Kanadai Nagydíj

Szétestek a Mercedesek, Ricciardo először nyert futamot

A Red Bull ausztrál versenyzője Daniel Ricciardo nyerte a Forma-1-es Kanadai Nagydíjat Nico Rosberg és Sebastian Vettel előtt.

Hamilton jobban rajtolt az első helyről induló Rosbergnél, de a német kemény volt, megtartotta a helyét, a britnek vissza kellett vennie, ezt pedig Vettel is ki tudta használni. Néhány kanyarral később Max Chilton alatt elment a Marussia hátulja, épp csapattársát, Jules Bianchit találta el, mindketten nagyon összetörték az autóikat, és kiestek a versenyből. Jött azonnal a biztonsági autó, így néhány kört békés kocsikázással töltöttek a versenyzők.

Ricciardo először nyert futamot - Fotó: AFP

A pálya letakarítása után Hamilton könnyedén visszaelőzte Vettelt, majd újra Rosberget kezdte üldözni. A verseny közepéig úgy tűnt, egymás között rendezhetik le a futamgyőzelem kérdését, azonban a negyvenedik kör környékén lassulni kezdett mindkét Mercedes. A két versenyző egyszerre sivított a rádióba segítséget kérve, a mérnökök azonban csak azt tudták nekik mondani, hogy ugyanaz gondjuk, keresik a megoldást.

Hamarosan jött egy-egy kerékcsere, a szerelők pedig hibáztak Rosbergnél, így Hamilton került az élre. De nagyon rövid ideig, túlmelegedtek ugyanis a fékek, alig tudott kanyarodni, és végül kiállt a versenyből. Csapattársának is gondjai voltak, de az autóval spórolva a pályán tudott maradni. Így azonban egyre közelebb került hozzá a Pérez, Ricciardo, Vettel összetételű vonat. Nemsokára utol is érték, de sokáig senki nem tudott senkit megelőzni a kialakuló négyesből.

Egyértelmű volt, hogy mindenki óvatoskodik a gumik és a fékek miatt. A hajrában aztán Ricciardo robbantott, megelőzte a szintén fékproblémákkal küzdő Pérezt, majd Rosberget is, ezzel gyakorlatilag bebiztosította élete első Forma-1-es futamgyőzelmét.

A Force India mexikói versenyzőjét Vettel is megelőzte, így lecsúszott a dobogóról, de végül a futamot sem tudta befejezni, mert az utolsó körben Felipe Massa túlságosan agresszív volt, és félig oldalról, félig hátulról belerongyolt. Ők ketten is kiestek, újra jött a biztonsági autó, ezzel pedig vége is volt a futamnak. Massa és Pérez szerencsére ki tudtak szállni az autóikból.

Kanadai Nagydíj
végeredmény
  Versenyző Csapat Hátrány
1. Daniel Ricciardo Red Bull Racing-Renault  
2. Nico Rosberg Mercedes +4.2 mp
3. Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault +5.2 mp
4. Jenson Button McLaren-Mercedes +11.7 mp
5. Nico Hülkenberg Force India-Mercedes +12.8 mp
6. Fernando Alonso Ferrari +14.8 mp
7. Valtteri Bottas Williams-Mercedes +23.5 mp
8. Jean-Eric Vergne STR-Renault +28.0 mp
9. Kevin Magnussen McLaren-Mercedes +29.2 mp
10. Kimi Räikkönen Ferrari +53.6 mp
11. Sergio Pérez Force India-Mercedes kiesett
12. Felipe Massa Williams-Mercedes kiesett
13. Adrian Sutil Sauber-Ferrari +1 kör
  Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari kiesett
  Romain Grosjean Lotus-Renault kiesett
  Daniil Kvijat STR-Renault kiesett
  Lewis Hamilton Mercedes kiesett
  Kamui Kobajasi Caterham-Renault kiesett
  Pastor Maldonado Lotus-Renault kiesett
  Marcus Ericsson Caterham-Renault kiesett
  Max Chilton Marussia-Ferrari kiesett
  Jules Bianchi Marussia-Ferrari kiesett