Forma-1

2015-től jönnek az új csapatok

  • PKJ

Amerikából kaphat új csapatot az F1, ha minden igaz, már 2015-től bővül a létszám.

Ecclestone a jövőbe tekint, új csapatokat hozna - Fotó: AFP

Bernie Ecclestone már 2010-ben is (akkor ugrott be a belengetett, de aztán végül meg nem valósuló fizetési sapka ötlete miatt három új csapat) szerette volna, ha egy amerikai istálló is csatlakozik az F1 mezőnyéhez, de akkor a USF1 névre keresztelt projekt csúfos buktába fulladt. Most viszont már tényleg lehet tenegerentúli csapat a mezőnyben, nem kisebb név vágott ugyanis bele az építkezésbe, mint az odaát sikert sikerre halmozó Gene Haas.

Ha hinni lehet a pletykáknak (amik azért annyira nem pletykák, az autosport is lehozta a hírt), akkor a csapat Haas Formula névre hallgat majd, és akár már 2015-ben csatlakozhat a cirkuszhoz. A tárgyalások vagy nagy titokban, vagy elképesztő gyorsasággal zajlottak, mert Ecclestone először a két héttel ezelőtti  Bahreini Nagydíj alatt beszélt arról, hogy a NASCAR-ban versenyző csapat akár az F1-re is átnyergelhetne. 

Az istállófőnök Hass hétfőn tartott sajtótájékoztatót, azt mondta, nagyjából egy hónap múlva dől el, hogy már jövőre, vagy csak 2016-ban tudja elindítani autóit a sorozatban. Arról, hogy ki lehetne a motorszállító, illetve ki készítené a csapat karosszériáit, egyelőre még találgatások sincsenek, igaz, utóbbi feladatra a Dallara már ajánotta magát. Kérdés, Haas-nak elég jó lesz-e az olasz gyártó, vagy inkább a tengerentúlra szervezné ki a feladatokat.

Haasék állítólag már az FIA áldását is megkapták a dologra, ami legalábbis sejteti, hogy a szereplők már hónapok óta készülődtek a színfalak mögött. A korábbi amerikai próbálkozások miatt egyelőre elég erős a szkepticizmus F1-es körökben, a jelenleg a NASCAR-ban versenyző, korábbi F1-es menő Juan Pablo Montoya pedig már le is nyilatkozta, hogy Haas bolond, amiért belevág egy ilyen kockázatos kalandba.

A Formula-1 szabályai szerint a világbajnokságban maximum 13 csapat indulhat. Jelenleg ez a szám 11, Ecclestone pedig a HRT 2012-es kiszállása óta folyamatosan keresi a potenciális új gárdákat.

Ecclestone Bahreinben arról is beszélt, hogy több jelentkező áll sorban a meglévő két csapathelyért. Hivatalos állásfoglalás más oldalról egyelőre nincs, de állítólag egy másik, Forza Rossa névre hallgató formáció is nyújtott be kérelmet az FIA-hoz csatlakozási ügyben. Az olasz hangzású projekt mögött pletykák szerint az a Colin Kolles áll, aki korábban a Midland és a HRT csapatfőnökeként is vállalt már szerepet a sportágban.

A világbajnokság ezen a hétvégén a Kínai Nagydíjjal folytatódik.