékába, ahol 750 ezer forint összértékű nyeremény kerül szétosztásra! Minimum 20 meccsre kell tippelned ahhoz, hogy esélyed legyen a nyereményekre, vagyis még mindig érdemes elkezdeni játszani! A részletekért kattints a vb-tippjáték leírására!

Az amerikaiak vasárnap a portugálokkal találkoztak. Az európai alakulat már az 5. percben vezetést szerzett Nani révén, ám a második félidőben Jones, a vb egyik legszebb gólját szerezve, egyenlített, Dempsey hajrában esett találatával pedig már vezettek is az amerikaiak, a végeredményt aztán a lefújás előtti másodpercekben Varela állította be. Az Egyesült Államok Németországgal, Portugália pedig Ghánával találkozik a csütörtöki harmadik fordulóban.

Jürgen Klinsmann, az amerikaiak szövetségi kapitányát a portugálok elleni csatát követően a németekről kérdezték és úgy vélte, a szervezők a favoritokat segítik a vb-n.

"Egy nappal kevesebbet pihenhetünk, mint a németek, mert ők szombaton, mi pedig vasárnap játszottunk - mondta Klinsmann. - Mi Manausban léptünk pályára, ők olyan helyen szerepeltek, ahonnan sokkal kevesebbet kell utazniuk. A szervezők mindent megtettek annak érdekében, hogy a favoritok továbbjussanak. Nekünk sokkal nehezebb dolgunk van, de a keményebb szakaszon is továbbjutunk."

vb-2014

Klinsmann nem beszél hülyeséget. Ha szimplán a csoportmeccseket nézzük, akkor kiderül, az amerikaiak ötször annyi kilométert tesznek meg, mint a németek. Joachim Löw együttese Salvadorban kezdett, onnan légvonalban 1028 kilométer volt a szombati helyszín, Fortalezza, ahonnan mindössze 629 kilométerre van az amerikaiak elleni utolsó derbi városa, Recife. Ez összesen 1657 kilométer. Ezzel szemben az Egyesült Államok Natalból Manausba 2766 kilométert repült, majd az utolsó derbi 2835 kilométerre van, ez 5601-nek felel meg. Jókora különbség, ráadásul nem csak a távolság, az időjárás is a németeknek kedvez, hiszen Fortalezza északi város, kellemesnek mondható trópusi klímával, míg az amerikaiak Manausban szerepeltek, ahol nagyon magas a páratartalom az amazonasi esőerdőknek köszönhetően.

Viszont az amerikaiak gondját nem a preferenciális bánásmód, hanem a sorsolás okozta. A világbajnoki menetrendet már a csoportok kialakítása előtt meghatározták, így akár Kolumbia és Svájc is kerülhetett volna a G-jelű négyesbe és ugyanezt az utat járták volna végig, mint a németek és az amerikaiak. Ha bármilyen kedvezmény létezik, az a FIFA világranglistának köszönhető, hiszen a kiemeléseknél ezt figyelembe vették.

142357
[1444422] 2014-06-26 18:00:00 USA - Németországx;