FIFA

Blatter hirtelen a videóbíró híve lett

Általa forradalminak gondolt szabálymódosítási ötlettel állt elő a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke, Joseph Blatter.

Blatter nagy dolgot talált ki - Fotó: AFP

A FIFA körül korrupciós botrány dúl, az este rajtoló világbajnokságra gyakorlatilag semmi nincs kész, és a jelek szerint Blatter úgy érzi, a torna önmaga nem képes elfedni a gondokat. Jött hát a szokásos taktikájával, bedobott egy forradalminak gondolt szabályváltoztatási tervet. Mondjuk ezt most épp csak ő tartja újdonságnak.

"Egy olyan ötleten gondolkozom, amely valószínűleg nehezen nyeri el a szabályalkotó testület, az IFAB tetszését. Miért nem adjuk meg a lehetőséget az edzőknek, hogy vitatkozzanak a játékvezető ítéletével, és nézessék vissza videón az eseményeket?" - mondta a svájci sportvezető a FIFA Brazíliában zajló kongresszusán.

Felvetette tehát egy klasszikus challenge-rendszer ötletét, amit hatékonyan alkalmaznak például a teniszben vagy az NFL-ben. A labdarúgásban a folyamatosan futó óra miatt persze csak akkor lenne alkalmazható az ötlet, ha valóban nagyon gyors döntések születnének a vitás esetekről, és összességében is nagyon kevés lehetőséget kaphatnának az edzők, hogy viszonylag könnyen tervezhető maradjon a meccsek hossza. Ugyanakkor kétségtelen, hogy a sok-sok kamerával közvetített nagy tornákon és nemzetközi európai mérkőzéseken aligha lenne ennél hatékonyabb módszer a hibák kiszűrésére.

Ezzel eddig nem értett egyet Blatter, és valószínűleg komoly ellenállásba ütközik - ha ugyan tényleg előterjeszti a javaslatot -, hiszen például Míchel Platini, az UEFA elnöke lelkes ellenzője mindenféle műszaki újításnak. Magyarul ő továbbra is szívesen magukra hagyná a játékvezetőket, akiknek egy-egy villanásnyi idő után kell dönteniük minden helyzetben, miközben emberek milliárdjai látják néhány másodpercen belül, ha tévednek. Lesz még a vitának folytatása.