Kosárlabda

A bronzéremért játszhat az Olaj

  • MTI

A Szolnoki Olaj nagy csatában, két ponttal kikapott az orosz Ljubercitől pénteken a férfi kosárlabda Eurochallenge Kupa bolognai négyes döntőjének elődöntőjében, így vasárnap a bronzéremért léphet pályára.

Egy órával a kezdés előtt már remek hangulat uralkodott a sokat látott PalaDozza csarnok környékén, elsősorban a szolnoki szurkolók jóvoltából. A piros-fekete hívek egy közeli sarkon gyülekeztek és tartottak "hangpróbát", majd negyed hatkor vonultak be csaknem négyszázan a Final Fourra készített egyedi pólóikban az arénába. Nemsokára befutott a moszkvai tábor is, négy fővel.

Két évvel ezelőtt, a debreceni négyes döntőben a bronzéremért küzdött meg a két gárda, akkor - noha csaknem végig hátrányban volt - a rivális bizonyult jobbnak 94-87-re. Az egy hónapja tétmeccs nélkül készülő Ljuberci a jelenlegi szezonban már találkozott magyar csapattal: az Eurochallenge első csoportkörében odahaza és idegenben is legyőzte a Körmendet.

A félházas bolognai csata Lóránt Péter kosarával indult, melyre az ellenfél amerikai irányítója, Jeremy Chappell válaszolt egy triplával. Nemsokára azonban a Final Four-mezőny triplakirálya, Justin Holiday, valamint Vojvoda Dávid is betalált a vonalon túlról. A 14-13-ra hozott nyitónegyedet követően Keller Ákos begyűjtötte harmadik személyi hibáját is, aztán hosszú ideig egyik csapat sem tudott két pontnál jobban elhúzni. A félidő hajrájára néhány kimaradt magyar helyzet és büntető miatt hat pontra meglépett a Ljuberci, amely 31-28-ra vezetett a nagyszünetben.

Az első húsz perc statisztikájából kitűnt, hogy a Szolnok majdnem két és félszer több lepattanót szedett ellenfelénél (24/10), illetve hogy mindkét együttes gyengén, 66 százalékkal dobta a büntetőket. A magyarok legjobbja ekkor a hétpontos Holiday volt.

Fordulás után a szurkolói hangorkántól támogatott Olaj került ötpontos előnybe, amely aztán - a mezőny legjobb pontátlagával büszkélkedő - Courdon Higgins jóvoltából három perc alatt elolvadt. Simon Balázs dudaszós tripláját a videóelemzés után nem adták meg a bírók, így 30 perc elteltével 43-43 állt a nagyórán. A férfimérkőzéseken ritkán látható pontínség a negyedik játékrészre is kitartott, három perccel a vége előtt 52-52-t mutatott az eredményjelző. A hajrában Lóránt és Holiday révén 59-54-re ellépett a Szolnok, két "rövidzárlat" miatt az utolsó perc mégis 59-58-ról kezdődött. A túloldalon Higgins továbbra sem rontott, a magyarok pedig sorsdöntő pillanatokban elvesztették a labdát, így végül a meccset egy hétpontos sorozattal befejező oroszok kerekedtek felül.

Dragan Alekszics, a Szolnok vezetőedzője főként az izgalmas hajrát elemezte: "Egyetlen gól döntött, mi végig nagyon idegesen játszottunk, és sok labdát adtunk el. Nagy volt a nyomás rajtunk az oroszok részéről, és ezzel az agresszív stílussal nem tudtunk megbirkózni. Ennyi labdát nem szabad eladni egy ilyen csapattal szemben." Justin Holiday, a Szolnok amerikai légiósa kifejtette, a hajrában elkövettek néhány hibát, amelyekért drágán megfizettek: "A végén nagyon izgultunk, sajnálom, hogy így alakult."

A Ljuberci kispadján ülő Vasszilij Karaszev közölte, aggódott csapatának meccshiánya miatt:"Az elmúlt hetekben csak edzettünk és edzettünk, az első félidőben sok gondunk akadt emiatt, gyengén lepattanóztunk. Már öt perc elteltével taktikát változtattam, gyorsítottuk a játékot, de végül csak a meccs végére lett meg az eredménye." Az oroszok amerikai erőcsatára, Kyle Landry dicsérte az Olaj védőmunkáját: "Nagy erőfeszítésre késztettek bennünket, főként Miloseviccsel gyűlt meg a bajunk, aki erős és magas játékos a posztján."

A Szolnok vasárnap 16 óra 30 perctől a török Gazientep csapatával mérkőzik meg a harmadik helyért, amely 66-55-re kikapott a házigazda Reggiana együttesétől.

Ljuberci (orosz)-Szolnoki Olaj 61-59 (13-14, 18-14, 12-15, 18-16)
Férfi EuroChallenge, elődöntő
pontszerzők: Landry 18, Higgins 12, Rakovic 11, Chappell 7, Voronov 6, Kuragin 5, Vihrov 2, illetve Holiday 16, Milosevic 11, Vojvoda 10, Trotter 9, Lóránt 9, Báder 2, Simon 2