VB 2014

Argentína és Németország már szombaton továbbjuthat

Szombaton három mérkőzést rendeznek a 2014-es labdarúgó-világbajnokságon, amikor is Argentína Iránnal, Németország Ghánával, míg Nigéria Bosznia-Hercegovinával találkozik. Amíg az argentinok és a németek vélhetően nem izzadnak meg, addig a bosnyákok és a nigériaiak élet-halál harcot vívnak.

Messiék Irán legyőzésével a továbbjutás küszöbére kerülhetnek.

Argentína - Irán 18:00

Argentína és Lionel Messi letette a névjegyét a világbajnokságon, hiszen a dél-amerikai válogatott 2-1-re legyőzte Boszniát vasárnap. Ezzel szemben Irán gól nélküli döntetlenre volt képes Nigéria ellen, igaz az ázsiaiak számára ez így is bravúrnak számít.

Argentína védekezőbb felállásban, 5-3-2-ben állt fel Bosznia ellen, de Irán ellen már Alejandro Sabella együttese visszatér a jól megszokott 4-3-3-as formációra. Ennek leginkább Gonzalo Higuaín örülhet, aki így visszatérhet a kezdőcsapatba Messi és Sergio Agüero mellé. Emellett még jó hír a dél-amerikaiak számára, hogy Ángel Di María kiheverte panaszát, teljesen egészségesen vetheti bele magát az ázsiaiak elleni mérkőzésbe.

Ha te is szeretnél tippelni a vb-re, itt a remek lehetőség. A hatharom.com nagyszabású ingyenes tippjátékán 750 ezer forint összértékű nyeremény kerül szétosztásra. Nincs más dolgod, mint tippelni, és felmarkolni az 50 nagyszerű nyeremény egyikét. A részletekért kattints a vb-tippjáték leírására!

„Bosznia ellen még látszott a játékunkon, hogy az a nyitómérkőzésünk, hiszen az eleje nehéz volt, de a második félidő már rendben volt, így végül is nincs okom a panaszra. Irán ellen nem lesz egyszerű dolgunk, hiszen láthattuk, hogy nagyon jól zárják le a területeket, ám érzek annyi potenciált a csapatomban, hogy sikerrel veszi az újabb akadályt, amivel nagyon közel kerülnénk a továbbjutáshoz” - nyilatkozta Alejandro Sabella az argentinok mestere.

Az irániak a hétvégén vélhetően még többet fognak a védekezéssel törődni, pedig Nigéria ellen is a mérkőzés bő 80 százalékában csak azzal foglalkoztak, hogy ne kapjanak gólt. Igaz, ez bejött az irániaknak, ám Carlos Queiroz együttesétől még több kell, ha pontot, esetleg pontokat akarnak szerezni a világbajnokság egyik potenciális esélyesétől…

vb-2014

Sokan kritizálták a meccs után Queirozt, hogy csak arra figyelt, hogy kiharcolja a 0-0-t, és a győzelemért nem is tett semmit a csapata. Ez részben így van, de nem árt ha tudjuk, hogy az iráni játékosok döntő többsége saját hazájában, amatőr körülmények között focizik. Az elmúlt mérkőzéshez képest eggyel több bevethető játékosa lesz a portugál mesternek, hiszen Hashem Beikzadeh felépült sérüléséből, így vélhetően visszafoglalhatja pozícióját a védelemben.

Tudtad?
- Ez lesz az első világbajnoki mérkőzése a két csapatnak egymás ellen.
- A felek eddig egyszer csaptak össze, 1977-ben Madridban 1-1-re végeztek a gárdák.
- Irán legutóbb 1978-ban játszott dél-amerikai csapat ellen a vb-n, akkor az ázsiaiak 4-1-re kikaptak.
- Messi már most annyi gólt lőtt - egyet - a 2014-es vb-n, mint a 2006-oson és a 2010-esen összesen.
- Argentína a legutóbb három vb-mérkőzésén egy gólt mindig kapott.
- Irán legutóbbi két gólját vb-gólját szögletből szerezte, nyolc évvel ezelőtt 2006-ban.
- Argentína legutóbbi hat vb-meccséből ötöt megnyert, legutóbb 2010-ben Németország ellen kapott ki 4-0-ra.

