Sportfogadás

Eljött a cikk-cakk elmélet alkalmazásának ideje?

  • th3PR0j3ct0r

Szombaton vette kezdetét az NBA rájátszásának első köre, és immáron minden párharcban lejátszották az első mérkőzést. A meglepetések természetesen nem maradtak el, és öt csapat is elveszítette a pályaelőnyét, vagyis a cikk-cakk elmélet kedvelői dörzsölhetik a tenyerüket.

Öt csapat veszítette el az első mérkőzésen a pályaelőnyt, ezt akár ki is használhatják a fogadók - Fotó: AFP

"Vakon fogadni arra a csapatra, amelyik elveszítette az előző mérkőzést, nos az nem kifizetődő dolog." - kezdi nyilatkozatát Steve Merril, a covers.com profija. "Meg kell találnod a megfelelő szituációt, amikor alkalmazhatod ezt a stratégiát. Ha egy csapat nagy pofonba néz, általában erős produkcióval vág vissza a következőn, amiben ráadásul az is közrejátszhat, hogy az ellenfelek lenézik őket, sőt néha a bukmékerek is hajlamosak rossz line-ok megállapítására."

Mi az a cikk-cakk elmélet?
Az elmélet angol neve zig-zagging, ami a mindennapi életben akkor használatos, amikor valaki ide-oda "lépeget" annak érdekében, hogy elkerüljön valamit. A sportfogadásban ezt a kifejezést, illetve elméletet akkor használjuk, amikor egy olyan csapatra fogadunk, amely egy playoff-párharc első mérkőzését elveszítette.

Merril általában azon csapatoknál szereti alkalmazni ezt az elméletet, amelyek alapvetően nagy játékerőt képviselnek. A fenti állításokat a szintén covers-profi, Ted Sevransky is alátámasztja, aki szerint egy-egy mérkőzés esetében az ellenfelek minőségét is figyelembe kell venni, csakúgy, mint a felállított határokat.

"A cikk-cakk elmélet nagyon jól működik kompetitív sorozatok esetében, azonban ha az egyik csapat jóval nagyobb játékerőt képvisel ellenfelénél, akkor könnyen csalódás érhet minket. Az elmélet alkalmazása akkor is rosszul sülhet el, amikor a piac rosszul méri fel egy-egy csapat erősségét. Az elmélet hívei nagy pofonba néztek akkor, amikor a Mavericks bajnoki címénél ezt a stratégiát követték, mivel Rick Carlisle fiai 12-1-1-es ATS-mérleget értek el az első 14 rájátszásbeli mérkőzésükön." - véli Ted Sevransky.

Valójában azonban az is lehetséges, hogy a Mavs remek szériája Marc Lawrence (szintén covers-profi) elméletét támasztja alá, vagyis azt, hogy a cikk-cakk elméletből származó esetleges profit hanyatlásnak indult az elmúlt években. Lawrence kutatásai bebizonyították, hogy az 1991-től 2001-ig tartó időszakban az elmélet alkalmazói 55.5%-os tipparányt érhettek el ezen szituációkban, azóta azonban ez a szám 51%-ra esett vissza.

"A népszerű stratégiák eredményessége egy idő után általában eltűnik, vagyis inkább visszatér a normális kerékvágásba. Az átlagok törvénye, illetve a bukmékerek alkalmazkodása miatt úgy tűnik, hogy 2001 óta nem érhető el komoly profit ezzel a módszerrel." - nyilatkozta Marc Lawrence.

Ez a trend azonban nem tudja elriasztani az olyan fogadókat, mint a korábban már említett Steve Merril, aki csak a megfelelő alkalomra vár. A fogadók ráadásul akkor is alkalmazhatják ezt a stratégiát, amikor egy-egy mérkőzésen irreálisan sok vagy kevés pont születik, hiszen az a csapat, amelyik az egyik este nagyon jól dobott, a következőn bizony nehéz pillanatok elé nézhet.

"Gyakran előfordul, hogy az oddsmesterek rosszul igazítják a határaikat az előző estén látottakhoz képest, egy négy győzelemig tartó párharc során pedig ez komoly profitot eredményezhet a cikk-cakk elmélet alkalmazóinak. Különösen akkor igaz ez, amikor a játék tempója szöges ellentétben áll azzal, amit az eredményjelző mutat." - mondta Steve Merril.

Nos, az NBA idei rájátszásának első körében öt csapat is elveszítette a pályaelőnyét (Indiana Pacers, Los Angeles Clippers, Toronto Raptors, Houston Rockets és Chicago Bulls), vagyis az elmélet hívei dörzsölhetik a tenyerüket a második mérkőzések előtt. Főleg azért lehet igaz ez, mert az NBA rájátszásában az elmúlt években ha a favorit nyert, az esetek 77%-ában hendikeppel is nyerni tudott...