Összeállítás

Szomszédok - a Slovan, a Steaua és a Dinamo már a bajnoki cím kapujában

A magyar labdarúgó-bajnokság első osztályában elől és hátul is élesedik a harc a szezon végéhez közelítve. Az OTP Bank Ligában különösen nagy csata várható a nemzetközi kupaindulást jelentő dobogós helyek megszerzéséért, valamint a kiesés elkerüléséért. Kíváncsiak voltunk, mi a helyzet a szomszédos országokban, így körülnéztünk Szlovákiában, Ukrajnában, Romániában, Szerbiában, Horvátországban és Ausztriában is. Szlovéniát azért hagytuk ki, mert ott még a pontvadászat közel egyharmada hátra van.

A Bundesligát is megjárt Robert Vittek a pozsonyiak házi gólkirálya a bajnokságban

Szlovákia

Északi szomszédainknál még hét forduló van hátra a befejezésig, de a rekordbajnok pozsonyi Slovannak gyakorlatilag már át lehet adni a trófeát. Bár a fővárosiak tizenegy veretlenül megvívott bajnoki mérkőzés után szombaton hatalmas meglepetésre vereséget szenvedtek, így is tizennégy pontos előnnyel vezetik a tabellát. Ezt az utolsó hetekben már-már művészet lenne elherdálni, különösen úgy, hogy a közvetlen üldözőikkel vívott találkozókat már letudták. Az égszínkékek elsőségén kívül viszont semmi sem biztos a Corgon Ligában, úgy is fogalmazhatnánk, bármi megtörténhet, ahogy annak az ellenkezője is. A második helyet jelenleg a Trencín gárdája foglalja el, a piros-kékek mégsem lehetnek elégedettek abból a szempontból, hogy kényelmes előnyük öt pontra olvadt a hátuk mögött lihegőkkel szemben. A tavalyi bronzérmes legutóbbi három meccsén pont nélkül maradt a bajnokságban, ráadásul éppen azoktól az együttesektől kapott ki, akiktől nem lett volna szabad. Kérdés, hogy a Senica és a Spartak Trnava ki tudja-e használni, hogy a trencséniek gödörbe kerültek, a második és harmadik, Európa Liga-indulást biztosító helyre viszont rajtuk kívül még a Kosice, a Spartak Myjava és a Ruzomberok is odaérhet. Ami a táblázat hátsó régióját illeti, a sereghajtó Nitra hat pontra maradt le a már bennmaradást jelentő tizenegyedik helyen tanyázó Dunaszerdahely mögött, a két csapat pedig a Csallóközben még összecsap, vagyis a DAC nem nyugodhat meg. Ahogy a szebb napokat megélt, 2010-ben még a Bajnokok Ligája csoportkörében szereplő Zilina sem. A dunaszerdahelyieknél egyébként márciusban tulajdonosváltás történt, Világi Oszkár pedig komolyabb terveget szövöget a felvidéki magyar futballfellegvárnál.

144708

Juande Ramos erős csapatot épített a Dnyiprónál

Ukrajna

A 2012-es Európa-bajnokság társrendezőjénél nem csupán a politikában, hanem a futballban is történtek sajnálatos események. Az Arszenal Kijev például a szezon közepén fizetésképtelenné vált, a klubnál sem szponzort, sem hitelezőt nem találtak, így kénytelenek voltak visszalépni a bajnokságtól. A tartozásai megfizetésére képtelen fővárosiak mellett még egy csapat esik ki az élvonalban, hat fordulóval a vége előtt úgy fest, ez a Tavrija Szimferopol vagy a Metalurg Zaporozsje lesz. Utóbbi jelenleg két ponttal vezet, vagyis ha megőrzi előnyét, megmenekül. A bajnoki címért három csapat verseng, a pontvadászatból korábban páros versenyt csináló Sahtar Donyeck és Dinamo Kijev komoly vetélytársat kapott a Dnyipro Dnyipropetrovszk személyében. Juande Ramos csapata a vesztett pontok tekintetében jobban áll riválisainál, utolsó öt bajnokiját kapott gól nélkül nyerte meg, a nagyszerű széria ráadásul magában foglalja a donyeckiek és kijeviek legyőzését is. A kék-fehérek malmára hajthatja a vizet, hogy egy odesszai és harkovi kirándulást leszámítva nem állnak megoldhatatlan feladatok előtt, a Sahtar és a Dinamo ellenben még egymástól is elrabol majd pontokat. Az Európa Ligában a legjobb harminckettőig menetelő Dnyipro története során először lehet ukrán bajnok, a korábbi szovjet élvonalban kétszer végzett az élen. Ha valóban így alakul, tizenkét esztendő után fordul majd elő újra, hogy nem a Sahtar vagy a Dinamo ül fel Ukrajna trónjára.

