Taktikai Zóna

Ezeken a posztokon dőlhet el a vb

  • P. Kele János

A braziloknak és az argentinoknak nincs kapusuk, a németek és az olaszok balhátvédben gyengék, a spanyoloknak klasszikus centerük nincs. Hiányposztok a favoritoknál.

Sergio Romero

Ha egy klubcsapat valamelyik poszton nem elég erős a riválisaihoz képest, kézenfekvő megoldás, hogy új játékost igazoljon. A válogatottaknál ez azonban nyilván nem lehet megoldás, a szövetségi kapitányok így nem tehetnek mást, mint hogy valamilyen speciális taktikai csinnadrattával igyekeznek eltüntetni csapatuk gyenge pontjait.

A kérdés az, vajon vannak-e gyenge pontjaik a vb favoritjainak, és ha igen, akkor hol.

Naná, hogy vannak. A spanyolok például évek óta küzdenek azzal, hogy nincs igazi befejező csatáruk, és bár most sikerült honosítaniuk a kiváló szezont futó Diego Costát, az ex-brazil sérülése miatt várhatóan nem lesz kiemelkedő formában a torna ideje alatt.

Az argentinok a kapusposzttal vannak hasonlóan. 2008 óta Sergio Romero védi a válogatott kapuját, de az egykori alkmaari kapus már fénykorában sem tűnt különösebben kiemelkedő hálóőrnek. 2011-ben például csak az akkor másodosztályú Sampdoriába tudott igazolni, hiába állt a neve mögött viszonylag sok válogatott szereplés. Idénre azonban a közben feljutó genovai csapatból is kiszorult, így télen kölcsönbe lelépett az újgazdag Monacóhoz. Itt azonban csak három kupameccsen vették számításba, esélye sem volt kiszorítani a kezdőből a horvát Danijel Subasic-ot. A vb-n várhatóan mégis ő lesz az első számú kapus, hiába toporog ugyanis mögötte a Cataniával csont nélkül kieső Andújar, Sabella kapitány úgy tűnik, feltétel nélkül bízik benne.

De a brazilok sem lehetnek különösebben nyugodtak - igaz, az ő kapusuk, Julio César legalább fénykorában világklasszisnak számított a posztján. Igaz, ez a bizonyos fénykor már régen elmúlt, César ősszel például végig a másodosztályba alászálló QPR kispadján ücsörgött. Télen aztán őt is kölcsönadták, egész Amerikáig, ahol az MLS-ben szereplő Torontóhoz írt alá. Mivel új csapata nem szerepelt valami fényesen a ligában, csak hét meccsen védhetett, és bár ezeken nem volt rossz, ez kicsit vékony mérlegnek tűnik a vb-favorit kirobbanthatatlan kezdőkapusától.

A spanyoloknál szintén akadnak hasonló gondok. A Realból a tavalyi szezonban kiszorult Iker Casillas ugyanis idénre sem kapta vissza a helyét, csak a Király Kupa és a Bajnokok Ligája meccsein védhetett. Ezeken ugyan szuper volt (igaz, épp a BL-döntőn betlizett hatalmasat), de mégiscsak az a helyzet, hogy nincs meg az a meccsrutinja, amely a korábbi világversenyek előtt eddig mindig rendelkezésre állt. Igaz, neki legalább vannak komolyan vehető helyettesei a keretben a rutinos Pepe Reina, és az elképesztően tehetséges De Gea személyében.

Ha te is szeretnél tippelni a vb-re, itt a remek lehetőség. A hatharom.com nagyszabású ingyenes tippjátékán 750 ezer forint összértékű nyeremény kerül szétosztásra. Nincs más dolgod, mint tippelni, és felmarkolni az 50 nagyszerű nyeremény egyikét. A részletekért kattints a vb-tippjáték leírására!

Az angoloknak és a franciáknak szintén lehetnek gondjaik a kapuban. Joe Hart és Hugo Llloris ugyan egyaránt remek portásnak számít, de mind a ketten igen hullámzóan védtek ebben a szezonban, egy kis időre ki is szorultak klubcsapataik, a Manchester City és a Tottenham kezdőjéből. A németeknek, az olaszoknak és a belgáknak ugyanakkor szinte biztosan nem lesz problémájuk a védelem mögött, a Neuer-Buffon-Courtois hármas a vb mezőnyének legjobb kapusait tömöríti.

vb-2014

Végy egy jó balhátvédet!

Az argentinok nem csak a kapuban, de a védelem baloldalán sem állnak túlzottan jól. Ezen a poszton várhatóan Marco Rojo, a Sporting bekkje szerepel majd náluk, aki klubjában többnyire a védelem közepén szokott játszani. Mivel nem képzett szélsőbekk, a sebességével és az egy-egy elleni párharcokkal is lesz majd gondja bőven, főleg ha az argentinok eljutnak a torna végső fázisába, és komolyan vehető szélsőkkel is szembetalálják magukat. Mivel Rojo finoman szólva is kilóg a keretből, a védelem egyensúlya is megbomolhat, hiszen egészen biztos, hogy a riválisok saját jobbszárnyukra koncentrálják majd erőiket.

