VB 2014

Búcsúznak a spanyolok, gálázhatnak a brazilok

Elérkeztünk a csoportküzdelmek utolsó fordulójához, elsőként az A és a B jelű kvartettben hirdethetünk végeredményt.

A spanyol csapatnál uralkodó hangulat közel sem ideális / AFP

Ausztrália - Spanyolország

Két nullapontos, már biztos kieső csapat csatájával kezdődik ez a hét, hiszen a címvédő spanyolok a szimpatikus vesztes szerepében tetszelgő Ausztrália ellen lépnek pályára.

Vicente Del Bosque csapatáról már leszedte a keresztvizet a szakma, így most elsősorban az a kérdés, van e annyi akarat és motiváció a hispán játékosokban, hogy szép játékkal, de legalább egy győzelemmel búcsúzzanak Brazíliától. Korábban még soha nem fordult elő, hogy a címvédő szerzett pont nélkül búcsúzzon egy vb-ről...

A spanyol válogatott morális állapotát illetően akadnak kétségeink, az elmúlt három világversenyen egyaránt aranyérmet szerző Vörös Fúria húzóembereit "betalálta" a nemzetközi sajtó és a közvélemény, a már mindent megnyert sztárok pedig nem biztos, hogy helyén tudják ezt kezelni. Xabi Alonso már bejelentette, hogy a vb után köszöni szépen nem kér a válogatottból, Cesc Fabregast pedig hanyag edzésmunkája miatt Del Bosque szövetségi kapitány elzavarta a tréningről.

Tudtad?
  • Ez lesz a két csapat első egymás elleni találkozója
  • Ausztrália hét európai csapat elleni meccséből csak egyet tudott megnyerni a vb-ken
  • Egy döntetlennel Ausztrália Spanyolország előtt végezne a csoportban
  • Spanyolország még soha nem szenvedett három vereséget a csoportban

Nagy találgatás megy arról, hogy vajon a szövetségi kapitány mekkora változtatást "mer" eszközölni a csapaton. Vannak vélemények, amelyek szerint a "régi motorosok" megkapják az utolsó lehetőséget, hisz' többen közülük valószínűleg utoljára húzhatják magukra a nemzeti csapat szerelését (Xabi Alonso, Xavi, David Villa), ugyanakkor az sem kizárt (sőt), hogy azok a játékosok kerülnek előtérbe, akik az első két meccsen nem égtek le.

[1444392] 2014-06-23 18:00:00 Ausztrália - Spanyolországx

Ez alapján Gerard Piquet ezúttal is a kispadon kaphat helyet, mint ahogy Xabi Alonso, Xavi, Iniesta, David Silva és Pedro is, sőt minden bizonnyal Iker Casillas is csak az oldalvonalról tekinti meg az utolsó összecsapást, akit Pepe Reina helyettesíthet.

Az ausztrál válogatott két kiváló iramú és látványos mérkőzésen van túl, ám sem Chile, sem pedig Hollandia ellen nem tudott pontot szerezni. Ange Postecoglou alakulatának nem is lehettek vérmes reményei ebben a csoportban, viszont tanulásra és tapasztalatszerzésre remek alkalmat biztosítanak a sztárcsapatok elleni ütközetek. Komoly érvágás az ausszik számára, hogy legjobbjuk, Tim Cahill eltiltás miatt hétfőn nem lehet ott a pályán, míg Mark Millingan sérülés miatt kénytelen távol maradni.

[1444392] 2014-06-23 18:00:00 Ausztrália - Spanyolországx;
vb-2014

Alexis győzelemre vezetné Chilét Hollandia ellen is / AFP

Hollandia - Chile

A nap slágermeccsét a holland és a chilei válogatott vívja, a találkozó tétje a B-csoport első helye, amely egyben minden bizonnyal Brazília elkerülését is eredményezi. A meccs eredményétől függetlenül már mindkét csapat biztosította helyét a legjobb 16 együttes között, így elképzelhető, hogy a szövetségi kapitányok tartalékolnak majd legjobbjaik erejével.

