VB 2014

Nem merült fel Del Bosque kirúgása

Továbbra is Vicente del Bosque-val képzeli el a jövőt a spanyol labdarúgó-szövetség, annak ellenére, hogy a spanyol válogatott címvédőként már két forduló után búcsúzott a brazíliai világbajnokságtól.

Del Bosque-n múlik, akarja e folytatni a munkát a spanyol válogatott élén / AFP

Két forduló, két vereség, 1-7-es gólkülönbség - csúfosan leszerepelt a spanyol válogatott a Brazíliában zajló világbajnokságon, amely már a csoportküzdelmek második fordulója után kiesett a tornáról. Az okokat többen több helyen boncolgatták - megtettük ezt mi is -, és bizony a frusztrált és formán kívüli húzóemberek mellett a szövetségi kapitány felelőssége is napirendre került.

A spanyoloknál azonban nem téma a 64 éves szakember felállítása, a hispán szövetség főtitkára kategorikusan cáfolta Vicente del Bosque menesztését. Jorge Perez elmondta, továbbra is a bajszos trénerrel képzelik el a jövőt, ám a folytatás függ a 2010-ben világbajnoki, 2012-ben Európa-bajnoki címet szerző szakembertől is.

"Még nem beszéltünk Del Bosque-val, jobbnak látjuk, ha nyugodt körülmények között, Madridban tesszük ezt meg" - fogalmazott a főtitkár az 'El Partido de los 12' újságnak. "Amikor Del Bosque aláírta a szerződését (tavaly - a szerk.), előtte azt mondta, ha bármilyen ok miatt úgy látjuk, hogy nem neki kéne folytatni a munkát, akkor feláll a kispadról. Én azt akarom, hogy folytassa".

vb-2014

Del Bosque 2008-ban, Luis Aragonés után vette át a spanyol válogatott irányítását, amely a kezei alatt 90 mérkőzésen 71 győzelmet aratott, és mindössze 10 vereséget szenvedett el, ez idő alatt világ- és Európa-bajnoki címet szerzett, valamint tavaly bejutott a Konföderációs Kupa döntőjébe is. A világbajnokságon azonban teljesen váratlanul csődöt mondott az együttes, Hollandia és Chile ellen is fásultan futballozott, az eredmény pedig nem lehetett más, mint a korai búcsú.

"Del Bosque nem ajánlotta fel lemondását, ha pedig ő is akarja, felkérjük, hogy folytassa a munkát" - tette hozzá a spanyol szövetség vezetője, aki szerint nem a szövetségi kapitány személyében kell keresni a kudarc okait. "A játékosok játszanak 60 mérkőzést egy szezonban, ez évről évre hatalmas megterhelést jelent, és sajnos ez most meg is mutatkozott. A kritikák nem hatnak Del Bosque-ra, de a családja meg tudja győzni, hogy hagyja abba, azonban nem találnánk nála jobb embert a feladatra. Ha pedig megvan a legjobb, miért kéne változtatni?" - tett fel végül a költői kérdést Jorge Perez, aki reményét fejezte ki, hogy az ausztrálok elleni utolsó mérkőzésen méltóképpen búcsúzik a válogatott Brazíliától.

A címvédő számára nem is maradt más választás, a 23-án (hétfőn) esedékes találkozón azonban nem lesz könnyű dolga a tornán eddig remekül játszó ausztrálok ellen.

142352
[1444392] 2014-06-23 18:00:00 Ausztrália - Spanyolországx;