Forma-1

Valaki már megint azt mondja, hogy Räikkönen túl van értékelve

  • PKJ

De ki lehet az? Segítünk: világbajnok, ugyanúgy egy címe van, mint a finnek, és ő sem az a szorgalmas fajta versenyző volt fénykorában. Na, megvan?

Villeneuve itt még a bajnoki címért harcolt Schumacherrel, ma már a pálya széléről szólogat be - Fotó: AFP

Igen, hát persze, hogy Jacques Villeneuve. Az F1-be üstökösként berobbanó, de 1997-es világbajnoki címét követően leginkább csak a kudarcokat halmozó kanadai régóta ismert szókimondásáról, és arról, hogy nem igazán haboz, ha bele kell kötnie valakibe. Most Kimi Räikkönent, az idén szenvedő ferrarist találta meg magának.

"Mindig úgy beszélnek róla, mint aki egy jó autóban bárkit képes megverni, ehhez képest  a pályafutása nagy részében kikapott a csapattársaitól" - állapította meg nagyvonalúan Villeneuve. "Massa is elverte, és most Alonso is. Nagyon fel kell kötnie a gatyát. Ha valaki egy olyan szintű versenyzővel akar megküzdeni, mint Alonso, akkor nem lehet lusta." 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Räikkönen valóban kapott már ki csapattárstól: 2001-ben Nick Heidfeld, 2002-ben David Coulthard, 2008-2009-ben pedig Felipe Massa bizonyult jobbnak nála istállón belül. Eddig két csapattársa volt, aki nem tudta őt legyőzni: 2005-2006-ban Juan Pablo Montoya, 2012-13-ban pedig Romain Grosjean. A finn jelenleg is rosszul áll a házon belüli versenyben, Alonso (41) csaknem négyszer annyi pontot szerzett a bajnokságban, mint ő (11).

Villeneuve korábban sem rejtette véka alá a véleményét Räikkönenről. Többször is nyilatkozott már arról, mennyire túlértékelt pilótának tartja a finnt, és ez véleménye szerint most csak még nagyobb megerősítést nyert. Mint magyarázta, Kimi képtelen alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez és az új szabályokhoz, ez pedig azt bizonyítja, hogy a közvélekedéssel ellentétben nem klasszis versenyző.

"Próbálkozik, szó se róla, idén először láttam például tőle olyat, hogy egy-egy  verseny után kint marad a pályán beszélgetni a mérnökével. Eddig semmi hasonlót nem csinált, belibbent a pályára, vezetett, kiszállt, elment. Lehet, hogy végre rájött, hogy ez kevés, és dolgoznia is kellene?" - értetlenkedett tovább Villeneuve.

A kanadai egyébként a maga idejében hasonlóan ellentmondásos pilótának számított, mint mostanság Räikkönen. Első két F1-es szezonjában bravúrosan szerepelt (1996-ban vb-2., egy évre rá világbajnok lett a Williamsszel), de aztán elfogyott a szerencséje, és a BAR-Honda, a Honda, a Renault, és a Sauber volánja mögött is csupán felvillanásai voltak, eredményei nem nagyon. Több csapattársa is megverte őt egy-egy szezonban, 2004-es, beugróként elszenvedett felsülését Alonso mellett sokáig emlegették a paddockban.

Villeneuve szerint nem véletlen, hogy Räikkönennek idén esélye sincs Alonso ellen - a finn is öregszik. Márpedig a korral nem könnyű megőrnizni a gyorsaságot. "Minél idősebb vagy, annál többet kell dogoznod azért, hogy tartsd a lépést a többiekkel. Ez alól senki sem kivétel, Räikkönen sem" - mondta a kanadai.

Ráadásul, ha hihetünk Villeneuve-nek, Kiminek már nincs sok ideje: a Ferrari ezúttal ugyanis nem fog akkora teret hagyni neki, mint 2007 és 2009 között. "Akkor hat hónapot kapott arra, hogy alkalmazodjon az autóhoz. Most nincs ennyi ideje, van viszont egy kiváló csapattársa. Meg kell szoknia az autót, különben jön a negatív spírál, amiből lehetetlen kitörni" - mondta valószínűleg személyes tapasztalatból táplálkozva a kanadai.

A világbajnokságot jelenleg a két Mercedes vezeti, Rosberg-Hamilton sorrendben. Az eddigi négy versenyből hármat Hamilton, egyet Rosberg nyert meg, a Merciknek kívül a McLaren (Magnussen, Button), a Force India (Pérez), a Red Bull (Vettel) és a Ferrari (Alonso) is állhatott már dobogóra a szezonban. Folytatás két hét múlva, Barcelonában, a Spanyol Nagydíjjal.