Sportfogadás-suli

Hogyan fogadjunk a baseball-szezon elején?

  • covers.com - fordította: th3PR0j3ct0r

Néhány nappal korábban elrajtolt az MLB 2014-es idénye, azonban a baseball-szezon eleje trükkös lehet sportfogadási szempontból. A következő cikkünkből megtudhatod, hogy a neves profik miként alkalmazkodnak az idény kezdetén.

Ha nem szeretnénk csalódni az idény elején, érdemes megfogadni a covers-profik tanácsait! - Fotó: AFP

Sean Murphy
2003 óta nyolc NFL-szezont zárt biztos profittal.

Nem szabad estéről-estére a nagy favoritokra tenni, mert a legjobb csapatok is elveszítik a mérkőzéseik 40%-át. Közhely, de igaz hogy a baseball szezon egy maraton és nem sprint. A profitodat próbáld meg alulértékelt underdogokkal realizálni, és akkor igazán élvezhető lesz a 162 mérkőzéses alapszakasz.

Teddy Covers
Az ESPN, a Review Journal és a Gaming Today szakírója, Sports Monitor handicapper versenyek (MLB, NFL, NBA-rájátszás és aréna futball) dobogósa.

Leginkább a látottaknak érdemes hinni, nem pedig annak, amit olvasol. Emlékezz vissza a tavalyi Los Angeles Angelsre, amely óriási hype-ot kapott eleinte, minden TV-show róluk szólt, és minden szakíró agyon dicsérte őket. Emlékezz arra is, hogy ez az Angels 9-17-es mérleggel állt áprilisban, 11 meccset pedig favoritként veszített el. Nos, az ilyen túlságosan felkapott csapatok közül minden évben egy vagy kettő hasonlóan jár, vagyis neked leginkább arra érdemes koncentrálnod, amit a pályán látsz.

Marc Lawrence
Közel 500 dokumentált handicapper-verseny TOP10-es eredményével rendelkező fogadó, 1975 óta profi.

Az én stratégiámban főszerepet játszik a pitcherek előszezonban mutatott formája. Tény, hogy az előszezon nem feltétlenül mutatja meg egy-egy dobó képességeit, de gyakran rámutat arra, hogy ki várja felkészülten a szezont és ki nem. Azok a pitcherek, akiknek a WHIP statisztikája (walkok és ütések összege osztva a játszott inningek számával) 1.00 vagy az alá esik, gyakran játszhatóak lesznek, viszont azokat, akik 1.80 vagy magasabb WHIP-el rendelkeznek, kerülni kell. A San Francisco játékosának, Madison Bumgarnernek 0.75-ös WHIP statisztikája van, két walk mellett 22 strikeoutot könyvelhetett el, míg a Tampa Bayből Matt Moore-nak 1.95-ös WHIP mellett 15 walkja és 14 strikeoutja van. Ezek után Te kire fogadnál?

Nick Parsons
Számtalan handicapper-verseny győztese, az ESPN New England rádió szakértője.

Légy türelmes, és várd meg, amíg minden csapat egyszer végigér a rotációján. Ilyen rövid idő alatt is rengeteg információhoz juthatsz, ráadásul nem csak a kezdőkről, hanem a bullpenről és magáról a csapatról is sokat megtudhatsz. Az MLB-tipsterek nyugodtan várhatnak egy-másfél hetet, és csak azt követően kössenek komoly fogadásokat.

Ben Burns
A fogadók eredményeit nyilvántartó Big Guy Sports szerint az elmúlt évek legjobb NFL-handicappere.

Sok fogadó teljesen figyelmen kívül hagyja az előszezont, de én nem. Tavaly Clearwater/Tampa környékén töltöttem a tavaszt, hogy figyelemmel kísérjem a Grapefruit League alakulásait. Idén a Scottsdale/Phoenix körzetében jártam, és a Cactus League-re koncentráltam. Leginkább azt próbáltam megfigyelni, hogy mely kezdő pitcherek vannak jó formában, illetve hogy ki zárta erősen az előszezont.

Steve Merril
18 éve profi fogadó, több dokumentált NFL, MLB, NBA és NCAAB handicapper-verseny győztese.

Amikor az első hetekben fogadok MLB-re, leginkább a pitcherek előszezonban mutatott formájára alapozok. Azok, akik szenvednek az előszezonban, általában nehezen kezdik az alapszakaszt. Ezek általában azok a játékosok, akik formán kívül vannak még, sérülésből tértek vissza, vagy szimplán még fejben a holtszezonban járnak. Mindettől függetlenül kerüljük azokat a játékosokat, akik láthatóan formán kívül vannak, egészen addig, amíg változást nem észlelünk.

Doc's Sports
Megkérdőjelezhetetlen hatású fogadó, aki immáron 43 éve profi.

Az alapszakasz korai fázisának kulcsa, hogy legyünk türelmesek, és várjunk a legjobb lehetőségre. Nagyon nehéz messzemenő következtetéseket levonni egy-egy csapatról ilyen korán, de lesznek olyanok, amelyek ütői vagy dobói kivételes formát mutatnak. Sok ilyen szituáció adódhat az első hetekben, de fontos, hogy csak akkor kockáztass, amikor megfelelő indokod van rá. Senki sem szeretné úgy kezdeni a baseball-szezont, hogy már április végén óriási összegeket veszített... Az alapszakasz rendkívül hosszú, és számtalan lehetőséged lesz jó fogadásokat találni. Légy tehát türelmes, és figyeld a csapatokat, hátha találsz olyat, amely mid-season formát mutat már áprilisban.

Will Rogers
59 éves, aki csak 2013-ban lett profi. Legjobb eredményeit NHL-ben érte el, ahol első profi idényében 67%-os találati arányt mutatott fel.

Számtalan statisztikai adat fellelhető, és számomra az a legfontosabb, hogy minden mutatót és trendet megvizsgáljak, majd elkülönítsem a legfontosabbakat. Hogy értsd mire gondolok, álljon itt Roy Halladay tavalyi példája. Ő generációja egyik legjobb pitchere, így tehát lenyűgöző statisztikákkal rendelkezik több kategóriában is, mint például győzelem/vereség mutató, ERA, WHIP, stb. Tavaly viszont egy teljesen más statisztikai adat volt mérvadó vele kapcsolatban, méghozzá a fastball-dobásának sebessége, illetve éppen annak hiánya...