NBA

A vártnál is keményebb lehet az első kör keleten

megosztom

Szombaton végre elrajtol az NBA 2013-2014-es idényének rájátszása, mi pedig elsőként a keleti párharcokat vettük górcső alá.

A Pacers gyengébben muzsikált az elmúlt hetekben, de vajon ez mennyire látszik majd a rájátszásban? - Fotó: AFP

A keleti első Indiana Pacers az Atlanta Hawks ellen kezdi meg a rájátszást, ahol papíron csupán a végeredmény lehet kérdéses. Az Indiana gyakorlatilag a teljes szezonban megsemmisítette az ellenfeleket, azonban az All Star-szünet óta kissé visszaesett a csapat teljesítménye, viszont még így is sikerült megnyerni a keleti főcsoportot a címvédő Miami Heat előtt.

A Hawks negatív mérleggel került be a rájátszásba, ami nem sok jót sejtet az Indiana Pacers elleni párharcra nézve, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az alapszakasz döntő részét sztárja, Al Horford nélkül játszotta le az Atlanta.

Mint azt már említettük, papíron rendkívül simának tűnik ez a párharc, azonban nem feledkezhetünk meg arról, hogy az alapszakaszban 2-2-re végeztek egymással a felek, áprilisban ráadásul 19 ponttal tudott diadalmaskodni a Hawks a Pacersnél.

Indiana Pacers-Atlanta Hawks
A bet365 oddsai a továbbjutóra
Indiana Pacers 1.16 Atlanta Hawks 5.50

Sorozatban harmadik bajnoki címére hajt a Heat - Fotó: AFP

A második kiemelt Miami Heatre talán ennél is könnyebb feladat vár a Charlotte Bobcats ellen. LeBron Jamesék kissé kényelmesre vették a figurát az alapszakaszban, így nem sikerült kihasználni a Pacers formahanyatlását. A címvédő természetesen toronymagas favoritként indul ebben a párharcban, ami nem is csoda, hiszen a Bobcats játéka nagyon fekszik a Heatnek, elvégre az utolsó két egymás elleni meccsen a Charlotte kezdő hátvédjei összesen 17 és 18 pontot szereztek, ezzel szemben LeBron James egymaga 34 és 61 egységgel zárt...

A Bobcats az esélytelenek nyugalmával indul, és mindössze két dologban bízhat. Egyrészt Al Jefferson remek formában van az All Star-szünet óta, a center 24.5 pontot és 11.5 lepattanót átlagol, ráadásul a Miami ellen 25.3 pontot és 15 lepattanót hozott meccsenként. Emellett fontos még kiemelni, hogy a Bobcats rendkívül labdabiztos, mindössze 12.3 labdaeladást átlagol - ezzel a legjobb a ligában.

Miami Heat-Charlotte Bobcats
A bet365 oddsai a továbbjutóra
Miami Heat 1.045 Charlotte Bobcats 12.50

Pattersonék okozhatnak némi fejfájást a Brooklynnak - Fotó: AFP

Jóval kiegyensúlyozottabb párharcra van kilátás a Brooklyn Nets és a Toronto Raptors között. Ezt az is bizonyítja, hogy hiába jutottak be a kanadaiak a harmadik helyen a rájátszásba, a hatodik pozícióban végző Brooklyn valamivel esélyesebb a párharc megnyerését illetően.

A Nets idénye rendkívül rosszul indult, ehhez képest viszont pozitív mérleggel végzett, és a keret mélységének köszönhetően akár komolyabb meglepetésekre is képes lehet a csapat - még Brook Lopez nélkül is.

Éppen ez az, amiben a Toronto leginkább bízhat. Lopez nélkül ugyanis a Garnett, Blatche, Collins trió gondban lehet a palánk alatt, hiszen a másik oldalon olyan játékosok rohamozzák majd a gyűrűt, mint Jonas Valanciunas, Amir Johnson, Patrick Patterson vagy éppen Tyler Hansbrough... Érdekesség, hogy a két fél idei négy egymás elleni mérkőzése 2-2-vel zárult, egy kivétellel pedig mindegyik nagyon szoros volt (4-1-16-2 pont különbséggel zárultak a találkozók), így nem túlzás azt állítani, hogy keleten itt számíthatunk a legnagyobb csatára az első körben.

Toronto Raptors-Brooklyn Nets
A bet365 oddsai a továbbjutóra
Toronto Raptors 2.30 Brooklyn Nets 1.66

Komoly feladatok várnak Joakim Noah-ra - Fotó: AFP

A sort a Chicago Bulls és a Washington Wizards párharca zárja, ami szintén érdekesnek tűnik. A Bulls az alapszakasz során elveszítette Derrick Rose-t (sérülés) és Luol Denget (csere) is, a körülményekhez képest viszont remek alapszakaszt zárt a gárda. A liga legjobb védelmét tudhatja magáénak a Chicago, ráadásul meccsenként csak 92.7 labdabirtoklása van a csapatnak, vagyis Boozerék kiválóan lassítják a tempót, ami igencsak frusztráló lehet egy olyan fiatal csapat számára, mint a Washington.

Tény azonban, hogy John Wallra nincs embere a Bullsnak, ráadásul igazi nyomás nélkül léphet majd pályára a Wizards, ami akár meglepetést is eredményezhet -  a rutin viszont mindenképpen a Chicago mellett szól...

Chicago Bulls-Washington Wizards
A bet365 oddsai a továbbjutóra
Chicago Bulls 1.54 Washington Wizards 2.65
megosztom