Taktikai Zóna

Egyszerű, de nagyszerű Chelsea

megosztom

Egyszerű, de hatásos taktikát dolgozott ki José Mourinho a PSG elleni BL-negyeddöntő visszavágójára. A portugál még az időt is pontosan kiszámolta a győztes gól megszerzésére: Demba Ba a 87. percben kanalazta be a továbbjutást érő második találatot.

A mindent eldöntő pillanat: Sirigu verve, Ba a fellegek fölött / AFP

A kezdőcsapatok tekintetében nem történt semmilyen meglepetés: a huszonkét helyből mindössze három cserélt gazdát, azok is kényszerből. A Chelsea-nél Ramires eltiltás, Schürrle Eto'o felépülése miatt nem lehetett ott a kezdő sípszótól a pályán; a vendégektől csak egy játékos pihent, de Ibrahimovic hiánya (pláne mostani formájában) még a Párizsból magukkal hozott 3-1-es vezetés ellenére is hatalmas volt.

Már a meccs elején nyilvánvaló volt: Mourinho nem akarja minél előbb kiegyenlíteni a hátrányt, hanem elég neki az is, ha akár a legvégén lőnek kettőt, mint a Manchester United a '99-es BL-döntőben. Még ebben az elég pocsék helyzetben is Ivanovicsra és Azpilicuetára szavazott a védelem két szélén, pedig a szerb technikai képességeinek korlátai, a baszk pedig a ,,rossz oldal-effektus" miatt nem tudott veszélyes lenni az előrejátékban.

Alig negyedóra múlva ráadásul a leggólveszélyesebb Chelsea-játékos is megsérült: a lebicegő Hazardot Schürrlének kellett pótolnia. A hazaiak szerencséjére azonban a PSG nem támadott le, pedig a belgával elvesztették az egyetlen olyan játékosukat, aki a pálya valamelyik szélén biztosan megveri az emberét, így ,,vészkijárat" lehetett volna a védőknek, ha nem tudtak kinek passzolni.

Fél óra elteltével viszont megérkezett az első (Silva ugrott mellé Ivanovics hatalmas bedobásának, így Schürrle üresen passzolhatott kapuba), és ettől a hazaiak önbizalma az egekbe ugrott. Pláne Verratti érezte ezt meg: a fiatal olasz prímán cselez, de túl sokat kockáztat, és ha nincs formában (mint ahogy most sem), akkor könnyen el tud tűnni. Sőt, mivel csapatának legkreatívabb középpályása, ezért nála szokott a legtöbbet lenni a labda, így bizonytalankodását nemcsak ő, hanem a támadójáték is megérezte: egyedül Lucas és Lavezzi szólói révén voltak veszélyesek a vendégek, kidolgozott akcióból alig; a Chelsea játékosai viszont kettesével támadták le a törpe Pirlót, aki egy labdavesztés után még sárgát is kapott.

Megnyerhette volna a párharcot csapatának Edinson Cavani / AFP

Blanc ezért alig egy óra elteltével Verratti helyére behozta Cabaye-t, aki ugyan kevésbé tehetséges, de rutinosabb, és hibázni is kevésbé hajlamos. Mourinho következő húzása pedig kedvezett is neki: Lampard helyére Demba Bát hozta be a portugál a csatársorba. Ezzel több lett a hely a középpályán (a Chelsea 4-4-2-re váltott Oscarral a bal-, Schürrével a jobbszélen), és meg is szaporodtak a vendéglehetőségek: Cavani előbb Matuidi, majd Cabaye kiugratását bombázta ballal a kapufa fölé.

Az utolsó tíz percben viszont már nem sok lapot osztottak a franciáknak. Mourinho Oscart Torresre cserélte, ettől kezdve három középcsatárral és két támadó középpályással rohamozott. A párizsiak pedig a hatalmas nyomás alatt pillanatokra sem tudták megtartani a labdát, amely így újra és újra Sirigu kapuja felé vette az irányt, és csak idő kérdése volt, mikor találja meg a Chelsea a továbbjutást érő gólt.

Blanc talán itt vétette a legnagyobb hibát. Marquinhos behozatala jogos volt, elvégre szükség volt még egy középhátvédre. A világbajnok védő viszont nem ismerte (?) fel, hogy Mourinho csapatai sosem arról voltak híresek, hogy szétpasszolták volna az ellenfelet, mielőtt helyzetbe kerültek volna; a portugál taktikája most is az volt, ,,ha hárman vannak a kapu előtt, akkor beadásból csak össze tudnak hozni valamit". Blanc viszont három középpályással túlbiztosította a pálya közepét, a szélekre meg senki nem figyelt, így adhatott be akadálytalanul Ivanovics, majd kotorhatta középre a labdát a túloldalon Azpilicueta, hogy Ba a hosszún Maxwellt megelőzve bekotorja a gólt.

Mourinho a találat után egyből kapcsolt; anno az Old Traffordon még örömében rohangált az oldalvonal mellett Costinha gólja után, azóta viszont tíz évvel tudatosabb lett. Játékosai még kicsi a rakást játszottak, amikor ő már egyenként szedte fel őket a földről, és mondta el nekik újabb utasításait. Torrest a jobb-, Bát a balszélre küldte fogni a PSG szélsővédőit, a középpályásokat pedig visszavonta egy kivételével a védővonalba.

Így tipikus utolsó öt perc kezdődött el, amikor az egyik fél kétségbeesetten támad, a másik pedig hasonlóképp védekezik; Marquinhos belsőzésénél pedig csak Cech hatalmas védésének hála nem jutott tovább mégis a PSG.

Az biztos, hogy csak becsülni lehet José Mourinhót a taktikai elvei egyszerűségéért; a portugál nem bonyolította meg a csapata életét azzal, hogy valami különlegességet talált volna ki, hanem mindig a lehető legegyszerűbb megoldást választotta. Ha viszont Cavani a góllövő cipőjét vette volna fel, vagy Blanc nem felejti el lezárni a széleket, arra könnyen ráfázhatott volna...

Bajnokok Ligája
Negyeddöntő, visszavágó
Chelsea - PSG 2-0 (1-0) INFO
 
Gól: Schürrle (32.), Ba (87.)
Sárga lap: Willian (23.), Lampard (41.), Ivanovics (55.), Luiz (82.), illetve Verratti (27.), Cavani (40.), Lucas (52.), Maxwell (79.)
 
Chelsea: Cech - Ivanovics, Cahill, Terry, Azpilicueta - Lampard (Ba, 66.), Luiz - Willian, Oscar (Torres, 81.), Hazard (Schürrle, 18.) - Eto'o. Menedzser: José Mourinho.
 
PSG: Sirigu - Jallet, Alex, Silva, Maxwell - Verratti (Cabaye, 55.), Motta, Matuidi - Lucas (Marquinhos, 85.), Cavani, Lavezzi (Pastore, 73.). Vezetőedző: Laurent Blanc.
[1679343] 2014-04-08 20:45:00 Chelsea - Paris Saint Germainx;
megosztom