Tudtad?
  • Ez lesz a két csapat második egymás elleni meccse, az első 1928-ban az olimpián esett meg (2-2)
  • Ha a vb Dél-Amerikában volt, a hollandoknak nem volt szerencséje a dél-amerikai csapatok ellen (Peru 0-0 és Argentína 1-3 1978-ban)
  • Hollandia utolsó négy meccséből hármat megnyert a vb-n, amikor hátrányba került
  • Chile csak kettőt nyert meg a 11 európai csapat elleni meccséből a vb-ken
  • Hollandia 1994 óta nem kapott ki a csoportban

Hollandia a nyitómeccsen parádés játékkal, 5-1-es győzelmet aratott a címvédő spanyol csapat felett, ám az ausztrálok ellen már nyoma sem volt a sziporkának, mert bár ugyan sikerült megszereznie a győzelmet, a két kapott gól valamint a mutatott játék nem nyűgözte le a szurkolókat. Louis van Gaal két helyen biztosan változtat majd a csapatán, hiszen Robin van Persie eltiltott, míg Bruno Martins Indi sérüléssel bajlódik. Hogy pontosan kik kerülhetnek be a kezdőbe, az függ van Gaal taktikai elképzeléseitől is, egy 4-3-3-as formációban Klaas-Jan Huntelaar is ott lehet a támadószekcióban, egy 3-5-2-es felállásban viszont Robben és Lens lehet a kezdőember.

[1444393] 2014-06-23 18:00:00 Hollandia - Chilex

A chilei Jorge Sampaoli is minden bizonnyal pihentet majd egy-két játékost, a pénteki edzés kihagyó Arturo Vidal és Charles Aranguiz aligha játssza végig a 90 percet, de hasonlóra számíthat Marucio Isla is. A támadósorban viszont ott lehet a Liverpoollal szóba hozott Alexis Sánchez valamint Eduardo Vargas is, a két játékos remek formának örvend Brazíliában, így az ő személyük garancia lehet az eredményességre ezúttal is.

[1444393] 2014-06-23 18:00:00 Hollandia - Chilex;

Neymartól gólokat várnak Kamerun ellen /AFP

Kamerun - Brazília

Az esti programban pályára lép a házigazda brazil válogatott, amely a már biztos kieső Kamerunt fogadja. A fogadók számára a "nap tutiját" jelenti ez a találkozó, ami elnézve az afrikaiak első két meccsét, teljesen érthető is. A kameruni válogatott körül semmi sem stimmel, a torna előtti hercehurca a szövetséggel megágyazott a kínos kudarcnak, a két piros lap pedig jelzi, hogy morális problémák is akadnak bőven. Volker Finke szövetségi kapitánynak volt dolga az elmúlt napokban, hiszen nem csak a játékosai, hanem a saját fejében is rendet kellett tennie. Sajtóhírek szerint kikerülhet a csapatból a horvátok ellen saját csapattársát megfejelő Benoit Assou-Ekotto és ugye eltiltás miatt nem játszhat Aleksander Song sem. Ezúttal is a kispadra szorulhat a sérült Samuel Eto'o, akinek játékára azért mutatkozik némi esély, a rutinos támadó minden bizonnyal szívesen pályára lépne a brazilok ellen, ha egészsége is engedi.

[1444386] 2014-06-23 22:00:00 Kamerun - Brazíliax

Brazília egyelőre adós a jó teljesítménnyel, hiszen a szerzett négy pont ellenére egyáltalán nincsenek elájulva a szakemberek Luis Felipe Scoleri alakulatának produkciójától. A mexikóiak ellen mutatott játék ugyan nem volt rossz, ám egyértelműen kirajzolódott, hogy ebből a csapatból egyelőre hiányzik egy klasszikus gólvágó, Neymar ugyan teszi a dolgát becsülettel, de rajta kívül a többiek igen haloványan teljesítenek.