144861

"Ki a magyarokkal az országból" - skandálják olykor a bukaresti drukkerek

Románia

A román Liga I-ben az utóbbi időben többször is a magyarokat gyalázó Steaua Bukarest szurkolói lehetnek a legboldogabbak, csapatuk ugyanis hat pontos előnnyel vezeti a bajnokságot. Szinte hihetetlen, de a fővárosiak pénteken, a 27. fordulójában szenvedték el első vereségüket a pontvadászat idei kiírásában, a tavalyi szezont is beleszámítva zsinórban huszonnyolc találkozón nem találtak legyőzőre. Nehezen elképzelhető, hogy Laurentiu Reghecampf fiai éppen most kerülnének hullámvölgybe, különösen úgy, hogy két kivételtől eltekintve már csak a tabella második felében található riválisokkal találkoznak. A piros-kékek, akik ősszel a Bajnokok Ligája csoportkörében is szerepeltek, huszonötödször szerezhetik meg az aranyérmet. A dobogó két alsó fokán álló, Európa Liga-szereplésre készülő Astra Giurgiu és Petrolul Ploiesti egyelőre bizonyítja, hogy tavalyi remeklése nem csak fellángolás volt. A két fél párharcának különös pikantériát ad, hogy az Astra 2012 szeptemberéig városi riválisa volt a Petrolulnak, mielőtt a tulajdonos, Ioan Niculae szülővárosába, Giurgiuba költöztette volna a klubot. A Fekete Ördögök 2008-ban még a harmadosztályban szerepeltek, az előző szezonban elért negyedik hely után viszont idén még jobb eredményt érhetnek el az élvonalban. A tavalyi Román Kupa-győztes Petrolul a korábbi szövetségi kapitány, Razvan Lucescu irányításával robog sorozatban megnyert tizenhét bajnokijával a háta mögött, a nemrég szerződtetett Adrian Mutu első gólja viszont még várat magára sárga-kékben. Aligha lesz ott jövőre a nemzetközi porondon Miriuta László csapata, a CFR Cluj, a kolozsváriak a tavasz első felében értékes pontokat hullajtottak. Hátul a brassói Coronánál minden bizonnyal már harangoznak, a gárda elbúcsúzik az élvonalból, a további három kieső hely elkerüléséért viszont élet-halál harc várható.

146191

Vajon a Crvena Zvezda vagy a Partizan fut be az első helyen?

Szerbia

Déli szomszédainknál két csapat verseng a bajnoki címért, ahogy az elmúlt két évtizedben megszokhattuk. Jugoszlávia 1992-es felbomlása óta csupán háromszor fordult elő, hogy nem a két belgrádi gigász, a Partizan és a Vörös Csillag, azaz a Crvena Zvezda végzett a szerb bajnokság első két helyén. A történeti hűség kedvéért, 1998-ban és 1999-ben az FK Obilics, 2009-ben pedig a Vojvodina férkőzött be a nagyok közé. Hét körrel a zárás előtt kijelenthető, hogy a jelenlegi szezonban sem lesz meglepetés, a fővárosiak mögött hatalmas szakadék tátong, de hogy kettejük közül kié lesz az aranyérem, az még kérdéses. Mindkét gárda jó szériát tudhat magáénak, a Crvena Zvezda tizenöt, a Partizan tizenkét meccs óta veretlen, az első helyről a felek április 26-i rangadója dönthet, melyen a fekete-fehérek lesznek a pályaválasztók. Azonos pontszám esetén a gólkülönbség rangsorol a csapatok között, a Partizan jelenleg a pontok és a találatok összevetésében is hárommal áll rosszabbul ősi riválisánál. A Crvena Zvezda trónfosztásra és a Partizan 2008 óta tartó uralmának megszakítására készül. Érdekesség, hogy másik két belgrádi klub, a Rad és az OFK könnyen kieshet az élvonalból, igaz, a tabella második felében található együttesek közül még bárki veszélybe kerülhet.