Ami az esélyeket illeti, nos, a bukmékerek nem bántak túl bőkezűen a dél-amerikaiak szorzójával, hiszen Messiék sikere mindössze 1.14-szeres szorzón fogadható, ami véleményünk szerint hűen tükrözi a felek közti különbséget…

[1444414] 2014-06-21 18:00:00 Argentína - Iránx;
142353

Szombaton folytatódhat a német parádé.

Németország - Ghána 21:00

Joachim Löw tanítványai pazarul kezdték a világbajnokságot, hiszen a Cristiano Ronaldót soraiban tudó Portugáliát verték meg 4-0-ra. Ezzel szemben a ghánaiak bemutatkozása nem sikeredett valami fényesre, hiszen az afrikaiak az USA-tól kaptak ki 2-1-re. Ezért is, na meg a négy évvel ezelőtti mérkőzésből kiindulva is, a németek az összecsapás favoritjai.

A fenomenális kezdés után Németország ott tart, hogy ha legyőzi Ghánát, akkor minden bizonnyal továbbjut csoportjából. Thomas Müller volt a hétfői meccs legjobba, mesterhármasa egyben azt is jelentette, hogy a németek győzelmet értek el a 100. világbajnoki mérkőzésükön. Azonban a többiek érdemeit nem szabad kisebbíteni, mindenki kivette részét a győzelemből Löw csapatában, hiszen nem tudunk olyan játékost említeni, aki rosszul teljesített volna.

A németek ideig-óráig aggódhattak Mats Hummels miatt, hogy esetleg nem tudja vállalni szombaton a mérkőzést sérülés miatt, de a Dortmund védője rendben lesz Ghána ellen, és akár tovább növelheti válogatottbeli góljainak a számát. Rajta kívül Sami Khedira és Jerome Boateng is összeszedett egy kisebb sérülést, de ez már a múlté, mindketten ott lesznek a kezdőben hétvégén.

„Fontos volt számunkra a három pont Portugália ellen, de ez minden. A teljesítményünktől nem kell elájulnunk, ettől még simán kieshetünk a csoportban. Jól ment a játék, ez tény, de bizonyos helyzetekben azért szerencsénk is volt. Ghána ellen nem lesz egyszerű, nagyon kemény mérkőzés lesz, hiszen 2010-ben is az volt. Mindent megteszünk a győzelemért, ami ha összejönne, kedvező helyzetbe kerülnénk a folytatást illetően” - nyilatkozta Mario Götze, a németek középpályása.

Apropó Jerome Boateng, a Bayern München védőjének testvére, Kevin-Prince Boateng az ellenfél, azaz Ghána mezében fut ki a pályára, vagyis 2010 után ismét összecsap a két fivér egy válogatott mérkőzés alkalmával. Akkor a németek nyertek 1-0-ra a csoportkör utolsó mérkőzésén, de mindkét alakulat továbbjutott. Ezzel az eredménnyel most viszont csak a németek lépnének a legjobb 16 közé, míg az afrikaiak valószínűleg csomagolhatnának…

Egyébiránt a német sikerre ismét nagy sansz mutatkozik, mivel Ghána szenvedett az amerikaiak ellen, és hiába egyenlített ki André Ayew góljával a 82. percben, egy szöglet után mégis kapituláltak az afrikaiak. Akwasi Appiah együttesének tehát sok mindenen változtatni kell, ha pariban akar lenni a németekkel, főleg a középpályán. Michael Essien ugyan lábujjsérülést szenvedett, de a Milan játékosa vélhetően ott lesz kezdőben a németek ellen. Csak úgy, mint Majeed Waris, aki pazarul teljesített az idényben, de egy kisebb sérülés miatt az USA ellen még nem volt bevethető…

[1444420] 2014-06-21 21:00:00 Németország - Ghánax
Tudtad?
- Németország utolsó két mérkőzését megnyerte Ghána ellen, 1993-ban 6-1-re, míg a 2010-ben 1-0-ra. Az ezeken a mérkőzéseken született gólok a 60. perc után estek.
- Németország az utolsó 19 vb-csoportmérkőzéséből csak egyet veszített el, 2010-ben a szerbektől kapott ki 1-0-ra.
- Ghána legutóbbi öt vb-mérkőzésén legalább egy gólt mindig kapott.

Ha a tényeket vesszük alapul, akkor kijelenthető, hogy a mérkőzés egyértelmű esélyesének a lényegesen jobb formában lévő Németország számít, a germánok sikerére a bukmékerek maximum 1.33-szoros szorzót kínálnak…

[1444420] 2014-06-21 21:00:00 Németország - Ghánax;
142357

Ibisevic jó játékára ezúttal is szüksége lesz a bosnyákoknak.