Tudtad?
  • A 2003-as Konföderációs Kupán Eto'o góljával Kamerun 1-0-ra legyőzte Brazíliát
  • Kamerunnak az egyetlen gólja a brazil csapat ellen, korábban négyszer találkoztak a felek
  • Brazíliának ez lesz a 100. mérkőzése a vb-k során, ezzel az örökranglista 2. helyén áll Németország mögött (101)
  • Kamerun csak egyszer úszta meg kapott gól nélkül utolsó 18 vb-meccsén
  • Brazília 14 kapura lövési kísérlet óta gólképtelen

A szétesőben lévő Kamerun elleni találkozó ideális alkalom lehet a selecao számára, hogy önbizalmat szerezzen az igen nehéznek ígérkező nyolcaddöntő előtt, ugyanakkor a sérülésveszély miatt Scolarinak is mérlegelnie kell a helyzetet. Az biztosn, hogy Hulk állapota továbbra sem 100 százalékos, így a Zenit támadója helyett Willian vagy Ramires lehet ott a kezdőben, de tulajdonképpen ez az egyetlen kérdőjel a házigazdákkal kapcsolatban. Az utóbbi napokban sokat kritizált Fred minden bizonnyal ezúttal is megkapja a lehetőséget, mint ahogy Paulinho is, ám Hernanes és Jo már tűkön ül, hogy bebizonyíthassa rátermettségét.

[1444386] 2014-06-23 22:00:00 Kamerun - Brazíliax;

Csak a győzelem jelenthet továbbjutást Horvátország számára / AFP

Horvátország - Mexikó

A nap legtöbb izgalmat tartogató összecsapása minden bizonnyal a Horvátország - Mexikó rangadó lesz. A két csapatnak egyaránt pontot kell szereznie a továbbjutáshoz, a horvátok három, a mexikóiak négy ponttal állnak jelenleg, tehát utóbbinak egy döntetlen is elegendő az üdvösséghez.

Miguel Herrera együttese két jó mérkőzésen van túl eddig a vb-n, a kameruniak legyőzése után a brazilok ellen vívott 0-0-s döntetlen tovább növelhette a játékosok önbizalmát. Mexikó egyike annak a két csapatnak, amely még kapott gól nélkül áll a tornán, így a jó védekezés az egyik legfőbb fegyvere a közép-amerikaiaknak. Noha Herrera azt ígérte, Mexikó nem a döntetlenre játszik majd, azért ne vegyünk rá mérget, hogy nem egy biztonsági játékkal rukkol majd elő.

Tudtad?
  • A két csapat egymás elleni mérlegét Horvátország vezeti 2-1-re
  • Legutoljára - 2002-ben - Mexikó nyert, kiejtve ezzel a horvátokat
  • Mexikó csak hét meccset tudott megnyerni a 30-ból európai ellenfél ellen
  • Mexikó akár egy rúgott góllal is bejuthat a legjobb 16 közé
  • Horvátország még soha nem tudta megnyerni a 3. csoportmeccsét

"Egy meccset egy góllal is meg lehet nyerni. Spanyolország egy góllal nyert 2010-ben, szóval a legfontosabb, hogy előbb találja be a kapuba, mint az ellenfél. Utána már ügyelhetsz arra, hogy ne kapj gólt" - mondta a mexikóiak kapitánya, akit hazájában egyre nagyobb népszerűségnek örvend, miután a tavaly még pocsékul festő gárdából ütőképes együttest faragott a vb-re. 

[1444387] 2014-06-23 22:00:00 Horvátország - Mexikóx

Horvátországnak egyelőre nem okozott gondot a kapuba találni, Niko Kovac fiai mindkét meccsen eredményesek voltak, a kameruniak ellen hintett négy találat pedig bizakodásra adhat okot a számukra. Szükség is lesz a jó támadójátékra, hiszen déli szomszédaink csak a győzelemmel juthatnak tovább a csoportból, a volt jugoszláv csapatokra jellemző mentalitást ismerve, Rakiticék fejében meg sem fordul más lehetőség. "A nyomás ugyanolyan, mint a nyitómeccsen. Győznünk kell ahhoz, hogy a következő körbe lépjünk. Készen állunk és tudjuk, hogy egy nagyon nehéz meccs vár ránk. Tökéletesen kell játszanunk, akarunk kell a győzelmet és reméljük, hogy sikerül is megszereznünk" - mondta a Barcelonához igazoló középpályás.

