VB 2014

Neymar varázsolt, Mexikó szétszedte a horvátokat

A házigazda Brazília a meccs egyes időszakaiban zseniális játékkal 4-1-re legyőzte Kamerunt, ezzel bebiztosította elsőségét az A-csoportban. A négyes másik találkozóján Mexikó a második félidőben bedarálta Horvátországot, 3-1-re nyert és selecao mögött továbbjutott a nyolcaddöntőbe.

Neymar újabb duplával jelentkezett - Fotó: AFP

Nagyon bekezdtek a brazilok a 100. világbajnoki mérkőzésükön, de pár perc elteltével a magára találó kameruni csapatnak is akadtak helyzetei. Az első pontos támadásából mégis a hazai szurkolók által fergetegesen buzdított brazil válogatott szerzett gólt. A 17. percben Luiz Gustavo adott pontosan középre balról az oldalvonaltól, Neymar 12 méterről passzolt elegánsan a kapu bal oldalába (0-1). Ez volt a világbajnokság 100. találata. Nem roppantak azonban össze a kameruniak, továbbra is veszélyesen támadtak, ennek pedig szűk tíz percen belül meg is lett az eredménye. A 26. percben Nyom cselezgetett a brazil 16-os bal oldalán, majd középre lőtte a labdát, Matip üresen maradt, így senkitől sem zavartatva passzolt a kapuba (1-1). Hátul bizonytalannak tűntek a brazilok, de elöl a góllövőlista élére ugró Neymar tarthatatlan volt, neki köszönhetően vonultak a hazaiak előnnyel pihenőre az öltözőbe: a 35. percben Neymar balról cselezte magát befelé, aztán 17 méterről az elvetődő kapus mellett a kameruni kapu közepébe lőtt (1-2).

Közvetlenül a szünet után nagy tempót diktáltak a brazilok, nyomást gyakoroltak a kameruni kapura, s hamar növelték előnyüket: egymást követő brazil próbálkozások után David Luiz balról ívelt középre, Fred közelről fejelt a kapuba (1-3). Ezután viszont egy darabig inkább a mezőnyben folyt a játék, a kameruniak nem tudtak, a brazilok pedig már nem annyira akartak támadni. Végül egy "brazilos" támadásból mégis született egy újabb hazai gól: a 84. percben Oscartól kapta vissza a labdát Fernandinho, aki jobbal a bal alsó sarokba pöckölt (1-4). Ezzel biztossá vált a hazaiak csoportgyőzelme. A meccs legjobbjának Neymart választották, aki négy találattal vezeti a góllövőlistát.

Luiz Felipe Scolari együttesére szombaton Chile vár a nyolcaddöntőben.

[1444386] 2014-06-23 22:00:00 Kamerun - Brazíliax;
[1444386] 2014-06-23 22:00:00 Kamerun - Brazíliax

A horvátok annak megfelelően kezdték nagy lendülettel a meccset, hogy - a brazilok papírforma győzelmét feltételezve - nekik csak a győzelem ért továbbjutást, míg Mexikó számára a döntetlen is elég volt a nyolcaddöntőbe kerüléshez. Ugyanakkor hiába játszott fölényben az európai csapat, helyzetekig nemigen jutott, sőt a szélvészgyors mexikói játékosok komoly gondokat okoztak az ellentámadásokkal, egy ízben csak a keresztléc mentette meg Pletikosát a góltól, a 16. percben Herrera 23 méterről a lécre lőtt. Az intő jel hatására kissé óvatosabb lett a horvát válogatott, védekezése is stabilabbá vált, így a szünetig nem született gól.

Mexikó a végére kiütötte a horvátokat - Fotó: AFP

A második félidőben ahogy múlt az idő, úgy egyre inkább a mexikóiak kerültek fölénybe annak ellenére is, hogy számukra kedvező volt az eredmény. Sorra vezették a veszélyes támadásaikat, egyszer 11-est kellett volna kapniuk kezezés miatt, de a bíró nem vette észre: a 64. percben Aguilar keresztlabdáját Guardado lőtte kapura balról, Srna blokkolt, kezét is érte a labda. A hajrára aztán teljesen felőrölte a fáradni látszó riválisát a közép-amerikai együttes: a 72. percben Herrera jobb oldali szöglete után Márquez hat méterről Corluka szorításában a bal sarokba fejelte a labdát (1-0). Összeomlottak a horvátok, és alig tíz perc alatt újabb két gólt kaptak. Előbb egy gyors ellenakció végén a jobb oldalon felfutó Peralta passzolt a bal szélen érkező Guardadóhoz, aki kilőtte a jobb felsőt (2-0). Majd Guardado ívelt középre szögletből, Márquez megcsúsztatta a labdát, amelyet végül Hernández két méterről fejelt a kapuba (3-0). A hajrában ugyan megszerezte becsületgólját a horvát csapat Perisic révén (3-1), de ez a lényegen már nem változtatott: Mexikó továbbjutott, Horvátország kiesett.

Mexikó sorozatban hatodszor jutott a legjobb 16 közé, az előző öt alkalommal ez egyben a végállomás is volt számára. Vasárnap a legutóbb döntős hollandokkal csap össze a negyeddöntőbe jutásért.

[1444387] 2014-06-23 22:00:00 Horvátország - Mexikóx;
[1444387] 2014-06-23 22:00:00 Horvátország - Mexikóx
142350
Percről percre: Kamerun-Brazília és Horvátország-Mexikó - ÉLŐ_2014_06_23x