Nigéria - Bosznia-Hercegovina 00:00

Safet Susic fiai kitettek magukért a világbajnoki debütálásukon, hiszen nagy csatára késztették Argentínát, de így is pont nélkül maradtak. A Szuper Sasok az irániak ellen játszottak egy gól nélküli döntetlent, így a Nigéria-Bosznia-Hercegovina meccs élet-halál harc lesz szombat késő este.

A nigériai szurkolók győzelemmel kalkuláltak Irán ellen, azonban az afrikai csapat rajongóinak csalódniuk kellett, hiszen a zöld-fehér együttes semmit sem mutatott hétfőn. Ennek köszönhetően felértékelődik a gárda szombati mérkőzése, hiszen vereség esetén szinte biztosan búcsúzik, míg siker esetén nagy valószínűséggel továbbjut Nigéria a legjobb 16 közé.

Az Irán elleni mérkőzés után - amit még mindig a világbajnokság leggyengébb meccsének tartanak a szakírók - többen is megkérdőjelezik Stephen Keshi mester kvalitását, illetve John Obi Mikel és Victor Moses képességeit. A két sztártól sokkal többet vártak az első mérkőzésen, sokan az ő nyakukba varrják az elhullajtott két pontot. De Keshitől is, aki nem változtatta meg csapata amúgy is vérszegény taktikai hadrendjét…

Ami a bosnyákokat illeti, a délszláv nemzet számára aligha kezdődhetett volna rosszabbul a debütálás, hiszen a harmadik perciben már gólt kaptak, ráadásul Sead Kolasinac juttatta saját hálójába a játékszert. Ettől függetlenül Bosznia nem vallott szégyent, hiszen egy közönségszórakoztató mérkőzésen maradt alul a világbajnokság egyik legnagyobb esélyese ellen. Viszont ha pont nélkül marad szombaton, akkor már csomagolhat is az európai gárda…

Ám ha a bosnyákok ugyanúgy játszanak szombaton, mint ahogy tették Lionel Messiék ellen, azzal könnyedén zavarba hozhatják az afrikaiakat, és megnyerhetik a mérkőzést. Hiszen rengeteg jó teljesítmény volt a csapatban, elég például a csatárpárosra gondolni - Edin Dzeko , Vedad Ibisevic -, de mellettük Zvjezdan Misimovic, Miralem Pjanic és Muhamed Besic is lenyűgöző volt.

„Jól mutatkoztunk be a világbajnokságon, jó meccset játszottunk az argentinok ellen. Nem kellett volna öngólt kapnunk az elején, akkor minden más lett volna, de már nem bánkódunk a történteken, a folytatásra összpontosítunk” - mondta Misimovic. „Nagyon összetartó csapatunk van, rengeteg tehetséggel, ennek köszönhetően az első mérkőzésen is támadólag léptünk fel, így teszünk majd szombaton is, ha ezt tudjuk tartani, akkor a szurkolók továbbra is élvezhetik a meccseinket. Azonban a győzelem a szép játék előtt van a fontossági sorrendben, márpedig Nigéria ellen csak a három pont az elfogadható számunkra” - tekintett előre a bosnyákok 32 éves középpályása.

[1444415] 2014-06-22 00:00:00 Nigéria - Bosznia-Hercegovinax
Tudtad?
- Nigéria a világbajnokságon eddig négyszer győzött és kapott ki, illetve egyszer remizett európai ellenféllel szemben.
- A két félnek ez lesz az első egymás elleni mérkőzése.
- Nigéria a legutóbbi kilenc vb-meccsén nem tudott nyerni - három döntetlen, hat vereség -, utoljára 1998-ban, Bulgária ellen nyertek a Szuper Sasok.

A bukmékereknél a bosnyákok az esélyesebbek, hiszen a kezdeti 2.45-szörös szorzó helyett már csak maximum 1.90-szeres pénzt fizetnek az európaiak sikerére, s látva a felek első mérkőzését, még ebben a szorzóban is bőven van érték…

[1444415] 2014-06-22 00:00:00 Nigéria - Bosznia-Hercegovinax;
142353
2014-06-21;77

A 18:00-kor kezdődő Argentína-Irán, és a 21:00-kor kezdődő Németország-Ghána mérkőzésről a hatharom.com élő szöveges közvetítésben számol be.