VB 2014

Neymar duplájával és némi szerencsével győzött Brazília

Elrajtolt az év legjobban várt eseménye, a labdarúgó-világbajnokság. A nyitómérkőzésen a házigazda Brazília Horvátországgal csapott össze, a selecao Neymar duplájával és némi szerencsével diadalmaskodott, hullámzó színvonalú meccsen.

Neymar máris bejelentkezett a gólkirályi címért - Fotó: AFP

Az első perctől a házigazda brazil válogatott irányított, de a horvátok labdaszerzéskor bátran megindultak előre és gyors ellentámadásaik veszélyesek voltak. Egy ilyen akció végén - ha szerencsésen is, de - egy öngóllal vezetést szereztek.  A 11. percben Ivica Olic futott el a bal oldalon, majd beadása után a labda a középen visszazáró Marcelóról az ötös vonaláról a kapuba pattant (0-1).

Ha te is szeretnél tippelni a vb-re, itt a remek lehetőség. A hatharom.com nagyszabású ingyenes tippjátékán 750 ezer forint összértékű nyeremény kerül szétosztásra. Nincs más dolgod, mint tippelni, és felmarkolni az 50 nagyszerű nyeremény egyikét. A részletekért kattints a vb-tippjáték leírására!

A hazaiak aztán a félidő derekán ocsúdtak fel igazán, akkor Stipe Pletikosának kellett többször védenie. Amikor már úgy tűnt, a horvátok éppen átvészelték ezt a szakaszt, akkor Neymar egyenlített egy nem túl erős, de annál pontosabb lövéssel. A 29. percben Oscartól kapott labdát a horvát térfél közepén Neymar, aki megindult Pletikosa kapuja felé, majd 23 méteres, remekül helyezett lövése a bal kapufáról vágódott a hálóba (1-1). A szünetig hátralévő időben egyre nagyobb fölényben játszottak a brazilok, de újabb gólt már nem értek el.

A folytatásra visszaesett a játék színvonala. A brazilok ugyan továbbra is többet birtokolták a labdát, de mezőnyfölényük meddő volt, ugyanis a horvátok stabilan védekeztek, így helyzet sem igazán alakult ki. A dél-amerikai együttes aztán kapott egy minimum véleményes 11-est (Dejan Lovren mellett dobta fel magát Fred), amelyet Neymar értékesített (2-1).

A hajrában ugyan támadtak a horvátok az egyenlítésért, még lehetőségük is akadt a gólszerzésre - kapustámadás miatt érvénytelenítette a japán bíró a dalmátok találatát -, de a végén egy gyors brazil ellentámadás végleg megpecsételte a sorsukat: a kontra végén Oscar 17 méterről nagyszerű mozdulattal, ütemtelenül lőtt a jobb alsó sarokba (3-1).

A brazilok sorozatban kilencedik alkalommal nyerték meg első vb-meccsüket, illetve folytatódott a hazai csapatok veretlenségi sorozata is a hivatalos nyitómeccseken. A FIFA honlapján a duplázó Neymart választották a meccs emberének.

A mérkőzés statisztikái:
BRAZÍLIA   HORVÁTORSZÁG
14 összes lövés 10
9 kaput eltaláló lövés 4
7 szöglet 3
565 összes passz 411
432 sikeres passz 284
58% labdabirtoklás 42%
13 szerelés 22
5 szabálytalanság 21
[1444382] 2014-06-12 22:00:00 Brazília - Horvátországx;
[1444382] 2014-06-12 22:00:00 Brazília - Horvátországx
Szerinted ki nyeri a brazíliai foci-vb-t?x;
Percről percre: Brazília-Horvátország_2014_06_12x