Sportfogadás

Djokovics legyőzheti Nadalt - interjú Cesc18-cal

Egy új sorozattal jelentkezik a hatharom.com sportfogadó részlege, avagy minden nagyobb torna, bajnokság, esetleg kupa előtt billentyűzet végre kapjuk az adott sportág tippmesterét. Debütáló cikkünkben a hétvégén kezdődő francia nyílt teniszbajnokság küzdelmeiről faggattuk Cesc18-at az esélyekről.

Javában dúl a salakszezon a tenisz világában, így adódik a kérdés: mi a véleményed a szemcsés borítás eddigi tornáiról?

Ez az a téma, amiről regényt tudnék írni, köszönhetően annak, hogy Rafael Nadal idén nem, sőt nagyon nem uralja a salakszezont, ilyenre pedig legutóbb akkor volt példa, amikor még csak bontogatta a szárnyait, vagyis durván tíz esztendővel ezelőtt. A négy nagy tornát - Monte-Carlo, Barcelona, Madrid, Róma - négy különböző játékos nyerte meg, tehát nem arról van szó, hogy valaki átvette volna a spanyol salakkirály helyét. Novak Djokovics az olasz fővárosban megmutatta, készen áll arra, hogy begyűjtse első Roland Garros-címét, míg Stanislas Wawrinka a hercegségben húzta elő a legjobb teniszét. Tény, hogy Nadal is nyert egy Masterst Madridban, de ott nagy szerencséje volt a döntőben, miután szett- és brékelőnynél lesérült Kei Nisikori. Nekem személy szerint nagyon bejött a salakszezon eddigi része, nem azt mondom, hogy untam már „Rafa” fölényét a korábbi években, de jó így, hogy kisebb gödörbe került, és más játékosok is a tűz közelébe kerülnek.

Hasonlóan izgalmasnak ítéled a gyengébbik nem csatározásait is?

A hölgyeknél óriási meglepetésekről nem beszélhetünk a salakszezonban. Madridban Marija Sarapova, míg Rómában Serena Williams diadalmaskodott, de vélhetően a spanyol fővárosban is a világelső amerikai győzött volna, ha a combja nem rakoncátlankodik. Egy jó Viktorija Azarenka azért hiányzik a nőknél, aki a napokban közölte, hogy Párizsban sem indul a lábsérülése miatt.

Ahogy említetted, a négy nagy salakos tornát rendre más nyerte meg a férfiaknál. Számít-e az valamit, hogy Rafael Nadal csak egyet tudott behúzni, miközben ezen a borításon még messze ő számít a favoritnak?

Számít, nagyon is. Pláne, hogy a madridi siker is komoly szerencsével jött össze neki. Ennyire ramaty önbizalommal régen várhatta a kedvenc Grand Slam-tornáját a spanyol klasszis. Persze sok nehéz szituációból kikecmergett már a karrierje során, így óriási hiba lenne őt leírni, de az biztos, hogy ennyire sebezhetőnek a szemcsés borításon az elmúlt években nem láthattuk.

Veled egyetemben a korábbi évekhez képest a fogadóirodák sem tartják már a szemcsés borítás egyeduralkodójának Nadalt, sőt néhány bukméker odáig ment, hogy szerintük Djokovics az esélyesebb Párizsban. Erről mi a véleményed?

Abszolút egyetértek az oddsmesterekkel, hiszen Djokovics már tavaly is rettentően közel volt ahhoz, hogy legyőzze Nadalt a Roland Garroson. Egyértelműen a szerb várhatja jobb önbizalmi állapotban a párizsi viadalt, hiszen legutóbb Rómában döntő szettben verte spanyol riválisát. Az elmúlt négy összecsapásukat „Nole” húzta be, ráadásul rendre simán tudott nyerni Nadal ellen. A másik nagy különbség jelenleg a két ikon között az a stabilitás. Djokovics idén csak Federer és Wawrinka ellen maradt alul, míg a mallorcai olyanoktól kapott ki, mint Nicolás Almagro vagy éppen Alekszandr Dolgopolov. Nálam tehát inkább a szerb klasszis a favorit a végső győzelemre, már csak a motiváció miatt is.

A nőknél Marija Sarapova nyert Madridban, mert Serena Williams sérülés miatt visszalépett, Rómában viszont már az amerikai hölgy tudott diadalmaskodni - ahogyan azt meg is jósoltad Protippedben -, méghozzá viszonylag simán. Ennyire kiemelkedik a fiatalabbik Williams-lány a mostani mezőnyből?

Ha minden klappol nála, akkor nincs ellenfele. Olyan fizikai fölényben áll a többiekkel szemben, amit semmivel nem lehet pótolni. Elképesztő adogatása és félelmetes ütőereje van, amihez társul egy mérhetetlen nagy rutin. Nála már csak fejben dőlnek el a dolgok, és mivel nem robot, így ő is foghat ki gyenge napot, ilyenkor adódik lehetősége az ellenfelének. Az is jól mutatja, hogy mennyire kiemelkedik a mezőnyből, hogy a világranglistán kicsivel több mint 4000 ponttal vezet a második Li Na előtt…

A szorzók is az amerikai teniszező sikerét vetítik előre a Roland Garroson, hiszen átlagosan három egésszel adnak többet a második helyen rangsorolt Sarapova végső győzelmére, mint Williamsére. Szerinted zsinórban másodjára is megnyerheti Serena a Roland Garrost?

