Sportfogadás-suli

Hogyan hat majd az időjárás és a sok utazás a világbajnokságra?

  • Pinnaclesports.com - Fordította: th3PR0j3ct0r

A sportfogadás-suli következő részében a világbajnoksággal foglalkozunk, méghozzá annak nem mindennapi nehezítő körülményeivel. Ha sikeresen, profittal szeretnéd zárni a tornát, akkor számodra is nélkülözhetetlen az alábbi cikk.

Ezúttal alighanem a labdára fognak a legkevesebbet panaszkodni... - Fotó: AFP

Embertelen körülmények

Minden világbajnokság esetében megfigyelhető, hogy sajátos körülmények között zajlik, ami komoly teljesítménybeli eltéréseket okoz. Ebbe a kategóriába esik például a torna labdája, a játékvezetők, vagy például 2010-ben a vuvuzela hangja, illetve az esetek többségében az időjárás. Brazíliában - az 1994-es vb óta talán a legnagyobb mértékben - ez utóbbi lehet majd a legnagyobb befolyással a mérkőzések, illetve a torna kimenetelére.

A korábbi, szintén Dél-Amerikában rendezett világbajnokságok - Uruguay (1930), Brazília (1950), Chile (1962) és Argentína (1978) - általában az ottani téli hónapokban kerültek lebonyolításra, idén azonban nem csak a helyszínek, a kezdési időpontok is eltérnek a korábbiaktól.

Habár az 1950-es vb-t szintén Brazíliában rendezték, a meccsek többségét a dél-keleti részen, Sao Paulóban és Rióban rendezték, 2014-ben viszont jóval több helyszín került be a programba, ráadásul ezek többsége az ország északi részén található - Salvador, Fortaleza, Natal, Recife, Manaus és Cuiaba - ahol bizony trópusi éghajlat a jellemző.

A 2014-es torna időjárási körülményei tehát többé kevésbé az Észak-Amerikában rendezett világbajnokságokéra hajaznak majd, ahol a meccseket extrém hőmérsékletben és magas páratartalomban játszották - talán ennek köszönhetően nem tudtak európai nemzetek nyerni az említett tornákon.

A hőség talán nem minden meccsen játszik majd főszerepet, de az európai nézőknek köszönhetően 24 találkozót rendeznek helyi idő szerint délután egy órás kezdettel.

A játékosoknak tehát jól be kell majd osztaniuk az erejüket, hiszen például az esőerdő közepén található Manaus városában júniusban és júliusban átlagosan 31 Celsius-fokot mutat a hőmérő, amihez 81%-os páratartalom társul...

A Brazília déli és dél-keleti részén található helyszíneken mindez nem lehet probléma, de északon, korai kezdési időponttal társulva komoly gondot okozhatnak a körülmények a játékosoknak. Erről árulkodik például a Konföderációs Kupa egyik elődöntője is, ahol a spanyolok csak 0-0-t játszottak, végig szenvedve a találkozón.

A fogadóknak természetesen figyelembe kell venniük ezeket a tényezőket, és ez nem csak egy-egy meccs eredményére igaz, hanem hosszútávú fogadásokra is, mivel ha egy csapat hosszú ideig lesz kitéve ilyen körülményeknek, akkor az kihatással lehet a torna későbbi szakaszaira is.

Van persze olyan együttes is, amelyiknek nem kell foglalkoznia a körülményekkel. Argentína nem csak a sorsolásnak örülhet, hanem többek között annak is, hogy a csoportkör során nem lesz kitéve a csapat a kegyetlen körülményeknek, arról nem is beszélve, hogy a szurkolók könnyen hazai pályát varázsolhatnak Messiéknek.

Németország és Olaszország számára viszont nem elég az, hogy trükkös csoportba kerültek, még a brutális időjárási körülményekkel is meg kell küzdeniük, hiszen a németek például két meccset játszanak majd korai kezdettel a salvadori és a recifei hőségben, a harmadik összecsapásuk pedig Fortalezában lesz. Az olaszoknak pedig nem csak a halálcsoportbeli ellenfelekkel kell megküzdeniük, az Anglia elleni, Manaus-ban rendezett összecsapást követően Recifében és Natalban kell majd korai meccset játszaniuk.

