Sportfogadás-suli

Ilyen egy trader ideális környezete

  • th3PR0j3ct0r

Viszonylag kevés stratégiai cikk szól az ideális munkakörnyezetről, holott ez is nagyon fontos eleme a sikeres sportfogadásnak. A következő sorokkal ezt a hiányt igyekszünk pótolni egy trader ajánlott otthoni eszközeit bemutatva.

Az ideális környezet nagyot dobhat az eredményeinken is

Az alapfelszerelés

Mindenekelőtt szükséged lesz egy laptopra vagy egy PC-re, ez természetesen a minimum. Sok trader több monitort használ, olyannyira, hogy a négy kijelző sem ritka látvány egy igazán profi munkakörnyezetben.

Néhány fogadóiroda a hirdetéseivel arra próbálja ösztönözni a játékosokat, hogy mobilról fogadjanak, de mindenképpen tartsd észben, hogy ezek az eszközök több szempontból is limitáltak. A legnagyobb gondot a frissítési gyakoriság, a sebesség és a kevesebb opció jelenti, viszont nem árt megjegyezni ezt a lehetőséget sem, ha esetleg váratlanul, a legrosszabb pillanatban mondja fel a szolgálatot a számítógéped.

Mindezeken túl az API alkalmazások használata szintén nagyon korlátozott a mobil eszközökön. Ezek a segédszoftverek elengedhetetlen kellékek a profi tradereknél, hiszen sok-sok lépés automatizálható, ami rengeteg terhet tud levenni az ember válláról.

Az élő nem feltétlenül élő

A kezdő traderek nem feltétlenül vannak tisztában azzal, hogy az élő kép - legyen az tv-s adás vagy stream - nem biztos, hogy valóban élő. Ezek az adások ugyanis legalább öt másodpercet késnek, sőt az ennél nagyobb lemaradás sem ritka. Tv-n minden bizonnyal jóval kényelmesebb meccset nézni, de az is előfordulhat, hogy egy-egy interneten fellelhető stream gyorsabb valamivel, ami nagy előnyt jelent.

Hallhattunk már olyanról is, amikor egy-egy trader a közönség soraiban ül, legutoljára például az Australian Openen tartóztattak le hasonló eset miatt egy játékost. Nem kérdés, hogy a nézőtéren lévő játékosok jóval nagyobb előnyben vannak a vetélytársaknál, lévén hogy 5-10 másodperc előnyük van a többiekkel szemben. Egy dolog biztos: mindig lesz olyan, aki jóval gyorsabban jut információhoz, mint mi.

Sok olyan mérkőzés van, amit nem közvetít semmi, így ha ilyen eseményekre szeretnénk trade-elni vagy fogadni, szükségünk lesz egy megbízható livescore-oldalra. Manapság ezek a szolgáltatások nagyban hasonlítanak egymásra, hasonlóan gyorsak, talán a kinézetben lehet jelentős eltérés. Ettől függetlenül persze mindenkinek meg kell találnia a saját egyéni igényeinek megfelelő oldalt...

Legyen tartalékod!

A korábbiakban már említettük, de külön sorokat érdemel: mindenképpen legyen B-terved arra az esetre, ha a számítógéped, az interneted vagy akár az általad használt fogadóiroda vagy tőzsde váratlanul cserben hagy. Ellentétben a mérkőzés előtt fogadókkal, az élőben trade-elő játékosoknak szinte mindig lesz kiszálló pontjuk függetlenül attól, hogy a fogadásuk pozitív vagy negatív eredménnyel zárul. Habár nem gyakoriak a fent felsorolt események, mégis előfordulhatnak, így jobb ha felkészülten várjuk őket.

A mi javaslatunk a következő:

  • Egy iPad vagy iPhone arra az esetre, ha a számítógépeddel történik valami.
  • Mobilinternet, ha a vezetékes hálózattal akad gond.
  • Számla több fogadóirodában és fogadási tőzsdén, ha esetleg az általad használttal probléma akad.

A felsorolt három eszköz elengedhetetlen a sikeres fogadáshoz, hiszen ne feledjük, egy trader teljes tétje jóval magasabb, mint az egy-egy piacon megengedhető maximális veszteség, egy teljes tét elvesztése pedig katasztrofális következményekkel járhat.

A fenti tanácsokat nem csak a tradereknek, hanem a haladó sportfogadóknak is érdemes megfogadniuk, hiszen az ideális munkakörnyezet megkönnyítheti a dolgunkat akár az elemzés terén, akár élő fogadásnál vagy trade-elésnél.