Atlétika

Holland sprintkirálynő és világcsúcs Zürichben

  • VNA

Dafne Schippers a száz méter után kétszázon sem talált legyőzőre - ő az új "repülő hollandi"

A zürichi atlétikai Európa-bajnokság pénteki napján ismét igazi nagyüzem volt a Letzigrundon, különösen az esti programban. Délelőtt a férfiak 50 km-es gyalogló versenye hozott nagy versenyt, ahol a francia Yohann Diniz győzött és lett ezzel – 2006 és 2010 után – a szám háromszoros Európa-bajnoka. Diniz orosz riválisával, Ivan Noszkovval gyalogolt nagyot, végül az eddig érvényes világcsúcsnál (2008 – Nizsegorodov, 3:34,14) jobb idővel (3:32,33) nyerte meg a versenyt a szlovák Matej Tóth és Noszkov előtt. A befutónál az új rekorder gyalogló francia és portugál zászlóval a kezében haladt át a célvonalon, ez utóbbival portugál származású, korábban elhunyt nagymamája előtt tisztelgett.

A délelőtt legfontosabb híre volt, hogy döntőbe jutott Márton Anita súlylökésben, aki az esős idő ellenére is 17,36-ig jutott, amivel a hatodik helyen zárta a selejtezőt.”Bosszantó volt, hogy éppen a kezdésre szakadt le az ég, mert 18 méterrel melegítettem, és annyit is akartam dobni. A legrosszabb a második dobásnál volt a helyzet, akkor annyira esett az eső, hogy szinte kicsúszott a kezünkből a súly” - mondta Márton. A Gyémánt Liga versenyeken is rendszeresen induló súlylökő hozzátette, a rossz idő meg is látszik az eredményeken, hiszen még 16,66 méterrel is be lehetett jutni a döntőbe. Márton Anita a fináléval kapcsolatosan elmondta, hogy célja az országos csúcs megdöntése. „Fedett pályán már megdobtam a 18,63-at, most szeretném ezt szabadtéren is megtenni.” – tette hozzá bizakodva a vasárnapi 12-es finálé előtt.

Nem sikerült viszont a továbbjutás legjobb magasugrónknak, Szabó Barbara 185 centiméteres eredménnyel zárta a selejtező, itt a döntőhöz elsőre ugrott 185 cm kellett. “Nagyon hosszú volt a szezon. Négy éve Amerikában tanulok, ott viszont már nagyon korán elkezdődik az idény. Nem fizikálisan, hanem mentálisan fáradtam el. Az 189 cm is bennem volt, ami biztos döntőt ért volna, de már nem sikerült, sajnos az eső is bekavart” – mondta a magyar atléta a selejtező után.

Az esti program fő számait a 200 méteres döntők jelentették, a nőknél nem történt meglepetés, hiszen az idei legjobb európai idővel rendelkező holland Dafne Schippers győzött (22.03-es új holland csúccsal, a világ idei legjobb eredményével), a brit Jodie Williams (22.46) és a százon is remeklő francia Myriam Soumaré (22.58) előtt. Schippers ezzel a legendás Fanny-Blankers Koen 1950-es brüsszeli szereplése után tudta hollandként megcsinálni a 100/200 duplát Európa-bajnokságon. A mindössze 22 éves versenyző tavaly még hétpróbában szerzett vb-bronzot Moszkvában, ezek után pedig törheti a fejét, hogy melyik számra/számokra koncentráljon majd a 2015-ös szezonban. A férfiaknál a százhoz hasonlóan kétszázon is (ahol talán még nagyobb esélyes volt előzetesen) kikapott Christophe Lemaitre. A francia ugyan nem futott rosszul, 20.15-el ezüstérmes lett (ezzel a férfi atléták között rekordnak számító hetedik Eb-érmét szerezte), de a Zürichben jó formában lévő brit Adam Gemili húsz másodpercen belüli idejével (19.98) nem tudott mit kezdeni.

Este hétpróbázóink is befejezték szereplésüket, a magyar különcsatából Krizsán Xénia (6156 pont) jött ki jobban, hiszen kilencedik lett, egyetlen hellyel megelőzve Zsivoczky-Farkas Györgyit (6151 pont). A számot a francia Antoine Nana Djimou nyerte meg 6551 ponttal, aki a záró számban, 800 méteren tudta megelőzni a végül ezüstérmet szerző holland Nadine Broersent (6498) – a bronz a belga Nafissatou Thiam (6423) nyakába került.  “A helyezéssel elégedett vagyok, de szerettem volna 6200-6300 pontot elérni. Meglepődtem, hogy ilyen pontszámmal ilyen jó helyen végeztem. Igazából, ha gerelyben 47 métert dobok, a nyolcba is bekerülhettem volna, de azért boldog vagyok ezzel az eredménnyel is.” – mondta az első felnőtt világversenyén szereplő Krizsán Xénia. “Ez életem második legjobb eredménye. A gátnál egy új tanulási folyamatban vagyok, változtattunk a technikámon, ennek már látszott eredménye. A magasugrást sajnálom, amely három óráig tartott, egy magasság még bennem volt. A távolugrás felejtős, a gerelyhajításra viszont szavam nem lehet. Azt pedig álmomban nem gondoltam, hogy én nyerem meg 800-on a futamot” – nyilatkozta a verseny után Zsivoczky-Farkas Györgyi

Orbán Éva szereplésében is nagyon bíztunk a női kalapácsvetés esti döntőjében, a magyar versenyző azonban nem tudott mit kezdeni a zürichi esővel, három érvénytelen kísérlettel zárta a finálét. Végül simán győzött az idén bombaformában versenyző lengyel Anita Wlodarczyk, aki egészen kiváló 78.76-os dobással nyerte meg a versenyt a szlovák Martina Hrasnova (74.66) és a lengyel Joanna Fiodorow (73.67) előtt. “Nem tudok igazából mit mondani, én rontottam el. A selejtező is necces volt, ott is elrontottam az első két dobásom, ez is visszaütött.” – mondta Éva a döntő után.

A férfi 400 méteres síkfutás döntőjében kettős brit siker született, Martin Rooney (44.71) győzött a mindössze 19 éves Matthew Hudson-Smith (44.75) és az izraeli Donald Sanford (45.27) előtt. A kétkörös távon a lengyelek örülhettek hasonló sikernek, mert Adam Kszczot (1:44,15) lett Európa legjobbja, Artur Kuciapksi és az ír Mark English előtt. Nagy várakozás előzte meg a férfi magasugrók döntőjét, a közelmúltban többször is a világrekord magasságra ugró Bohdan Bondarenko esélyesként meg is nyerte a versenyt, aki azonban most az esős időben “csak” 235 cm-ig jutott, de így is nyert honfitársa, Procenko (233 cm) és a másik favorit, az olimpiai bajnok orosz Ivan Ukhov (230 cm) előtt. A 400 méteres gátfutás döntőjében a hazai szurkolók nagy örömére a svájci színekben futó Kariem Hussein (48.96) lett a győztes az észt Mägi és az orosz Kudrjavcev előtt.

Ami a női futószámokat illeti, a 400 méteres síkfutás friss Európa-bajnoka Olaszországból érkezett, Libiana Grenot 51.10-es idővel győzött az ukrán Zemljak és a spanyol Terrero előtt, míg 1500 méteren a két favorit csatájában ezúttal a holland Sifan Hassan (4:01,18) nyert az etióp születésű, de már svéd színekben versenyző Abeba Aregawi (4:05:08) előtt.