Ha tehát a fenti két csapat továbbjut a csoportjából, előfordulhat, hogy nagyon fáradtak lesznek, amit ha nem, vagy nem kellő mértékben vesznek figyelembe a bukmékerek, könnyen kihasználhatunk.

Milyen focit látunk majd?

A fenti tényezők tudatában a fogadók arra számíthatnak, hogy helyszíntől függően teljesen más jellegű meccseket láthatnak majd. A korán kezdődő mérkőzések tempója például biztosan lassabb lesz, ezt a Konföderációs Kupa is bebizonyította.

A páratartalom miatt a magas intenzitású meccseken hamar elfáradhatnak a játékosok. Amikor Olaszország 4-3-ra legyőzte Japánt a Konföderációs Kupán, Cesare Prandelli csak ennyit mondott: "Őrült módon szenvedtünk ma este. A páratartalommal nagyon nehéz megküzdeni."

Azok a nemzetek, akik toleránsabbak az ilyen körülményekkel szemben, tovább tudják majd fenntartani játékuk intenzitását, így biztosan láthatunk majd olyan meccseket, ahol egy ilyen válogatott a végjátékban a fáradt ellenfele fölé tud nőni. A szövetségi kapitányoknak tehát minden eddiginél komolyabb szerepük lesz, a helyes cserék végrehajtása ugyanis kulcsfontosságú lesz.

A labdabirtoklásnak szintén komoly szerep jut majd, hiszen aki visszahúzódva védekezik, az energiát tud spórolni. Mielőtt bármelyik meccsre fogadnánk, mindenképpen számoljunk ezzel a faktorral is!

1994-ben az olasz középpályás, Roberto Donadoni szépen összefoglalta a fentiek lényegét. "Nyomjunk keményen, ezzel kockáztatva azt, hogy nem tudunk visszaérni az ellentámadásokkal, vagy védekezzünk mélyen, ezzel azonban adjuk fel a támadások lehetőségét?"

Az erőnlét döntő lehet

Az eddigi világbajnokokról általában elmondható, hogy jó erőnléttel bírtak, de ez minden eddiginél fontosabb szerepet kaphat idén. Olyannyira, hogy például a brazilok ismét csatasorba állították a korábban visszavonult Paulo Paixao erőnléti edzőt, aki 2002-ben Luis Felipe Scolari munkáját segítette.

1994-ben Brazília Olaszországot verte büntetőkkel a döntőben, Franco Baresi esete azonban sokat elárul... Az olaszok kiválóságát a mérkőzés legjobbjának választották, pedig csak arra a találkozóra tért vissza azt követően, hogy a torna elején összeszedett sérülése miatt megműtötték. Baresi aligha volt száz százalékos állapotban, de az összecsapás után mindkét szövetségi kapitány úgy vélte, hogy sérülten még mindig jobban játszott, mintha fáradt lett volna.

Zárásként csak annyit: Gary Lineker 1986-ban állítólag mérkőzésenként három kilót veszített testtömegéből...

Utazni sem egyszerű

A hőség és a páratartalom mellett nagy valószínűséggel az utazások is nagy szerepet játszanak majd abban, hogy melyik csapat meddig jut a tornán.

A lebonyolítási rend miatt sok olyan válogatott lesz majd, amely össze-vissza utazik Dél-Amerikában, ráadásul lesznek olyanok is, amelyek a csapat bázisát alapvetően messze tették a mérkőzések helyszíneitől. A fogadóknak tehát ezzel a tényezővel is számolniuk kell, mivel lesznek olyan csapatok, amelyeket nagyon kimerítenek majd az utazások, de lesznek olyanok is, akikre ez kevésbé lesz hatással.

Ebből a szempontból az Egyesült Államok válogatottja lesz a legnehezebb helyzetben, ők ugyanis egyes becslések szerint csak a csoportkör során, tíz napon belül 11500 mérföldet utaznak majd, ami önmagában sem kevés, hát még a belgák 435 mérföldjéhez hasonlítva...

Ha tehát a világbajnokságra akarunk fogadni, már most érdemes elfelejteni azt a stratégiát, mely szerint csak a csapatok egymáshoz viszonyított erősségét vesszük figyelembe. Az oddsokra és a válogatottak teljesítményére ugyanis olyan fontos tényezők is hatást gyakorolnak majd, mint az utazás, a hőség és a páratartalom.

vb-2014