Férfi kézilabda BL

Nagyszerű alapot teremtett a Veszprém a csillagok háborújának visszavágójára

Küzdelmes, fordulatokkal is tarkított mérkőzésen az MKB-MVM Veszprém 28-26-ra győzött a Paris Saint-Germain otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első felvonásán.

Jól zárt a veszprémi fal, sikerült harminc gól alatt tartani a párizsiakat - Fotó: MTI

Már a találkozó legelejének történései igazolták azon várakozásainkat, melyek egy fizikálisan és stratégiailag is rendkívül nehéz párharcról szóltak. Az első gólra több mint öt percig kellett várni, de nem volt ezzel semmi probléma, hiszen a Veszprém remekül kezdett. A veszprémi fal megfelelően zárt, a párizsiak ebben a periódusban alig-alig tudtak tiszta (lövő)helyzeteket kidolgozni, a hatharom.com által előzetesen taglalt francia védekezés hibái pedig lehetővé tették, hogy a magyar bajnok öt találattal elhúzzon. (4-9) A PSG többször is lemaradt a visszarendeződéseket tekintve, ha pedig fel tudott állni hátul, az átlövőkre kilépő védők mögött rendre megnyílt a terület a befutó szélső számára. Amikor már azt hihettük, hogy úgy lerázzuk a franciákat, mint kutya a vizet, akkor beszállt a padról Császár Gábor és Igor Vori, és sajnos velük együtt a fordulat is megérkezett. 9-9-nél a házigazda utolérte a nagyjából hét percig gólképtelen Veszprémet, a mieink a félidő hajrájában egyre többet hibáztak támadásban, emiatt a szünetre már a PSG klasszisai vonulhattak kétgólos fórral. (14-12)

A térfélcserét követően is be-becsúsztak eladott labdák, rossz megoldások a veszprémi támadójátékban, a védekezés viszont viszonylag stabil maradt, sőt, Fazekas Nándor beállásával a kapusteljesítmény javult. A hétmétereseket az első játékrészben hibátlanul értékesítő, ám egyébként kissé passzív Momir Ilics a fordulás után akciógólokat is vállalt, Cristian Ugalde pedig gyorsaságával okozott zavart, így 20-21-nél már nálunk volt az előny. Bár az utolsó percekben - Fazekas Nándor karaterúgása miatt is - szinte végig emberhátrányban kézilabdázott a Veszprém, a Nagy László vezette bakonyiak taktikusak maradtak, ha kellett, lassították a játékot, a legvégén pedig megszerezték a visszavágóra kétgólos előnyt jelentő találatot is. (26-28)

Következtetésként levonhatjuk, hogy a PSG támadásban rendkívül erős, a szakmai stáb ráadásul a bőség zavarával küzdhet a belső posztokon. Ugyanakkor a franciák védekezése sokszor kiismerhető és átjátszható, a kapuban pedig nincs olyan emberük, aki jelentős mértékben hozzá tudna tenni a csapat teljesítményéhez. A Párizsban elért eredmény jó kiindulási alap a veszprémi visszavágó előtt, de abban biztosak lehetünk, hogy egy hasonlóan kemény, küzdelmes vár a mieinkre egy hét múlva is. A Final Four-részvételt persze nem adják ingyen...

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája
negyeddöntő, első mérkőzés
PSG-Handball (francia) - MKB-MVM Veszprém 26-28 (14-12)
Gólszerzők: M'Tima 5, M. Hansen 4, Kopljar 4, Melic 4/4, Vori 3, Narcisse 3, Abalo 2, Hallgrímsson 1, illetve Nagy 9, Ilic 7/4, Sulic 3, Ugalde 2, Iváncsik G. 2, Chema 2, Iváncsik T. 2/2, Gulyás 1
 
Később:
18:30: Metalurg Szkopje (macedón)-THW Kiel (német)
 
Vasárnap játsszák:
19:15: Rhein-Neckar Löwen (német)- Barcelona (spanyol)
 
Hétfőn játsszák:
19:00: Flensburg-Handewitt (német) - Vardar Szkopje (macedón)
 
A visszavágókat egy hét múlva rendezik.
Élő közvetítés: PSG_Veszprem_BL_20140419x