Jégkorong

Ezt a vb-t csak az oroszok nyerhették, Jagr visszavonul

A szocsi olimpia kudarca után az orosz válogatott nyerte a Minszkben rendezett jégkorong-világbajnokságot, mivel a vasárnapi fináléban 5-2-re legyőzte Finnországot.

Jól jártak azok, akik hallgattak a hatharom.com tippmesterére, aki a torna előtt Oroszország végső győzelmét tippelte meg, ami május 16-án kereken kettes szorzóval volt fogadható. A Szborjana végső győzelme teljesen megérdemeltnek mondható, hiszen veretlenül gázolt át a mezőnyön, javítva ezzel a Szocsiban csalódásként megélt gyenge szereplést.

"Oroszország válogatottja az egész torna folyamán végig kimagaslóan játszott, gyakorlatilag ellenfele sem volt. A fináléban is hiába kerültek hátrányba a keletiek, látszott rajtuk, hogy csak is ők nyerhetik meg a világbajnokságot. Ahogy a döntőben, úgy az egész torna alatt kiválóan használták ki az emberelőnyös szituációkat, igaz, amellett sem szabad elmenni, hogy szinte hazai pályán játszottak. Ovecskin és Malkin igazolta klasszisát, persze a többieknek, na meg az új szövetségi kapitánynak is elévülhetetlen érdekei vannak a sikerben. 2012 után ismét 100 százalékos teljesítménnyel nyerték meg az oroszok a tornát, vagyis ténylegesen bejött az, amit előzetesen tippeltünk a tornára"- mondta honlapunknak jégkorong-specialistánk Tomihmv, akinek előzetes várakozását az orosz vb-aranyról ide kattintva elolvashatod.

A torna után bejelentette minden idők egyik legsikeresebb jégkorongozója, a cseh Jaromir Jagr, hogy nem játszik többet világbajnokságon. A 42 éves csatár csapata vasárnap negyedik lett a minszki vb-n, ezután közölte a nemzetközi szövetség honlapján is: a válogatottban nem lép többet jégre, ugyanakkor az biztos, hogy az észak-amerikai profiligában (NHL) még egy idényt játszik a New Jersey Devils színeiben.

Jagr egyike azon 25 hokisnak, akik nyertek már olimpiát (1998), vb-t (2005, 2010) és Stanley Kupát (1991, 1992). A minszki vb-n az ezüstérmes finnek kapusát, Pekka Rinnét választották a legértékesebb játékosnak (MVP) a média képviselői.

A vb díjazottjai
az újságírók szavazatai alapján:
MVP : Pekka Rinne (finn)
All Star csapat: Rinne - Seth Jones (amerikai), Anton Bjelov (orosz) - Szergej Plotnyikov (orosz), Viktor Tyihonov (orosz), Antoine Roussel (francia)
a torna rendezőinek szavazatai alapján:
legjobb kapus: Szergej Bobrovszkij (orosz)
legjobb hátvéd: Jones
legjobb csatár: Tyihonov

A torna után kiadott új világranglista alapján - amelyen a magyar férfi válogatott a 19. helyen maradt - elkészült a jövő évi csehországi vb csoportbeosztása.

A 2015-ös vb csoportbeosztása
A csoport (Prága): Svédország, Kanada, Csehország, Svájc, Lettország, Franciaország, Németország, Ausztria
B csoport (Ostrava): Finnország, Oroszország, Egyesült Államok, Szlovákia, Norvégia, Fehéroroszország, Szlovénia, Dánia