Taktikai Zóna

Mi a fenétől olyan jó Costa Rica?

  • P. Kele János

Costa Rica beárazta a vb halálcsoportját, pazar játékkal immár saját kezükben a csoportelsőség sorsa. Betonvédekezés és gyilkos kontrák, de hogyan? Terítéken a vb meglepetéscsapata.

Ha te is szeretnél tippelni a vb-re, itt a remek lehetőség. A hatharom.com nagyszabású ingyenes tippjátékán 750 ezer forint összértékű nyeremény kerül szétosztásra. Nincs más dolgod, mint tippelni, és felmarkolni az 50 nagyszerű nyeremény egyikét. A részletekért kattints a vb-tippjáték leírására!

A vb eddigi legkellemesebb meglepetése Costa Rica, a csapat, amelyik bohócsipkát húzott a három világbajnokkal felturbózott D csoportra. Nem volt felnégyelés, letarolás, ízekre szedés (bár Uruguay azért elég nagy parasztlengőbe nézett bele), de világos, érthető, és logikus koncepció mentén sarabolnak eddig, meglehetősen sikeresen.

A csapat edzője az a Jorge Luis Pinto, aki egyszer már volt kapitány, igaz, 2004-2005-ben csúnyát bukott az akkor európai szemmel nézve nem rossz nevekből álló kerettel. Aztán dél-amerikai szinten nagyon korrekt eredményeket ért el, négy különböző országban (Venezuela, Peru, Kolumbia, Costa Rica) lett bajnok, majd visszatért Közép-Amerikába, és összerakta az utóbbi évek legszimpatikusabb, leghajtósabb kiscsapatát.

A costa ricaiak alapjátékukat tekintve nem csinálnak nagy dolgokat: visszaállnak a saját térfelükre, odaadják a labdát az ellenfélnek, és várnak a kontrákra. A védekezés mélyen ül, a három középhátvéd (Duarte, González, Umena) előtt még két védekező középpályás (Tejeda, Borges) is őrjáratozik, csak hogy védje a földön meglehetősen könnyen sebezhető védelmet. Mivel nagyjából 10-15 méteres sávban tömörül 6-7 védekező típusú játékos, az ellenfeleknek fel kell emelniük a labdát, ami kedvez a magas, erős, robosztus bekkekből álló hátsó sornak.

Ez eddig önmagában nem túl nagy szám, csak egy tömör, masszív, kemény fal. Az igazi truváj akkor jön, ha a csapat labdához jut, mert ekkor derül ki, hogy igazából nem is falról van szó, hanem egy felajzott íjról. 

Labdszerzést követően ugyanis pillanatok alatt képes ritmust és formációt váltani a csapat. Az 5-4-1-ből 3-4-2-1 lesz, a két felfutó szélsőhátvéd (Diaz és Gamboa) gyorsasága révén másodpercek alatt az ellenfelek térfelén terem. Borges előrébb lépésével a középpálya közepén is akad megjátszható opció, Ruiz pedig úgy sodródik befelé a jobbszélről, hogy egyfajta modern irányítóként összekapcsolja a védekező és a támadó típusú játékosokat.

A gyilkos kontrák fő letéteményese Campbell, aki korábban ugyan összjátékban elég sutának tűnt, de a gyorsaságát nem lehet tagadni. Általában jobbról indul, és az ellenfél balhátvédje mögött megnyíló területeket támadja. Ruiz ugyan sebességét tekintve kilóg ebből a csapatból, de technikai tudását és játékintelligenciáját tökéletesen használja ki Pinto. A másik oldalon Bolanos inkább klasszikus szélső, gyors és ugyan kevésbé labdaügyes, mint Ruiz a túloldalon, de akkor sem jön zavarba, ha befelé kell húznia, hogy helyet csináljon a felfutó balbekknek. Mivel az erre a posztra szánt, egyébként egészen kiváló szezont futó Oviedo a vb előtt megsérült, és a helyén játszó Junior Diáz jó néhány fokozattal gyengébb játékos nála, Costa Rica igazság szerint még csak ki sem tudja futni igazán a benne rejlő potenciált.

Pinto viszont cserébe elképesztően jól felkészült az ellenfelekből. Tudta, hogy Uruguaynak és Angliának sincsen igazán kreatív játékosa a középső harmadban, így nyugodtan tömörülhet középen, hogy aztán a megszerzett labdákkal szétkontrázza őket a széleken. Az olaszok ellen is hasonló volt a terv, bár ott kétségkívül volt némi kockázata az elgondolásnak Pirlo miatt. A Juve registája viszont gyengén játszott, meg sem tudta közelíteni az angolok ellen futott formáját, így Costa Rica végül a Squadra Azzurrát is simán, sőt, megérdemelten verte.


Így védekeztek a costa ricaiak Olaszország ellen: 16 sikeres szerelés, ebből 12 a saját térfelükön

Most, hogy a csoportelsőség tulajdonképpen már a zsebben (egy ennél sokkal jobb Anglia is nagyon megszenvedne egy ennél sokkal gyengébb Costa Ricával, hát még így), lehet nyugodtan előrébb is tekinteni. A C csoportból várhatóan Elefántcsontpart jön majd szembe, ami megint nem egy leküzdhetetlen akadály, pláne, hogy a széljáték az afrikaiaknak sem kifejezetten erősségük. Gond lehet viszont, hogy a keret nem túl mély, a kulcsjátékosoknak nem, hogy egyenragú cseréje, de gyakorlatilag helyettese sincs a kispadon. Érdekes lesz figyelni azt is, hogy dönt Pinto az angolok ellen, pihenteti-e a kulcsembereit, vagy inkább a folyamatosság mellett dönt, és rámegy a százszázalékos teljesítményre és a csoportelsőségre.

A FIFA mindenesetre már felkapta a fejét, az olaszok elleni siker után nem kevesebb, mint hét costa ricait invitáltak pisilésre.

vb-2014