VB 2014

A vallás is eldöntheti a világbajnokságot

Június végén kezdődik a muszlim vallásúak egyik legfontosabb ünnepe, a Ramadán hónapja, ami sok vb-n szereplő játékost is érint.

Touré betartaná a böjtöt - Fotó: AFP

A Ramadán időszakában a hívők napkeltétől napnyugtáig ételt és italt sem vesznek magukhoz, ami természetesen nem előnyös az élsportolóknak, így a világbajnokságon résztvevő focistáknak sem. 2012-ben a londoni olimpia idejére esett a Ramadán, akkor egyes országokban a vallási elöljárók felmentették a böjt alól a sportolókat.

Most többen is arra készülnek, hogy betartják az előírásokat, így Elefántcsontpart játékosai is.

"Elhivatottnak kell lenni. Számomra az első öt nap nehéz szokott lenni, de miután a testem hozzászokik, boldogabbá válok. A test kitisztul, utána pedig még erősebbnek érzi magát az ember" - nyilatkozta Kolo Touré.

Kérdéses azonban, hogy a brazíliai világbajnokságon kibírhatja-e bárki az edzésmunkát és a mérkőzéseket böjtölve, hiszen több helyszínen is rendkívül magas hőmérséklettel és páratartalommal kell megküzdeniük a játékosoknak.

Elefántcsontpart mellett Franciaország, Svájc, Bosznia-Hercegovina, Belgium vagy épp Németország egyes játékosait is érinti az ünnep, ha csapataik bejutnak a nyolcaddöntőbe. Közülük néhányan felmentést kértek az előírások alól, de amint az Touré nyilatkozatából is kiderül, nem mindannyian.

vb-2014