VB 2014

Van Gaal cseréi csoportgyőzelmet értek, a spanyolok hozták a kötelezőt

Hollandia 2-0-ra legyőzte Chilét a B-csoport utolsó fordulójában, ezzel megnyerte a kvartettet a dél-amerikai együttes előtt. A címvédő, már korábban kiesett Spanyolország 3-0-ra nyert Ausztrália ellen.

A hollandok legyűrték Chilét - Fotó: AFP

A két csapat a továbbjutást már korábban kiharcolva óvatosan kezdte a mérkőzést, egyik fél sem mozgósított túl nagy energiát és nem vállalt fel kockázatot a gólszerzés érdekében. Így jobbára eseménytelenül telt el az első játékrész, bár a holland támadások valamelyest veszélyesebbek voltak, mint a chilei akciók. A 23. percben Sánchez bal oldali szögletből visszagurított, Gutiérrez 12 méterről a kapu fölé bombázta a labdát három méterrel. A 35. percben Robben jobbról ívelt be szabadrúgásból, de Vrij négy méterről a kapu fölé fejelt. A 40. percben Robben félpályás szóló végén 14-ről, kissé balról a hosszú alsó mellé suhintott. A félidő végén Díaz előreívelt labdáját Gutiérrez a kapunak háttal fejelte fölé, nyolc méterről, teljesen üresen.

A folytatásban is hasonló forgatókönyv szerint zajlottak az események. A 65. percben Sánchez lőtt balról, éles szögből, Cillessen védett. Két perc múlva a szokásos Robben-cselek után a szélső balról, 15-ről lőtt, Claudio Bravo hárított.  A 76. percben Depay 26-ról bombázott, Bravo kiszedte a léc alól a labdát. Nem sokkal később vezetést szerzett a valamivel továbbra is aktívabb Hollandia: Janmaat jobb oldali beadására a csereként beállt Fer érkezett a legjobb ütemben és hét méterről védhetetlenül a bal sarokba fejelte a labdát (1-0). Chile ezt követően sem tudott érdemben újítani, a 89. percben volt ígéretes helyzete, egy szögletet követően Medel hat méterről fejelt mellé-fölé. A ráadásban aztán egy szöglet utáni gyors ellentámadásból még egy gólt kapott a dél-amerikai együttes: Robben bal oldalon lefutotta védőjét, majd középre tálalt, a hosszú saroknál érkező Depay pedig három méterről a kapuba lőtt (2-0). Mindkét gólszerző csereként szállt be a játékba az Oranjében.

A hollandok az A csoport második helyezettjével, míg a chileiek a győztesével találkoznak a nyolcaddöntőben. Valószínűleg Brazília nyeri meg azt a négyest, a másik továbbjutó pozíció sorsa a Horvátország-Mexikó találkozón dől el.

[1444393] 2014-06-23 18:00:00 Hollandia - Chilex;
[1444393] 2014-06-23 18:00:00 Hollandia - Chilex

Hozták a kötelezőt a spanyolok - Fotó: AFP

Az első két mérkőzését elveszítő, ezzel gyorsan búcsúzó címvédő spanyol válogatott utolsó találkozóján 3-0-ra nyert a már szintén kiesett ausztrál csapat ellen. Az első két spanyol gólban előkészítőként komoly szerepet játszott az előző vb fináléját eldöntő Andres Iniesta, aki századik alkalommal lépett pályára a spanyol válogatottban. A Vörös Fúria góljait David Villa, Fernando Torres és Juan Mata szerezte.

Vicente del Bosque többé-kevésbé megújított kezdőcsapatot küldött pályára a korszakos gárda utolsó brazíliai meccsén: Pepe Reina váltotta Iker Casillast a kapuban, a védelembe bekerült Juanfran és Raúl Albiol, a középpályán ott volt Koke és Santi Cazorla, elől a David Villa-Fernando Torres páros kapott szerepet. Az első félidő első felében pontatlanok voltak a spanyol akciók, illetve jól zártak az ausztrálok, akik viszont élénken kezdtek. A 21. percben David Villa előtt adódott ígéretes lehetőség, de Iniesta keresztlabdáját balról, kapásból a lelátóra lőtte. A 23. percben Jordi Alba került ziccerbe, Villa passzából balról 13-ról lőtt, a kapus védeni tudott. A 36. percben megszerezték a vezetést a spanyolok:  Iniesta passzolt Juanfranhoz, aki jobbról, az alapvonaltól gurított be, Villa az ötösről, jobbal, bal lába mögött, sarokkal a kapuba helyezett (0-1). Egy perccel később majdnem egyenlíthetett volna Ausztrália, de Jordi Alba hibáját korrigálta Reina.

A második félidő 56. percében del Bosque lehívta a pályáról a spanyol válogatott gólrekorderét, David Villát, aki a kispadon nem tudta magába fojtani könnyeit. Az ausztráloknak nem voltak igazi helyzeteik, az 59. percben egy kifejelt labdát McKay bombázott 17-ről jócskán fölé. A 68. percben az edzésen félgőzzel dolgozó Cesc Fabregas kapott lehetőséget. Egy perccel később nőtt a spanyol előny: Iniesta zseniálisan ugratta ki a bal oldalon érkező Torrest, a csatár hét méterről a hosszú alsóba helyezett (0-2). A 72. percben Troisi lőtt távolról a kapu fölé az ausztrálok részéről. A 84. percben a válogatottól valószínűleg búcsúzó Xabi Alonsót David Silva váltotta. A 82. percben a csereként beállt Juan Mata állította be a végeredményt: Fabregas keresztlabdájával Mata az ötös jobb sarkáról a hosszú alsóba gurított (0-3). A végén még Torres és Silva előtt adódott lehetőség, az eredmény nem változott.

Spanyolország a Hollanidia elleni 5-1-es zakó és a Chile elleni 2-0-s vereség után harmadjára magabiztos és megérdemelt győzelmet aratott. Az ausztrálok három vereséggel fejezték be brazíliai szereplésüket.

[1444392] 2014-06-23 18:00:00 Ausztrália - Spanyolországx;
[1444392] 2014-06-23 18:00:00 Ausztrália - Spanyolországx
142352 
Percről percre: Hollandia-Chile és Ausztrália-Spanyolország - ÉLŐ_2014_06_23x
vb-2014