Eltiltott és sérült egyik oldalon sem lesz, így mindkét kapitány a legerősebb összeállításában küldheti pályára együttesét.

[1444387] 2014-06-23 22:00:00 Horvátország - Mexikóx;
2014-06-23;77
142350
142352
Szerinted ki nyeri a brazíliai foci-vb-t?x;
  • Pro
    Tomihmv
    2014. június 22., Vasárnap 16:01

    Világbajnokság | Netherlands-Chile

    2014. június 23., Hétfő 18:00
    • Ország:Nemzetközi
    • Fogadás típusa:Over/Under
    • Tipp:Over 2.5
    • Időszak:Teljes játékidős fogadás
    • Odds:1.83
    • Eddig éri meg:1.7
    • Tét:7
    • INDOKLÁS:

      Az utolsó mérkőzésre kerül sor a B csoportban, ahol Hollandia találkozik Chilével, amely találkozó az első helyről dönt, vagyis arról, hogy ki kerüli el Brazíliát a nyolcaddöntőben.

      Mindkét fél remek támadószekcióval rendelkezik, mondom ezt még úgy is, hogy a hollandoknál Robin van Persie nem léphet pályára. A felek védelme viszont hagy kívánnivalót maga után, főleg az európaiaké, akik még Ausztráliától is két gólt szedtek be, igaz, a dél-amerikaiakat is csak az auszik mattolták eddig.

      Mivel a gólkülönbség rangsorol a csoportban pontazonosság esetén, így Chilének muszáj nyernie, míg a hollandoknak elég a döntetlen. Azonban Louis van Gaal együttese nem fog döntetlenre játszani, ők is győzelemre törnek. Éppen ezért úgy vélem, hogy egy nyíltsisakos, adok-kapok mérkőzésre van kilátás, ahol könnyedén születhet legalább három találat.

    • Eredmény:

      2 - 0( 0 - 0)

  • Pro
    mr.blonde
    2014. június 20., Péntek 10:33

    Világbajnokság | Croatia-Mexico

    2014. június 23., Hétfő 22:00
    • Ország:Nemzetközi
    • Fogadás típusa:Asian Handicap
    • Tipp:Croatia 0
    • Időszak:Teljes játékidős fogadás
    • Odds:1.82
    • Eddig éri meg:1.75
    • Tét:5
    • INDOKLÁS:

      A továbbjutás szempontjából ki-ki meccset rendeznek az A-csoport 3. fordulójában, ahol a három ponttal álló horvátok, a négy ponttal büszkélkedő Mexikót fogadják. A helyzet rendkívül egyszerű, ha Horvátország nem tudja legyőzni Mexikót akkor csomagolhat. A két csapat eddigi két találkozója alapján elmondható, hogy szoros mérkőzésre van kilátás, ahol a nagyon masszív mexikóiaknak nem lesz egyszerű dolga a horvátokkal. A Kamerun elleni magabiztos győzelem önbizalmat adott Modricéknak. A két találkozó között több nap pihenője volt mindkét csapatnak, ezért a kisebb sérüléseket könnyedén kipihentették a szereplők. Habár vélhetően a mexikói drukkerek jóval többen lesznek az stadionban, a Modric-Rakitic páros a Mandzukic-Olic kettőssel ezúttal is győzelemre vezetheti a horvát csapatot. Mexikót nem szabad lebecsülni, ezért a nullás ázsiai hendikeppel biztosítom a tippet, vagyis csak abban esetben veszítek, ha Mexikó megnyeri a meccset.

    • Eredmény:

      1 - 3( 0 - 0)