MLSZ

Szivicset fél évre eltiltották minden sporttevékenységtől

A Magyar Labdarúgó Szövetség fél évre eltiltotta labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől Tomiszlav Szivicset, a DVTK vezetőedzőjét a Haladás elleni bajnokit követően tett nyilatkozatáért.

A DVTK közleménye szerint fellebbeztek a döntés ellen a határozat kihirdetés után, azonban ennek nincs halasztó hatálya, így Szivics a vasárnapi Magyar Kupa-döntőn, az Újpest ellen nem ülhet le a Puskás Ferenc Stadion kispadjára és a mai naptól még edzést sem tarthat.

A szakembert a Szombathelyi Haladás elleni, május 4-i bajnoki mérkőzést követően tett nyilatkozatáért büntették meg, mert az általa tévesnek vélt bírói ítéletekkel kapcsolatban azt sugallta, mintha azok szándékosan, vagy nyomásra születtek volna.

"Ezek az emberek nem hagyták, hogy nyerjünk. Ez nem véletlenül történt, mindenki tudja, hogy kinek a legjobb ez az eredmény. Gratulálok a saját csapatomnak. Többet nem akarok erről mondani, de annyira látványos volt, például a nem megadott szabályos gólunk. Akkor inkább mondják meg, hogy hányadikok leszünk és akkor legalább nem izgulunk" - mondta a meccs után a Sport TV-nek nyilatkozva a szerb származású, magyar állampolgársággal is bíró tréner. A találkozó 1-1-es döntetlennel zárult.

A Diósgyőr a forduló előtt a Haladással, a Videotonnal és a Ferencvárossal volt versenyben az Európa Liga-indulást jelentő harmadik helyért, a döntetlennel mindkét csapat lépéshátrányba került.

Az MLSZ indoklása szerint  Szivics "a nagy nyilvánosság előtt tett nyilatkozatával az MLSZ tagjainak hivatalos működésével kapcsolatban olyan tényre (azaz a mérkőzések és helyezések előre eldöntött voltára) közvetlenül utaló kifejezést használt, amely alkalmas volt arra, hogy az MLSZ működésébe vetett bizalmat megingassa, mert nyilatkozatának tartalma kétséget kizáróan az volt, hogy a bajnoki helyezések előre eldöntöttek" - olvasható az MLSZ honlapján. A FEB a minimális tartamú büntetést szabta ki a DVTK vezetőedzőjére.

A FEB egyúttal jelezte, a szakemberrel szemben jelenleg is több fegyelmi eljárás van folyamatban, ezért nem látott arra lehetőséget, hogy ennél enyhébb ítéletet hozzon, vagy a büntetés végrehajtását felfüggessze. Szivics 50 ezer forintos pénzbüntetést is kapott, egy korábbi, 200 ezer forintos büntetését késve fizette be.

A mostani szigorú büntetést előre vetítette Csányi Sándor MLSZ-elnök évértékelő beszéde a keddi közgyűlésen, melyen úgy fogalmazott, kritizálni szabad a játékvezetők teljesítményét, de a jövőben sokkal szigorúbban bünteti majd az MLSZ az olyan kijelentéseket, amelyek arra utalnak, hogy a hibák irányítottak vagy szándékosak.
 

Szivics ominózus nyilatkozata:

[1609976] 2014-05-04 16:30:00 Diósgyőr - Haladásx;