Női kézilabda BL

Az újabb győzelem semmivel sem csökkenti a sikeréhségem - Amorim

Négy góllal - három átlövésből, egy betörésből -, valamint kimagasló védőteljesítménnyel vette ki a részét a Győri Audi ETO KC sikeréből Eduarda Amorim. A világbajnok brazil átlövővel a Buducsnoszt Podgorica ellen 27-21-re megnyert női kézilabda Bajnokok Ligája-döntő után beszélgetett a hatharom.com.

Eduarda Amorim támadásban és védekezésben is vezére volt az ETO-nak - Fotó: AFP

 - Ha a döntőbe jutottál, ott már semmi más nem járt az eszedben, minthogy nyerni kell - kezdte a hatharom.com-nak adott interjújában a brazil átlövő. - Teljesen mindegy, hogy gyönyörű játékkal vagy sem, csak nyerj. Most gyönyörű játékkal sikerült, ami rendkívül örömteli. A szezon során fokozatosan fejlődtünk, lépésről lépésre haladva javult a játékunk, a csúcspont pedig a döntőben érkezett el. A formaidőzítés, amin sokat dolgoztunk, nagyszerűen sikerült, emiatt különösen elégedettek lehetünk. Uraltuk a finálét, alaposan felkészültünk minden eshetőségre, vezetőedzőnk, Ambros Martin kiváló munkát végzett. (A spanyol trénerrel készült interjúnkat ide kattintva olvashatod - a szerk.)

És ti is kiváló munkát végeztetek védekezésben, Raphaelle Tervellel.

- Nagy kár, hogy Raph visszavonul, nagyon fog hiányozni a csapatnak. Jó volt vele dolgozni védekezésben, de biztos vagyok benne, hogy az utódjával is gyorsan egy hullámhosszra kerülünk majd.

Lehet különbséget tenni a tavalyi és az idei menetelés között? Valóban nehezebb megvédeni a címet, mint először megszerezni azt?

- Úgy érzem, hogy a szezon közben, a csoportmérkőzéseken és a középdöntőben nehezebb dolgunk volt, mint tavaly. Címvédőként mindenki bennünket akart legyőzni, kettőzött erővel küzdöttek ellenünk, és olykor meg is nehezítették a dolgunkat. A Final Fourra jól felkészültünk, de az idény során nehéz dolgunk volt.

Nem volt nehéz bő huszonnégy óra leforgása alatt két ilyen intenzitású és jelentőségű mérkőzésen pályára lépni?

- De, egyáltalán nem volt könnyű. Akkor jelentett volna problémát a sűrű program, ha esetleg valaki megsérült, de ilyen szerencsére nem történt. A fáradságon ilyen esetben felülkerekedik a motiváció, mert csak az lebeg a szemed előtt, hogy tiéd legyen a győzelem.

Kívülről úgy tűnt, a Buducsnoszt nem állított titeket olyan komoly feladat elé, mint a szezon korábbi szakaszában...

- Ez csak a látszat, jól fel kellett készülnünk ellenfelünkből. A montenegróiak ellen kézilabdázni nagy kihívás, mert az egyik legerősebb védelem az övék. Nagyon örülök, hogy a csoportkörben elért két döntetlen követően most, a lehető legjobbkor nyerni tudtunk ellenük. A siker kulcsa az volt, hogy kellő agresszivitással és szenvedéllyel támadtunk, megtaláltuk a megfelelő területeket, védekezésben pedig jól zártuk el a beállójukat. Mindannyian hatvan percen keresztül koncentráltunk, ez hozta meg a várt eredményt. A Buducsnoszt stílusa a küzdelem, ebben nyilvánvalóan jók, különösen akkor, ha mögöttük áll a szurkolótáboruk. Most ebben sem jeleskedtek annyira, ami a mi munkánknak köszönhető, mert sikerült csökkenteni az erejüket.

Ez a szezon Eduarda Amorim idénye: világbajnoki cím, Bajnokok Ligája-győzelem, Magyar Kupa-diadal, ráadásul a bajnoki döntő még hátravan. Ez nem a "jóból is megárt a sok" esete, ugye?

- Nem bizony (nevet). Az újabb győzelem semmit sem csökkent a sikeréhségemből, újabb és újabb trófeákra vágyom a Bajnokok Ligájában, illetve a brazil válogatottal is. Például a riói olimpián.