Összeállítás

A Rókáktól Stieberékig - ők lehetnek a topbajnokságok feljutói

megosztom

Már csak néhány hét van hátra az idei futballszezonból, ezért utánanéztünk, hogy az öt európai topbajnokságban, Angliában, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban és Franciaországban mely csapatok versengenek az élvonalba jutásért. Első osztályú körkép a másodosztályokról, Rókáktól a Kecskéig, Palermótól La Corunáig.

Jamie Vardy góljai is kellettek ahhoz, hogy a Leicester már biztos feljutónak mondhassa magát

Egy évtized után újra az elit vadászterepén a Rókák

Az angol másodosztályt a világ egyik legkíméletlenebb bajnokságának tartják, nem véletlenül. A ligában szereplő huszonnégy csapat negyvenhat fordulón keresztül csatázik, az együttesek sokszor három mérkőzést játszanak le egy héten belül. A játékosok rengeteg párharcot vívnak, fizikálisan a topon kell lenniük, az eredményeket pedig sokszor az is befolyásolja, hogy melyik seregben marad talpon több katona, azaz mennyire kerülik el a sérülések az adott gárdát, illetve miként képesek pótolni a hiányzókat. Cikkünk publikálásának pillanatában a csapatok többsége számára hat meccs van még hátra a zárásig, az pedig körvonalazódni látszik, hogy kik jutnak, juthatnak fel az élvonalba. Mint ismeretes, az első két helyezett automatikusan feljebb lép, míg a 3-6. pozíciókban végzők egyike a rájátszáson keresztül vívhatja ki az osztályváltást.

A Leicester City a szombati eredmények alakulásának köszönhetően már biztos résztvevője a Premier League következő kiírásának, legfeljebb az lehet kérdéses, hogy a végig kiegyensúlyozottan teljesítő Rókák megnyerik-e a bajnokságot, vagy a második helyről jutnak fel. Nigel Pearson fiai kilencpontos előnyben vannak a második Burnleyvel szemben, ám ha aktuális formájukból indulunk ki, aligha lesz helycsere a felek között. A leicesteriek huszonegy(!) mérkőzés óta veretlenek a pontvadászatban, utoljára még tavaly év végén botlottak, azóta viszont megállíthatatlanul robognak az első osztály felé. A PL-tapasztalattal is rendelkező David Nugent, valamint a néhány éve még a hatodosztályban futballozó Jamie Vardy ontja a gólokat, előbbi tizennyolcnál, utóbbi tizenhatnál jár, így a klub egy évtizeddel a legutóbbi, kieséssel zárult élvonalbeli szereplése után újra a legjobbak között bizonyíthat majd.

Így örültek a Burnley játékosai a feljutásnak 2009-ben, alighanem idén is ünnepelhetnek

Négy idény után visszakerülhet az elitbe a Burnley is, amely 2009-ben egy máig emlékezetes rájátszásban harcolta ki a Premier League-be jutást harminchárom év után. Ezúttal aligha kell "túlórázniuk" a Bordóknak, hiszen tíz pont előnnyel vezetnek a harmadik Queens Park Rangers előtt, igaz, még meccselnek két-két olyan riválissal is, amely a kiesés elkerüléséért, illetve a rájátszásba való bekerülésért küzd. A play off négy helyének megszerezésére egyébként még tizenegy csapat pályázhat kisebb nagyobb eséllyel, jelenleg a fent említett londoni kék-fehérek mellett a Derby County, a Wigan és a Reading van a legkényelmesebb helyzetben. A jelenlegi formákat tekintve nem szabad leírni a 10. helyen tanyázó Bournemouth-t sem, a Cseresznyék négymeccses győzelmi szériában vannak és a hátralevő fordulókban még találkoznak közvetlen riválisaikkal.

A bet365 számos fogadási lehetőséget kínál az angol másodosztályra, így arra is tippelhetünk, hogy mely csapat jut fel, illetve éri el a rájátszást.

