Madridi tenisztorna

Wawrinka ismét megtréfálhatja Nadalt és Djokovicsot

Vasárnap a férfiak is megkezdik a küzdelmeket a 3,6 millió euró összdíjazású madridi salakpályás tenisztornán, amely a szezon negyedik Masters-viadala. Fogadás szempontjából az uraknál jobb a helyzet, hiszen róluk már kaptunk képet az áprilisban megrendezett monte-carlói és a barcelonai versenyek folyamán.

Vajon visszatér a helyes ösvényre a salakkirály? - Fotó: AFP

Első negyed

Az első negyedben találjuk a címvédő Rafael Nadalt, aki favoritként várja ezt a tornát, de mégsem akkora esélyes, mint egy évvel ezelőtt. A spanyol fővárosban egyébként sem számít uralkodónak, ami többek között annak köszönhető, hogy 2008-ig kemény pályás viadalokat rendeztek Madridban, majd 2009-től váltottak salakra - kezdetben kék salak volt, ám ez nem vált be, így tavaly óta a hagyományos vörös salakot használják. A világelső spanyol klasszis óriási meglepetésre Monte-Carlóban és Barcelonában is a negyeddöntőben búcsúzott. Nagy kérdés, hogy visszatalál-e a helyes ösvényre, ugyanis, ha az áprilisi formáját hozza, akkor közel sem biztos, hogy sikerül megvédenie a címét. A legjobb nyolcig sima útja lehet, ott viszont várhatóan Tomás Berdych vagy Grigor Dimitrov lesz az ellenfele. Egyikük sem az a játékos, akit félvállról lehetne venni, erről Novak Djokovics tudna mesélni, hiszen a tavalyi salakszezonban mindkettejük ellen alul maradt egy-egy alkalommal. A bolgár tehetség egyébként nemrégiben Bukarestben nyert, míg a langaléta cseh teniszező a hét folyamán Oeirasban jutott döntőbe.

Második negyed

A második negyedben kapott helyet a 17-szeres Grand Slam-győztes Roger Federer, és az egy hónapos kihagyás után visszatérő Andy Murray is. Előbbi Monte-Carlóban már bebizonyította - döntőbe jutott -, hogy salakon sem szabad leírni. Ezúttal a fináléra kisebb esélye van, ugyanis már az elődöntőben összefuthat Nadallal, azt pedig tudjuk jól, hogy párharcukból a szemcsés borításon általában a spanyol játékos kerül ki győztesen. A tavalyi wimbledoni bajnok Murray az amerikai keménypályás tornák után kihagyta Monte-Carlót, és inkább elment edzőtáborba, hogy fizikálisan topformába hozza magát. A szerencse nem volt kegyes hozzá, hiszen borzasztó nehéz sorsolást kapott. Már a második körben összefuthat azzal a Nicolás Almagróval, aki a katalán nagyvárosban a világelső Nadalt kiütötte, Houstonban pedig a döntőig menetelt. Ha rajta áthámozza magát a skót klasszis, akkor vélhetően a 11. kiemelt Jo-Wilfried Tsongával találkozik majd a nyolcaddöntőben. Csak utánuk következhet Federer. Ilyen ágról szinte lehetetlen Masterst nyerni, ráadásul nem is a salak a kedvenc borítása, nem véletlen, hogy a bukmékerek sem számolnak vele komolyabban.

Wawrinkának szerencséje volt a sorsolással a spanyol fővárosban. - Fotó: AFP

Harmadik negyed

A harmadik negyedből az elődöntőre az idei Australian Open-győztes Stanislas Wawrinka pályázik a legjobb eséllyel. A svájci klasszis a monte-carlói sikere után inkább a pihenést választotta, még a Portugal Openre sem utazott el, pedig ott tavaly átgázolt a mezőnyön. A kiemeltek közül többek között a kanadai Milos Raonic került az ágára, ám nem tőle, hanem a japán Kei Nisikoritól lehet tartani valója, ugyanis az ázsiai teniszező nagyszerű játékkal nyerte meg a barcelonai 500-as viadalt. Őt leszámítva egyébként nincs veszélyes játékos Wawrinka ágán, így bátran kijelenthetjük, hogy a friss Grand Slam-bajnok habkönnyű sorsolást kapott a spanyol fővárosban.

Negyedik negyed

A csuklósérüléséből visszatérő Novak Djokovics sem panaszkodhat, hiszen az ötödik kiemelt David Ferrert leszámítva nem igazán kapott kemény ellenfelet. A szerb világklasszis a 2011-es sikere óta finoman szólva sem muzsikált jól a spanyol fővárosban, ugyanis tavaly a második körben Grigor Dimitrov, míg két éve honfitársa Janko Tipsarevics ütötte ki. Idén viszont ez lesz az egyik legfontosabb tornája a salakszezonban, hiszen az előző évi betlijéből most sokat profitálhat, ugyanis mindössze 10 pontot kell megvédenie. Ferrert soha nem lehet félvállról venni, de komoly meglepetés lenne, ha útját tudná állni a világelsőségért harcoló Djokovicsnak. Akit mindenféleképpen érdemes még megemlíteni, az az olasz Fabio Fognini, aki kisebb sérülésekkel bajlódott áprilisban, viszont a müncheni döntője arra enged következtetni, hogy túl van a combsérülésén.

A tavalyi torna tíz legszebb labdamenete:

Az elmúlt öt év döntősei Madridban
Év Győztes Vesztes Eredmény
2013 Rafael Nadal Stanislas Wawrinka 6:2, 6:4
2012 Roger Federer Tomás Berdych 3:6, 7:5, 7:5
2011 Novak Djokovics Rafael Nadal 7:5, 6:4
2010 Rafael Nadal Roger Federer 6:4, 7:6
2009 Roger Federer Rafael Nadal 6:4, 6:4
Fogadás a végső győztesre – a Betway szorzói
Játékos Odds Játékos Odds
Rafael Nadal 2.38 Novak Djokovics 4.50
Stanislas Wawrinka 5.50 Roger Federer 9.00
David Ferrer 19.00 Kei Nisikori 29.00
Andy Murray 34.00 Tomás Berdych 34.00
Grigor Dimitrov 41.00 Nicolás Almagro 51.00
A Betway 18 500 Forintos bónuszt kínál ahatharom.com-on keresztül regisztrált ügyfelek számára. További részletekértkattints ide!
A madridi torna minden játéknapjáról részletes előzetes olvasható a hatharom.com-on, azalapvonal mögött blogunkon pedig érdekességek, hírek és ingyenes tippek találhatóak a tenisz világából.
Tenisz-tippekért látogass el a PROTIPP-rendszerünkbe!