Bajnokok Ligája

Az izom, a csók, a higgadtság és a hazardírozás

A Real Madrid nyerte a Bajnokok Ligáját, miután szombat este a lisszaboni döntőben, hosszabbításban 4-1-re legyőzte a városi rivális Atlético Madridot. Hét fontos momentumot emeltünk ki a fináléból.

CR7 Balotellit másolta - Fotó: AFP

Ronaldóé volt az utolsó szó

A kétszeres aranylabdás portugál támadó produkciója középszerű, klasszisához mérten csalódást keltő volt a fináléban, talán nem épült fel teljesen sérüléséből, összességében mégis ő volt a királyi gárda BL-menetelésének főszereplője, hiszen soha senki nem szerzett korábban 17 gólt az elitsorozatban. Az utolsót a döntőben, tizenegyesből, a mérkőzés utolsó pillanataiban rúgta. 45 meccsen 55 góllal zárta a klubszezont, jó eséllyel pályázik az újabb Aranylabdára. Noha tavasszal sérülések hátráltatták, a 2013-2014-es az ő szezonja volt, minden feszültség kirobbant belőle, amikor büntetője után letépte magáról mezét.

La Décima

"Vékony a határ a megszállottság és az álom között" - mondta Carlo Ancelotti a döntő előtt. És bár a Real vezetőedzője ragaszkodott ahhoz, hogy nem az előbbi jellemzi csapatát, 2002 óta gyakorlatilag minden a történelmi küldetésről szólt a klub háza táján, a tizedik BEK/BL-serleg más dimenziót jelentett a Realnál. Immár vége a hosszú várakozásnak. 11 edzőnek tört bele a bicskája a La Décimába. A kétszeres BL-győztes José Mourinho zsinórban háromszor az elődöntőben vérzett el a királyi gárdával. Ancelotti már első évében megcsinálta. Megvan a hőn, megszállottan vágyott tizedik, a siker még édesebb attól, hogy a városi riválist győzték le Lisszabonban.

A Király Kupa után a BL-t is eldöntötte - Fotó: AFP

Bale és Ancelotti egy exkluzív klubba nyert felvételt

Tény, hogy a szigetországi futball sajátos természete miatt a brit labdarúgók a Premier League-ben érvényesülnek, légiósnak ritkán állnak és aratnak babérokat. Gareth Bale a negyedik olyan játékos, aki Anglián kívül nyert BL-t, Paul Lambert (Borussia Dortmund, 1997), Steve McManaman (Real Madrid, 2000), és Owen Hargreaves (Bayern München, 2001) után. A világ legdrágább/második legdrágább játékosa még Ronaldónál is pocsékabb volt, ziccereket hagyott ki, aztán mégis ő fejelte a mindent eldöntő gólt. Pár héten belül a második finálét "nyerte meg" a Realnak. Ez megér 90-100 millió eurót.

Mr. Bajnokok Ligája - Fotó: AFP

Nem szabad elfeledkezni Carlo Ancelotti érdemeiről, a higgadt olasz (!) mester a legnagyobbak közé emelkedett. A Liverpool legendája, Bob Paisley (1977 ,1978 ,1981) után ő lett a második háromszoros BEK/BL-győztes edző, a Bajnokok Ligája újkori történetének Ancelotti a legsikeresebb trénere. 2003-ban és 2007-ben a Milannal ért a csúcsra, 2014-ben a Real Madriddal. Játékosként szintén kétszer a vörös-feketékkel, ez egészen különleges rekord. Capello, Pellegrini, Mourinho és még sokan mások csődöt mondtak, ő megcsinálta a Décimát.

Kösz, pajtás - Fotó: AFP

A csók

Miután Sergio Ramos fejjel kiegyenlített a rendes játékidő utolsó másodperceiben, Iker Casillas végigszáguldott a pályán és cuppanós csókot nyomott csapattársa arcára. A világ egyik legjobb, de klubjában jó ideje mellőzött kapusa a kapott gólnál nagyot hibázott, óriási megkönnyebbülést érezhetett Ramos góljánál. Casillas immár háromszoros BL-győztes szeretett klubjával, ám a serleget először emelhette fel csapatkapitányként.

Az ellenállhatatlan találkozott a mozdíthatatlannal

A Real Madrid 12 meccsen 37 gólt szerzett a BL-ben ebben a szezonban, ami rekord, mérkőzésenként átlagban 3.1 gólt jegyeztek Ronaldóék. A leggólerősebb csapat a legjobb védelemmel (12 meccs/hat kapott gól) csapott össze a fináléban. A Realnak sokáig nagyon nem ízlett az Atléti stílusa, 92 percig tartotta magát Diego Simeone alakulata, végül a királyiak bedarálták a Matracosokat.

A Matracosok emelt fővel búcsúzhattak a BL-től - Fotó: AFP

Simeone nagyon közel volt...

minden idők legnagyobb edzői bravúrjához, ahhoz, hogy egy előzetesen lesajnált csapattal bajnokságot és BL-t nyerjen. Utóbbi szériában elbukott az Atléti, de a dicsőséget senki sem veheti el a csapattól és fanatikus argentin edzőjétől. Brusztolós stílus ide vagy oda, a spanyol bajnokcsapat a valaha volt egyik legfantasztikusabb menetelést mutatta be a 2013-2014-es szezonban. Érthető, sőt, jogos, hogy játékosai Istenként tisztelik Simeonét.

Costa egészségét hetek óta kockáztatta edzője - Fotó: AFP

A hazárdjáték kihatott a végkimenetelre

Amikor Diego Costa egy hete a Barcelona ellen negyedóra után lesétált a pályáról, a spanyol válogatott hívei attól tartottak, komoly veszély fenyegeti a honosított csatár világbajnoki részvételét. A brazil születésű Costa titokzatos kezelést kapott a héten, összedrótozták a döntőre - és ott íz percet sem bírt. Simeone nagyon nagyot hibázott - a tréner ezt elismerte, és a bizonyítványt Vicente del Bosquénak is meg kell magyaráznia.

[1689206] 2014-05-24 20:45:00 Real Madrid - Atlético Madridx;