Sportgazdaság

400 millió fontot ér az angol továbbjutás

Nem csak a továbbjutásért harcol ma este az angol válogatott, de a nemzetéért is. Nem a 21. században élnénk, ha közgazdászok ki nem számolták volna, mennyit is érhet az angol túlélés.

Suárez nem csak az angol válogatott, de az angol gazdaság kerekébe is botot dobhatSzakértők szerint a vb-re kijutás is már önmagában kétmilliárd (!) font pluszt jelentett egy „normális” évhez képest, de ez minden további versenyben töltött héttel 200 millióval nő.

A pluszösszeget nem egyszerre kell elképzelni, hanem a boltokban, az éttermekben és a kocsmákban a megnövekvő vásárlókedv eredményeként. Egy hét alatt 200 millió fontnyi ételt, italt, sporteszközt és ajándéktárgyat vásárolnak a szigetországban.

Dr. Howard Archer szerint „minél jobban teljesít az angol válogatott, minél több meccset játszik, annál jótékonyabb hatással lehetnek az eladásokra is. Ha azonban kiesnek… akkor elég olcsón adják majd a válogatott mezeket a turkálókban.”

A John Street áruház is hasonló adatokat közölt; náluk idén 47%-kal több tv-t adtak el, mint egy átlagos évben, amelyet egyértelműen a vb hatásának tulajdonítanak, a Tescóban pedig egyenesen megduplázódott a tv-készülékek eladása darabszámra.

Mark Antipof, a Visa európai részlegének kereskedelmi főnöke is csak jót lát a tornában: a hitelkártyáikkal ugyanis 9%-kal többet vásároltak a brazil-horvát meccs óta Angliában, mint általában, csak a múlt hétvégén - amikor az angol-olasz derbit is rendezték -, 701 millió fontot költöttek a szupermarketekben.

A hatalmas tét persze a részvevőkre is hatással van. A Liverpool különítménye, Steven Gerrard, Daniel Sturridge és Jordan Henderson például beszüntette az sms-ezést uruguayi csapattársukkal, Luis Suárezzel, aki bevallotta: csapattársaikkal mindent trükköt meg fognak húzni, ami a sportszerűség határán belül - és kívül - esik.

[1444402] 2014-06-19 21:00:00 Uruguay - Angliax;
vb-2014