Bajnokok Ligája

A Real Madrid vért izzadt Dortmundban, a Chelsea élt az eséllyel

A Borussia Dortmund óriási feltámadást produkált a Real Madrid ellen, de nem tudta kicsikarni a továbbjutást a Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből. A keddi másik mérkőzésen a Chelsea 2-0-ra legyőzte a végig a védekezésre berendezkedő Paris Saint-Germaint, a Kékek idegenben rúgott góllal masíroztak be az elődöntőbe.

A Real nem lehet büszke produkciójára - Fotó: AFP

Carlo Ancelotti nem kockáztatott, a kispadra vezényelte a sérüléssel bajlódó Cristiano Ronaldót. A Real Madrid 3-0-ra megnyerte az első mérkőzést, ami elégnek tűnt a továbbjutáshoz. A Signal-Iduna Parkban a királyi gárda volt fölényben az első percekben, nyugodtan járatta a labdát. Sőt, a 17. percben Fabio Coentrao beívelésénél Lukasz Piszczek kézzel ért a labdába, Damir Skomina a tizenegyespontra mutatott. Ha Ángel Di María berúgta volna a büntetőt, végleg lezárt volna minden kérdést, de Roman Weidenfeller kivédte lövését. A dortmundi játékosok fellelkesültek, a 19. percben Henrih Mhitarjan lőhetett volna gólt, de a jobb alsó mellé gurított, Iker Casillas már verve volt.

A 24. percben aztán érkezett gól: Ramos beragadt, Pepe óriási hibát vétett, Reus elé fejelte a labdát, aki kicselezte Casillast, majd 11 méterről a kapu közepébe helyezett (1-0). A 32. percben Reus szabadrúgásból, jobbról tekert a hosszú oldalra, Hummels fejesét Casillas védte, ám pár perccel később jött az újabb találat. Ezúttal Asier Illaramendi indította Marco Reust, aki Lewandowskihoz passzolt, a lengyel hét méterről, balról lőtt, Casillas óriásit védett, a kapufáról kipattant a labda, amit Reus a léc alá vágott (2-0).

Nem állt jól a Real-szénája a félidőben, az első 45 percben egyszer találta el a kaput a vendégcsapat (tizenegyesből), és feltűnően gyenge lábakon állt a védelme.

A második játékrészt Real-helyzet nyitotta, Bale lőtt 14 méterről, Weidenfeller védett, Di María ismétlése azonban veszélytelen volt. Az 59. percben a walesi jobbról, éles szögből gurított, de a labda elsuhant a bal alsó mellett. Nem sokkal később Hummels tisztázott a gólhelyzetben lévő Benzma elől.

Ezután jött egy olyan tízperces időszak, amikor egykapuzott a Dortmund, több gólt lőhetett volna Iker Casillasnak, de a szerencse nem állt Jörgen Klopp fiai mellé. A 65. percben Mhitarjan a második száz százalékos helyzetét hagyta ki, már elfektette a kapust a bal oldalon, de a jobb kapufát találta el. A kipattanó után Grosskreutz lövését Pepe blokkolta. A 68. percben Mhitarjan 11 méteres löketét Casillas védte. A 70. percben Grosskreutz tízméteres lövését hatástalanította Casillas, két perc múlva Reus veszélyeztetett.

A hajrára mintha elfáradt volna a fekete-sárga együttes, a 80. percben Benzema 16-ról tüzelt, Weidenfeller hárított. A hosszabbításban Bale, majd Isco veszélyeztetett. A Real kihúzta, BVB nem tudta kiharcolni a hosszabbítást, a madridi gárda 3-2-es összesítéssel jutott tovább, de a mostani teljesítményére nem lehet büszke. Az oldalvonal mellől a társakat buzdító Ronaldo hiánya most nagyon érződött, és védői fejét is megmoshatja Ancelotti.

[1679341] 2014-04-08 20:45:00 Borussia Dortmund - Real Madridx;
[1679341] 2014-04-08 20:45:00 Borussia Dortmund - Real Madridx

Demba Ba a négy közé lőtte a Chelsea-t - Fotó: AFP

José Mourinho továbbra sem bízik Fernando Torresben (és Demba Bában), mert a sérüléséből épphogy felépült Samuel Eto'o kezdett a visszavágón. A Kékek a kezdő sípszótól nagy erővel rohamoztak, de kulcsemberüket, Eden Hazardot a 18. percben le kellett cserélni sérülés miatt. Végül a belga támadó nélkül is megoldotta feladatát a londoni együttes.

A PSG vezetőedzője, Laurent Blanc ugyan kijelentette, hogy rá akarják majd erőltetni az ellenfélre az akaratukat, de csak a védekezéssel voltak elfoglalva a vendégek, egy-egy kontrára futotta mindössze erejükből. A 28. percben Lampard bal oldali szabadrúgása megpattant, Sirigu nagyot védett a rövid saroknál. A 32. percben Ivanovics jobb oldali beadását David Luiz csúsztatta meg, a Hazard-t váltó André Schürrle pedig 11 méterről kapásból a jobb alsóba lőtt (1-0).

A második félidő elején a kapufa babrált ki a Chelsea-vel: előbb André Schürrle 13 méterről nagy erővel lőtt, a felső lécet találta el, aztán Oscar balról, 22 méterről, szabadrúgásból találta el a lécet. Az 57. percben Lavezzi veszélyeztetett, balról kapura tekert egy szabadrúgást, Cech szögletre tenyerelte a labdát, majd Lavezzi bal oldali szögletét követően Cavani fejelt fölé. Blanc cserékkel próbált frissíteni, Marco Verrattit Yohan Cabayé, Ezequiel Lavezzit Javier Pastore váltotta.

A 77. perc környékén éledezett igazán a PSG, Cavani előtt több lehetőség adódott, a 80. percben Lucas lövését védte Cech. Mourinho bedobta Torrest és Bát is, utóbbi lett a hős: a 87. percben Eto' o lövését blokkolták, Azpilicueta visszalőtte a labdát, átlövése lecsorgott egy párizsiról, Demba Ba pedig az ötösről becsúszva segítette a kapuba a játékszert (2-0). A párizsiak kétségbeesetten támadtak a hátralévő percekben, hiába, a 94. percben Marquinhos mehetett volna a mennybe, de Petr Cech eszén nem tudott túljárni.

A Chelsea 2-0-ra nyert, összesítésben 3-3-mal idegenben szerzett góllal jutott a legjobb négy közé. A Zlatan Ibrahimovic hiányát megszenvedő Paris Saint-Germain kieséssel fizetett a biztonsági játékért.

[1679343] 2014-04-08 20:45:00 Chelsea - Paris Saint Germainx;
[1679343] 2014-04-08 20:45:00 Chelsea - Paris Saint Germainx
Percről percre: Chelsea-PSG és Dortmund-Real Madrid_04_08 - ÉLŐx