Philipp Lahm

A németeknek szintén lehet bajuk balhátvédben, még úgy is, hogy opciók tekintetében azért nem állnak túlzottan rosszul. Philipp Lahm például bármikor visszamehet az eredeti posztjára, de a többnyire középhátvédként számításba vett Jerome Boateng is használható a vonalak mellett. Hogy Löw mit tervez, az egyelőre rejtély, annyi bizonyos, hogy a tuti befutónak tekintett Marcel Schmelzer helyett a rutintalan Eric Durm került be a keretbe balhátvédként. További opció lehet, hogy a Dortmund jobboldali futója, Kevin Grosskreutz lesz hátvéd, így Lahm átmehet a másik oldalra, megoldva a kérdést.

A belgák ebben a pozícióban szintén szenvednek, sőt, az egész keretükben nincsenek szélsőhátvédek. Bár két, eredendően középhátvédként elkönyvelt játékosuk (Toby Alderweireld, Jan Verthongen) is ki tud húzódni a szélekre, nem valószínű, hogy ők túl sokat hozzá tudnak majd tenni a támadójátékhoz. Pedig utóbbira nagy szüksége lenne a csapatnak, a felfutó védők ugyanis sokat segíthetnének az Eden Hazard-, és Kevin Mirallas-féle szélsőknek abban, hogy első szándékból tudják támadni a kaput. 

Az olaszoknak hagyományosan gyenge a széljátékuk, ráadásul most várhatóan nem is 3-5-2-vel érkeznek, így különösen fontos szerep hárulna a szélső bekkjeikre. Már ha lennének ilyenjeik, mert az egy szem Mattia de Sciglio kivételével alig találni minőségi játékost a keretükben erre a feladatra. Várhatóan a Milan fiatalja lesz a balhátvéd (pedig eredendően jobb lábas), a másik oldalon pedig klubtársa, Abate sarabol majd, miközben a kispadon Darmían vár bevetésre. Ha nagyon ég a ház, akkor pedig akár még Giorgio Chielliniből is lehet balbekket csinálni.

A franciáknál valamivel tisztább a kép, Patrice Evra annak ellenére alapember, hogy az utóbbi évben nem játszott túl meggyőzően a Manchester Unitedben. Mögötte pedig már ott az utánpótlás a szupertehetséges Lucas Digne személyében, aki a norvégok elleni barátságos meccsen csereként pályára lépve már le is tette a névjegyét.

De ki rúg gólt?

Bár a modern futballban már rég lejárt a csak gólt rúgni képes klasszikus kilencesek ideje, a keretekben eddig azért rendre szorítottak helyet egy-egy gólgépnek a szövetségi kapitányok. Ez a tendencia azonban mostanra megtörni látszik, több csapat teljesen ignorálta a klasszikus középcsatárokat a kerethirdetésnél, a németek például csak a veterán Miroslav Klosét hozták el csatárként.

Ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy a portugáloknál és az argentinoknál sem egy középcsatár lesz a támadójáték alfája és omegája, akkor könnyű belátni, hogy a modern foci tényleg nem a klasszikus kilencesekről szól. Cserébe viszont láthatjuk majd élesben a futball egyedfejlődésének legújabb állomását, a "hamis kilencest", ami ugyan igen szép hagyományokra tekint vissza a taktika történelmét illetően (Sindelar, Hidegkuti), de jó ideje már egyáltalán nem jelent meg a válogatott fociban. Most a németek szinte biztosan (felkészül Götze és Müller), a spanyolok pedig jó eséllyel (Diego Costa sérülése miatt) használni fogják a visszalépő, és a középpályásoknak helyet csináló ék szerepét a vb-n. Ez persze ahhoz vezet, hogy gyakorlatilag lehetetlen megtippelni, melyik csapatban ki lövi majd a gólokat. A rendszer néhány kivételtől eltekintve - Messi, Neymar, Ronaldo - felülmúlja az egyént, és megsokszorozza a csapatok erejét.

Fred és Neymar

A braziloknál is arra lehet készülni, hogy Fred csak fogaskerék lesz a Neymar szerepét minél jobban kihangsúlyozni próbáló rendszerben, de hasonló szerepre lesz kárhoztatva Agüero, vagy épp Hugo Almeida és Helder Postiga is - bár utóbbiak esetében ez nem nagy tragédia. Érdemes lesz viszont a belgáknál Lukakura, az angoloknál pedig Sturridge-ra figyelni, mindketten remek Premier League-szezonon vannak túl. A németeknél Klosénak is lesz egy-két villanása, és Balotelli is nagyon feni a fogát, hogy végre egy nagy torna legjobbja lehessen.

A franciák állnak talán legjobban a klasszikus középcsatárokat illetően, náluk a realos Benzema és az arsenalos Giroud is topformában várja a vb-t. Ha valaki meglepetést szimatol a gólkirályi cím körül, bennük lehet bízni, főleg a franciák gyengécske sorsolása miatt, ami legalább 5 meccset biztosít a csatároknak a gólszerzésre.

Ronaldo 2002-ben nyolc találattal lett vb-gólkirály. 2006-ban csak egyetlen játékos, Miroslav Klose jutott három gól fölé, ezt két évre rá az Eb-n megismételte David Villa. A legutóbbi világbajnokságon öt játékos is öt gólt szerezve lett a torna legtermékenyebb támadója. A két évvel ezelőtti Eb-n már mindössze három gól volt a maximum, ezt hatan érték el. Egyre többen lőnek gólt, egyre jobban megoszlik a gólszerzés felelőssége és feladata a csapatoknál. A klasszikus csatárok ideje lejárt, az, aki a mai fociban csak gólt tud lőni, minden másban haszontalan, feleslegessé válik.

Szerinted ki nyeri a brazíliai foci-vb-t?x;