Meg! Ám, ahogy fentebb említettem ő sem robot, ráadásul ott a sérülés faktor is. Madridban például a combjával voltak problémái, ami miatt vissza is lépett. Nem egyszerű elviselni azt a nyomást sem, hogy minden Grand Slam előtt őt tartják a toronymagas favoritnak. Például idén az Australian Openen is ez volt a helyzet, mégsem tudott diadalmaskodni…

A teniszrajongókat főként az egyéni versenyek érdeklik, viszont a Grand Slameken a páros viadalok is komoly téttel bírnak, így nem mehetünk el szó nélkül ezek mellett sem. Mit vársz a páros tornáktól?

A férfiaknál a Bryan-tesók már megint őrült formában vannak, így ők számítanak az egyik legnagyobb esélyesnek. Az első számú kihívójuk a Nestor/Zimonjics kanadai-szerb kettős lesz, akik Madridban és Rómában is diadalmaskodtak, ráadásul mindkét viadalon verték az amerikai szuperpárost. E két duó uralta a salakszezont, így meglepne, ha nem közülük kerülne ki a győztes. A hölgyeknél teljesen kiszámíthatatlan a végeredmény. Címvédésre kevés esélyt látok, ugyanis Makarova és Vesznyina elég pocsék felkészülést produkált a Garrosra. Ha egy párost kellene mondanom, akkor az Errani/Vinci olasz kettősre voksolnék, akik mindkét rangos salakos tornán a döntőbe jutottak.

A végső esélyekről tehát kifejtetted a véleményedet, de mit ajánlasz annak, aki meglepetésre akar utazni a francia nyílt teniszbajnokságon? Ki(k)re fogadjunk, ha busás profitot akarunk szerezni?

A hazai teniszezőkre mindig érdemes odafigyelni, a hölgyeknél például több feltörekvő fiatal is szabadkártyát kapott a szervezőktől, közülük szinte biztos, hogy valaki meglepetést okoz majd az első körben. Ha már a gyengébbik nemnél tartok, akkor az ismert nevek közül Eugenie Bouchard-ot, Szvetlana Kuznyecovát és Carolina Garciát mondanám. A férfiaknál a salakszezonban jól muzsikáló Santiago Giraldo, Roberto Bautista-Agut és Grigor Dimitrov is okozhat kellemetlen pillanatokat a top négy számára. Csak megérzés, de Andy Murraytől is nagy dobást várok, persze ez függ majd a sorsolásától is.

Természetesen nem csak a fogadók, hanem a sport szerelmesei is tűkön ülve várják már a Roland Garrost. Aki szeretne egy jó labdamenetet vagy teniszmeccset látni, az kinek a találkozóját nézze meg?

Dimitrov meccseit mindenféleképpen ajánlom, idén szinte minden tornán, ahol elindult, volt egy zseniális ütése. Természetesen a gumiember, vagyis Gael Monfils meccsei is tartogatnak látványos labdameneteket. Hogy melyek ígérkeznek az igazán jó találkozóknak, az majd a sorsolás után derül ki.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, mielőtt fogadásra adnánk a fejünket a francia nyílt teniszbajnokságon?

A legfontosabb, hogy salakos borításon játszanak, ami a leglassabb felület. Tisztában kell lennünk azzal, hogy az adott játékosnak mennyire fekszik a szemcsés borítás. Mint minden sportágban, úgy a tenisznél is az aktuális forma az egyik olyan tényező, amire figyelnünk kell. A férfiaknál három nyert szettig megy a küzdelem, ez valakinek kedvező, valakinek nem. Az időjárás sem elhanyagolható tényező, például ha a nagyágyúkat vesszük, akkor Nadal a napsütést, száraz körülményeket kedveli, mert ilyenkor pattannak a legmagasabbra a pörgetett ütései. A teniszezők testbeszédét is érdemes figyelni, főleg a hosszú meccseken, hiszen ezekből sokat profitálhatunk az élő fogadásnak köszönhetően.

A hatharom.com rendszeresen jelentkezik teniszelőzetesekkel a különböző tornák kapcsán, amivel megkönnyítjük a fogadók dolgát. Mi várható ahatharom.com-tól a Roland Garros ideje alatt?

A korábbi nagy tornákhoz hasonlóan ezúttal is minden játéknapról lesz előzetes, illetve összefoglaló az adott napi eseményekről. A Protipp-rendszerben és azAlapvonal mögött című blogon folyamatosan nyomon követhető, hogy milyen mérkőzésekre fogadok, illetve további érdekességek is fellelhetőek lesznek.

Tőled személy szerint mire számíthatunk? Tippelsz a végső győztesre, mint például Rómában Serenára, amivel szép kis profitot értél el, vagy inkább a napi tippekre fekteted a hangsúlyt?

A sorsolás után döntök a végső győztesekkel kapcsolatban, persze ez magában hordozza azt a rizikót, hogy az általam favoritnak tartott teniszezők szorzója esik. A hangsúlyt természetesen a napi tippek kapják majd, ezek egy része ingyenesen lesz elérhető a hatharom.com-on illetve az Alapvonal mögött blogon, a többi pedig aProtipp-rendszerben.


Aki tehát a hatharom.com-mal tart a Roland Garros ideje alatt, semmiről sem fog lemaradni, legyen az kőkemény profit vagy egy eszméletlen labdamenet!