Jégkorong

Remek kezdés után drámai vereség az osztrákoktól

  • MTI

A magyar jégkorong-válogatott hosszabbításos mérkőzésen 5-4-es vereséget szenvedett Ausztria csapatától a Divízió I/A osztályú világbajnokságon.

Egy rossz átadás után rögtön nagy helyzetbe került az osztrák csapat, ám Hetényi lábbal védett. A folytatásban bátran játszott Rich Chernomaz szövetségi kapitány együttese, volt is esélye a vezetés megszerzésére. Kimaradt emberelőny után is lendületben maradt a válogatott, de Starkbaum jól védett. A játék főleg az osztrák zónában folyt, s bár egyszer a hálóba került a pakk, a bíró már közbefújt. Még ebben a játékrészben akadt egy újabb létszámfölény, ám ebből sem született gól. A kapuralövés 16-3 volt a magyarok javára.

Őrült meccsen vereség - Fotó: MTI, Mudra László

A második játékrészben sem változott a játék képe, de Starkbaum csak a 28. percig állta a rohamokat. Ekkor - emberelőnyben - Szirányi bombájába Bartalis tette bele az ütőjét. A magyarok 149 perc után voltak ismét eredményesek. (1-0) Aztán 76 másodperc múlva Benk visszafordulása után Sebők is betalált. (2-0)

Rákapcsoltak az osztrákok, büntetőhöz jutottak, ám Schiechl kísérletét Hetényi lepkés kesztyűvel védte. Aztán Hundertpfund három magyar védőt kicselezve lőtt gyönyörű gólt. (2-1) Két percre rá Heinrich használt ki egy helyezkedési hibát (2-2), majd még két perc elteltével megint ő volt eredményes, így hat perc alatt fordult a kocka. (2-3)

Ahogy a sokkból magukhoz tértek a magyarok, Sebők hagyott ki egy szólót, és volt több más esély is az egyenlítésre. A lefújás pillanatában Sebők talált be: a videóbíró alapján éppen időben esett a találat. (3-3)

A záró játékrész komoly osztrák helyzettel indult, Hetényi védett. A 48. percben már nem volt kegyelem: a kapu előtt egyedül hagyott Iberer közelről kilőtte a jobb alsó sarkot. (3-4) Az 53. percben az osztrák védelem a gólvonalról tisztázott, de a következő támadásnál Kovács parádés, jobb felső sarkos lövéssel egyenlített. (4-4)

Maradtak izgalmak a hajrára és a hirtelen halálra is. A magyarok kettős emberelőnybe kerültek, de nem éltek a lehetőséggel. Aztán a rivális került létszámfölénybe, Hetényi pedig parádés védéseket mutatott be. Végül a megpattanó korong megtréfálta, ezzel eldőlt a meccs. (4-5)

Azt már a rendes játékidő végén tudhattuk, hogy matematikai esélyünket is elveszítettük a feljutásra. A magyar válogatott szombaton közép-európai idő szerint 5.30-kor a japán csapat ellen zárja a tornát.

Jégkorong dívizió I/A világbajnokság
4. forduló
Magyarország-Ausztria 4-5 (0-0, 3-3, 1-1, 0-1), hosszabbítás után
gól: Bartalis (28.), Sebők (29., 40.), Kovács (54.), illetve Hundertpfund (32.), Heinrich (34., 36.), Iberer (48.), Lebler (64.)
 
Korábban:
Szlovénia-Ukrajna 5-3 (2-0, 0-2, 3-1)
 
Később:
Japán-Koreai Köztársaság 12.30