Championship - 3-6. hely között végez - BET365
Queens Park Rangers 1.015
Derby County 1.030
Wigan 1.040
Reading 1.57
Nottingham Forest 8.00
Brighton 9.00
Bournemouth 9.00
Ipswich Town 10.00
Burnley 23.00
Blackburn 34.00
Watford 41.00
Championship - feljut - BET365
Burnley 1.030
Wigan 3.50
Derby County 3.75
Queens Park Rangers 3.75
Reading 6.50
Brighton 15.00
Nottingham Forest 17.00
Ipswich Town 26.00
Bournemouth 26.00
Watford 67.00
Blackburn 81.00
144793

Abel Hernández tizenhárom bajnoki gólja valamelyikét ünnepli

Őrültek háza Olaszországban

A Serie B-ben pontosan olyan káosz uralkodik, mint egy tipikus olasz család konyhájában. A paradicsomszósz a padlón, a pizzatészta a plafonra ragadva, a gyerek a spagettijáért ordít, tegyen itt rendet az, akinek Imre az anyja. Kilenc fordulóval a vége előtt még semmi sem biztos az itáliai második vonalban, talán csak azt előlegezhetjük meg, hogy a tizennégy meccs óta veretlen, listavezető Palermo nem kezd őrületes mélyrepülésbe és megőrzi előnyét. A szicíliaiak a legkeményebbnek ígérkező Empoli és Cesena elleni találkozójukat már letudták, de a feljutásra ácsingózó Trapani, Latina, Crotone trióval még összecsapnak. A versenykiírás itt némileg eltér az Angliában tapasztalttól, mert bár az első két helyezett Olaszországban is automatikusan feljut, hozzájuk pedig később egy harmadik csatlakozik még, a rájátszásba alapesetben nem négy, hanem hat gárda jut be. Alapesetben, de nem minden esetben. A 4-8. helyen végzőknek ugyanis tizennégy pontot belül kell lenniük a harmadiktól ahhoz, hogy részt vehessenek a rájátszásban. Azaz, ha mondjuk a 8. helyezett tizenöt ponttal lemarad a bronzérmestől, akkor csak öt együttes "túlórázik". Olyan variáció is létezik, hogy egyáltalán nem rendeznek rájátszást, mert ha az alapszakaszt harmadik helyen záró együttes kilenc vagy annál több ponttal előzi meg a negyediket, a bronzérmes egyenes úton osztályt vált. Egyszerű, mint a pofon. Vagy nem?

147002

Az Eibar 1940 óta íródó története során először juthat fel az élvonalba

Abszolút újoncot avat a Primera División?

A spanyol másodosztályban is kilenc forduló van még hátra a szezonból, a mezőny összesűrűsödését jól mutatja, hogy matematikailag még a sereghajtó is feljuthat. A szebb napokat megélt, bő évtizede még a Bajnokok Ligájában szereplő Deportivo La Coruna, valamint a hetvennégy évre visszanyúló történetének első élvonalbeli szereplésére készülő Eibar valamelyest meglépett, azt viszont még korai lenne kijelenteni, hogy e két együttes szerzi meg az automatikus feljutást biztosító helyeket. A galíciai kék-fehérek nehezen rázódtak bele a Segunda División küzdelmeibe, de később elkapták a fonalat. Fernando Vázquez csapatának sorsa a saját kezében van, a hátralévő fordulókban két nehezebb meccs vár a Deporra, de a Recreativo Huelvát és az Eibart is hazai pályán fogadja. Az Eibar szereplése egyébként nagy meglepetés, a baszkok tavaszi menetelésüknek köszönhetik jelenlegi pozíciójukat, tizenegy mérkőzéses veretlenségi szériájuk vasárnap Zaragozában szakadt meg. Nagy kérdés, hogy az egy-egy argentin és brazil légióson kívül kizárólag spanyol labdarúgókat foglalkoztató együttes kipukkad-e a hajrára, avagy képes lesz történelmet írni.

A rájátszásba Spanyolországban is négyen jutnak be, élvonalban szereplő klub tartalékcsapata viszont nem vehet részt a feljutásért zajló végső küzdelemben. Jelen állás szerint a Barcelona B-vel történhet meg az, hogy a 3-6. hely között végez, ebben az esetben a hetedik helyezett venne részt a rájátszásban.