144932

Alen Halilovic jövőre már a Barcelonában futballozhat, ha minden igaz....

Horvátország

Az elmúlt nyolc szezonhoz hasonlóan idén is a Dinamo Zagrebnek áll a zászló a horvát élvonalban, hat körrel a zárás előtt tizenegy pont a fővárosiak előnye az üldöző Rijekával szemben. A zágrábiaknak bivalyerős keretük van, évről évre képesek újabb és újabb tehetségeket előbányászni utánpótlásbázisukból, hogy aztán jó pénzért értékesítsék. Így tettek korábban Bosko Balaban, Vedran Corluka, Luka Modric, Dejan Lovren, Mario Mandzukic és Mateo Kovacic, idén pedig Alen Halilovic esetében. Az ezüstéremért a Rijeka és a Hajduk Split vívhat nagy csatát, a fiumeiek két ponttal vezetnek, az egymás elleni meccseket pedig már letudták a felek. Az NK Split vasárnap kikapott a városi rivális Hajduk otthonában, így a dobogóról lemarad ugyan, de ha megőrzi negyedik helyét a tabellán, elindulhat az Európa Ligában, mivel a Horvát Kupa döntőjébe jutott Dinamo Zagreb, Rijeka páros a bajnokságban is nemzetközi szereplésre feljogosító pozícióban végez. Hátul nagyobb izgalmak várhatóak, az újonc Hrvatski Dragovoljac a jelek szerint nem fog tudni megkapaszkodni a legmagasabb osztályban, hiszen a hátralevő hat fordulóban a táblázat első négy helyezettjével is találkozik. A Slaven Koprivnica és az NK Osijek a kilencedik, osztályozós hely elkerülésére hajt.

144709

Gulácsi Péter első salzburgi szezonjában bajnoki aranyérmet nyert - Fotó: AFP

Ausztria

Az osztrák Bundesligában négy fordulóval a vége előtt majdnem minden eldőlt. A parádés szezont produkáló Red Bull Salzburg Gulácsi Péterrel a soraiban nyerte meg a bajnokságot, története során nyolcadik alkalommal. Az Európa Ligában a legjobb nyolcig menetelő salzburgiak a pontvadászatban 102 gólt szereztek és csupán huszonkilencet kaptak, emellett pedig rekordok egész garmadát döntötték meg. Hogy csak kettőt említsünk a sok közül, tavaly december elseje és idén március 23. között zsinórban tizenkét találkozón hagyták el győztesen a pályát, szeptemberben pedig egy nyolcast vágtak a Wiener Neustadtnak. Nagy kérdés persze, hogy mi lesz jövőre, sikerül-e együtt tartani a sikercsapatot, mindenesetre az idényben 42 találatnál járó spanyol támadót, Jonathan Sorianót aligha lesz egyszerű Mozart városában tartani. A dobogón két bécsi együttes, a Rapid és az Austria található még, de mindkettőnek koncentrálna kell még a folytatásban, hiszen a nevető harmadik az újonc Grödig lehet. A tavaly feljutott együttes utolsó két hazai találkozóját épp a fővárosi duó ellen vívja, és ha bírja szuflával a bajnoki hajrát, még odaérhet az Európa Liga-indulást jelentő helyek valamelyikére. Sáfár Szabolcs csapata, a Wacker Innsbruck kilenc pontra van a bennmaradást jelentő helytől, amit a közvetlen rivális bécsújhelyiek ellen már szombaton hatra csökkenthet ugyan, az utolsó három körben viszont bravúrgyőzelmekre volna szüksége az Austria, a Rapid és a Grödig ellen.

144893