145844

Tovább nőhet a magyar kontingens a Bundesligában, ha a Fürth osztályt vált

Stieberék egy év után visszajuthatnak az élvonalba

Németországban az első két helyezett automatikusan feljut, a harmadik pedig az első osztály tizenhatodik helyezettjével vív oda-visszavágós osztályozót, vagyis a dobogón kell végezniük azoknak, akik a Bundesligában akarják megmérettetni magukat. Szerencsére jó esély mutatkozik arra, hogy magyar futballistákat foglalkoztató klubbal bővüljön az élvonal mezőnye, Stieber Zoltán és Korcsmár Zsolt csapata, a Greuther Fürth öt körrel a vége előtt második helyen áll a táblázaton, de óriási csatát kell vívnia ahhoz, hogy egy év száműzetés után újra a legjobbak között szerepelhessen. Az aranyérem minden bizonnyal a Köln játékosainak nyakába kerül, a Kecskék magabiztosan vezetik a tabellát, egy kisebb év végi hullámvölgyet leszámítva kiegyensúlyozottan teljesítettek, ráadásul igazán nehéz meccsük már nincs az évadban. A háromszoros bajnok kölniek három esztendő után futballozhatnak ismét az első ligában.

Stieberékre visszatérve, a Fürth kilenc bajnoki találkozó óta veretlen, csakhogy ezek közül hat alkalommal mindössze egy pontra futotta a zöld-fehérek erejéből. A hátralevő öt körben a nürnbergiekre egy rendkívül kemény feladat vár a jelenlegi harmadik Paderborn otthonában, a többi mérkőzést a táblázat középső és alsó felében lévő riválisok ellen játsszák. A kerethez augusztusban csatlakozó Korcsmár Zsolt még nem tartozik az alapemberek közé, a 100. német másodosztályú meccsét hétfőn játszó Stieber Zoltán viszont nyolc góljával és ugyanennyi gólpasszával a menetelés egyik kulcsfigurája.

A harmadik helyért - a realitásokat figyelembe véve - még négy együttes pedálozik, de vélhetően a Paderborn, St. Pauli kettős valamelyike vívhat osztályozót a feljutásért. A paderborniak még sosem szerepeltek az első osztályban, legjobb eredményüknek a Bundesliga 2-ben megszerzett két ötödik hely tekinthető. A klub 2004-ben vesztegetési botrányba keveredett, a Hamburg ellen 4-2-re megnyert Német Kupa-mérkőzésen a játékvezető némi ellenszolgáltatás fejében két fantombüntetőt ítélt és egy vitatható kiállítás is történt. Később kiderült, az összecsapás csak egy volt a számos bundameccs közül ebben az időszakban.

144870

A korábbi debreceni kedvenc, Adamo Coulibaly három bajnoki gólnál jár Lensban

A Metz páholyban, Coulibalyékra ádáz küzdelem vár

Franciaországban nincs rájátszás, sem osztályozó, az első három helyezett automatikusan feljut a Ligue 1-be. A galloknál hét forduló van hátra a másodosztály küzdelmeiből, az éllovas Metz pedig matematikailag még nem, gyakorlatilag viszont már megszerezte élvonalbeli tagságát a következő idényre. A '90-es évek végén még a nemzetközi kupákban vitézkedő klub 2008 óta nem szerepelt a legmagasabb osztályban, tavaly a harmadosztályból került fel, a szurkolók pedig már ki vannak éhezve a sikerre. Noha a gárda elsősorban pazar védekezésének köszönheti a jó eredményeket, elöl sincs okuk a szégyenkezésre, a saját nevelésű Diafra Sakho már tizenhat gólnál jár. Albert Cartier fiaira vár még néhány nagy csata a szezonban, de ahhoz óriási fordulatnak kellene bekövetkeznie, hogy a Metz lecsússzon a dobogóról. Nagy kérdés, hogy mire lesz képes a Lens a bajnoki hajrában, amely kiváló kerettel rendelkezik, utolsó három meccsén viszont nyeretlen maradt. A korábbi NB I-es gólkirályt, Adamo Coulibalyt is foglalkoztató északiaknak nem könnyű a sorsolásuk, három közvetlen riválisukkal is csatáznak még. A harmadik helyre az élvonalban először és eddig utoljára 1987-ben szereplő Niort, valamint a Caen, az Angers, a Nancy és a Tours pályázhat.

144536
megosztom